Vinrejser i Portugal
Vinrejser i Portugal handler om at opleve et smukt land med et tema som vin, en rig historie og en stor vinkultur i dette tilfælde, som temaet for gennemgangen herunder. Det er muligvis ikke det aller-første land, du tænker på, når du leder efter nye vine, du kan smage, men de er der i den grad, og landet er det perfekte rejseland til et road trip fra nord til syd. Vin eller ej.
Læser du denne artikel om vinrejser i portugal får du mange input til en bil eller togrejse i Portugal med nogle af Europas venligste mennesker. Portugal er et smukt land med en storslået natur fra bjerge til store floder til Atlanterhavet og det vilde nord mod Spanien. Vinkulturen er blandt de meste interessante i verden oveni. Og maden meget velsmagende. Vinrejser i Portugal er en fin måde at lære landet at kende.
Lær Portugal at kende fra nord, over Porto videre til Lissabon og helt til Algarve, som mange af os allerede har besøgt, men Portugal er så mere.
Portugiserne har verdens to måske bedste dessertvine Portvin (Se nedenfor) og Maderia. Portugiserne har handlet vin med resten af verden siden begyndelsen af det 18. århundrede. Det er et stort vinland fra en en af verdens største kolonimagter back in the day.
Dog handler vinrejser i Portugal som rejseland og dets vinkultur også om Madeira. Scroll til nederst her for at læse om den vidunderlige Maderia vin og dens historie.
Portugiserne solgte vin til Det romerske rige for små 2000 år siden
Portugisisk vin er historisk forankret i landet. Vine som folk fra hele verden og især Europa smager til deres tilfredshed. Portugiserne har en lang historie med vin og vidste, hvordan de skulle sælges til det romerske imperium, som i øvrigt havde lært dem at lave vin, mens dele af Portugal var under det romerske imperium.
Selve navnet Lusitania, som Portugal plejede at hedde, stammer fra ordet Lusa, søn af den romerske gud af vin. Dette beviser, hvor god portugisisk vin var set med romerske øjne, og hvor populær den var i hele det europæiske kontinent, især den iberiske region.
Karakteristiske og fremragende vine fra alle regioner i Portugal
Næsten enhver vininteresseret person ved, at de fineste vine, der er produceret i Portugal, historisk set har været Portvin og Madeira, 2 dessert vine, der nydes over hele verden. Der er dog meget mere i Portugals vine end som så, og hver sort er lige så imponerende som den velkendte Portvin.
Portugal har en række forskellige vinregioner, der hver producerer og bruger sine egne karakteristiske druesorter. Det er faktisk det, der gør portugisisk vin så speciel blandt andre vinproducerende lande. De vine, der produceres i Portugal, er fremstillet af oprindelige druesorter, som alle er karakteristiske for regionen. Regeringskontrolforanstaltninger er på plads for at sikre, at al vin fremstillet i Portugal er af den højest mulige kvalitet.
Vinmarker i Portugal varierer i deres klimatiske forhold, jordtyper og dermed druesorter. Dette giver vinen en tydelig smag fra enhver del af landet. Der er også sorter, såsom Alentejo, Douro og Dao. De forskellige sorter kaldes casta, og det er det, der giver den forskellige smag til hver af de forskellige vine. Portugal er også kendt for sine avancerede vinifikations metoder kombineret med processer, der giver vine en særskilt høj kvalitet. Det siges ofte, at hele ideen om klassifikation af vin og derfor godkendte betegnelser startede først i Portugal for at forhindre blanding af forskellige kvalitet. Portugal er en af de største producenter og leverandører af vin i verden.
Ingen vinrejser i Portugal uden at se Douro dalen
Douro-floden vågner op i Spanien, spredes gennem Portugal som på en doven søndag morgen, og ender i Portugals næststørste by, Porto. Den fodrer vinranker og oliventræer undervejs, krydser de solbagte landskaber og krydser snesevis af søvnige landsbyer.
Selve dalen er et UNESCOs verdensarvsliste og en af de ældste vinregioner i verden. Det er også hjemsted for de dejlige portvine. Smag f.eks. portvin t på en af Douros bedste vingårde Quinta de Santa Eufemia, en familiedrevet vingård kun en times kørsel fra Porto, kendt for sin varme gæstfrihed og sin traditionelle måde at gøre producere vin. Eller besøg Quinta do Pego, en ejendom på en bakketop komplet med hotelindkvartering, hvor du kan drikke din portvin i de smukkest tænkelige rammer.
Det er ikke let at arbejde i vinmarkerne i Douro – vinstokke dyrkes i skiferlignende sten på stejle bakker med menneskeskabte terrasser under barske vejrforhold. Alligevel lønner hårdt arbejdet sig. Douro tilbyder fremragende, specielle vine og naturskønne landskaber, der er lige så spektakulære, når de ses fra landet som fra et flodkrydstogt.
Douro som vindistrikt er fra 1756
Den afgrænsede vinregion i Douro dateres tilbage til 1756 og blev grundlagt under kong José I ´s regeringstid af hans minister, Marquês de Pombal. Området strækker sig langs aksen af Douro-floden med en vindyrkning på mere end 40.000 hektar, opdelt i tre underregioner: Douro Superior, der strækker sig fra grænsen mellem Portugal og Spanien gennem Alto Corgo, hjertet af Douro, hvor mange af de bedste vine fremstilles op til en afstand på ca. 90 km fra byen Porto, Baixo Corgo.
Dyrkningsområderne i dette område ligger i læ af Marão-bjergene, dvs beskyttet mod Atlanterhavets indflydelse. Vejret er typisk tørt med kolde vintre og usædvanligt varme somre, hvilket tilføjer specielle træk til omrpdets terroir, jordarter, som er gavnlige for vinmarkernes kvalitet.
Det er i Douro, at portvin er født, den største ambassadør for portugisiske vine, men i de sidste årtier har bordvine fra Douro opnået verdensomspændende popularitet.
Druesorterne i Douro
Druesorterne dyrket i regionen er berømte for deres historie. Nogle sorter er fra middelalderen. De bedste sorter til produktion af portvin er: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Aragonez (i området kendt som Tinta Roriz) og Tinto Cão samt betydningsfulde sorter i området, såsom Tinta Amarela (Trincadeira) og Souzão. Produktionen af hvide vinstokke opretholdes grundlæggende ved plantning af sorter som Malvasia Fina, Gouveio, Rabigato og Viosinho. Til produktion af Moscatel bruges Moscatel Galego.
Navnet “portvin” kommer fra, på vinen opbevares og sælges fra havnen, der ligger mellem byerne Porto og Vila Nova de Gaia. Vinen blev bragt ned ad floden i de traditionelle “rabelo” -både og ældet i lagerhuse i Vila Nova de Gaia, da dette område viser og lille forskel i temperaturen gennem året.
Minho grønne vine
Portugiserne har en vin til de varme dage, hvor det skal vøre kølende og vederkvægende. Den kaldes Vinho Verde.
Vinho Verde oversættes bogstaveligt talt til ‘grøn vin’ – selvom grøn faktisk betyder ung. Hvem vidste, at umodenhed for vin kunne være sådan en fordel? Vinho Verde har tendens til at være let og frisk med et flirtende strejf af fizz.
https://www.traveltalk.dk/ferie-og-golf-paa-algarve-kysten/
For at smage Vinho Verde på stedet, skal du gå til den historiske provins Minho, Portugals største vinregion målt på produktion. Minho Green Wine Trail fører dig gennem mange smukke vinområder. Prøv Quinta da Aveleda, kendt for sine romantiske forladte, haver og vinmarker, og Quinta de Soalheiro for sine prisvindende Alvarinho-vine.
Mens du er i Minho, tag nogle af de charmerende byer og historiske steder som Guimarães, Portugals middelalderlige hovedstad; eller Braga, hvis hovedattraktion er Bom Jesus Sanctuary, med panoramaudsigt og en 577-trins barok trappe.
Vinregionen “Vinho Verde” (den grønne vin) er den største vinproduktion i Portugal med 34000 hektar spredt langs en geografisk godt beliggende kystlinje, rig på vandforsyning, med milde temperaturer og rigeligt regnvejr, der producerer en homogen vin med høj behagelig vinsyre, fremragende til produktion af hvide vin.
Alvarinho-sorten er topbrandet i denne region. Vinen er naturlig let, ren, forfriskende og aromatisk, forskellig fra enhver anden i verden.
Naturlige mikroklimaer, vintyper, druesorter og måder at dyrke dem på har ført til opdeling af det afgrænsede område med grøn vin i ni underregioner: Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Monção e Melgaço, Paiva og Sousa.
De dominerende hvide sorter er Alvarinho, Arinto (Pedernã), Azal, Loureiro, Avesso og Trajadura, og hvide sorter som Borraçal, Espadeiro, Brancelho og Vinhão.
Siden 1999 har regionen produceret mousserende vin i høj kvalitet.
Alentejo vinregionen i Portugal
Vinrejsen i Portugal går videre til Alentejo. Vinregionen, der ligger i den sydlige del af Portugal og har et klima præget af Atlanterhavet. Det bringer kølige somre og milde vintre og resulterende vine, der ikke er for modne eller “opulente”. Vine bevarer deres syre og friskhed og gør dem velegnede til selv robust mad.
Området er tyndt befolket, masser af hvidkalket arkitektur. Vinmarker er enorme og følelsen af at blande sig med naturen er stor.
Mange turister også danskere, strømmer til det sydlige Portugal for en sommerferie ved havet. Golf med salt i luften, fremragende hotelle rog restauranter.
Algarve er det bedste sted at tage hen for en beach holiday, men det er ikke den bedste vinregion. Rejs i stedet til Alentejo for vinenes skyld.
Selve området er stort og landbrugsmæssigt med sletter af hvede, korkeg og oliventræer, der strækker sig vidt og bredt. Det varme middelhavsklima producerer mange vine, der er lette at drikke, især rødvine. Og selvom regionen kun er steget i international bevågenhed i de sidste årtier, går dens tradition for vinavl tilbage til det niende århundrede f.Kr.
Gårde som Adega José de Sousa og Herdade do Rocim producerer også en form for vin kaldet Vinho de Talha, der producerer i lerpotter ved hjælp af en teknik, der går tilbage til det gamle Rom.
Hvis du er sulten, mens du er på sporet, skal du parre din Alentejo rød med en af regionens yndlings traditionelle retter – som ‘porco preto’, saftigt svinekød fra de iberiske sorte grise.
Alentejo, de store vidders land
Det er en region, der inspirerer kærlighed til naturen, der vækker vores sjæl og får os til se storheden i Portugals natur. Alentejo er en af de smukkeste steder i verden, siger man.
Historien er lige så stor som landskaberne. Der er mange steder, hvor vi kan finde spor af fønikisk kultur i mere end 3000 år. Kelterne og især romerne, som gennem deres bøger, mosaikker, lærdomme, byer og monumenter har efterladt en betydelig arv. Dygtige i landbrugsteknikker henvendte de sig til vin- og vingårdssamfundet i Alentejo. Romerne elskede deres vin og den romerske hær på erobring drak vin hver dag. Så man tog vindyrkning med sig på erobringstogterne i Spanien, Frankrig og Portugal. Vin skal der til!
Produktionen i Alentejo har sandsynligvis produceret den første eksport af portugisiske vine til Rom. Den romerske indflydelse var så afgørende for væksten inden for vinavl i Alentejo, at i dag, to tusind år efter erobringen af regionen, er sporene fra den romerske civilisation stadig mærkbare i daglige aktiviteter, og de kan mærkes gennem værktøjer, der er brugt intensivt indtil få år siden, såsom trimmer- eller lerbeholderne til gæring af most og den efterfølgende opbevaring af vin, der stadig bruges i dag.
Araberne kom til dette land efter romerne og vestgoterne, før generobringen. De byggede forskellige slotte – nogle af dem konstrueret som muslimske moskeer – og mure for at forsvare byer.
Fra den tid til i dag har Alentejo fortsat ekspanderet med vækst med fokus på landbrug, husdyr, fiskeri, industri (hvor kork har særlig relevans) og for nylig turisme, der tilbyder en bred vifte af kvalitetsprodukter til vinturisme.
Regionen indtager mere end en tredjedel af fastlandet, og er dermed en af de største vinregioner i Portugal og nyder et varmt og tørt klima med en fremragende “terroir”, hvilket har givet anledning til adskillige investeringer i vinindustrien, hvilket resulterer i produktion af nogle af de bedste portugisiske vine og derefter i den internationale anerkendelse af Alentejo-vine.
Afgrænset i 1988 er regionen opdelt i otte underregioner: Reguengos, Borba, Redondo, Vidigueira, Évora, Granja-Amareleja, Portalegre og Moura.
Roupeiro, Antão Vaz og Arinto er de vigtigste hvide druesorter i regionen. I tilfælde af røde sorter understreges værdien af Trincadeira, Aragonez, Castelão og Alicante Bouschet (fransk sort).
Hvide vine fra Alentejo DOC er typisk moderate, let sure og med aromaer af tropisk frugt. De røde er fyldige, rige på tanniner og aromaer af vilde og røde bær.
Kort sagt, Alentejo-vine giver stor glæde, hvad enten det er hvid, rosé eller rødvin. De er fulde af intens aromatisk overflod, runde og glatte, med en sjælden evne til at være beruset, når de er unge, men de ved, hvordan de skal ældes med forskel.
Dao vin regionen, hyggeligste del af vinrejser til Portugal
Dao-vinregionen er centreret omkring den gamle bydel i Viseu i det nordlige Portugal. Dets ry er at producere nogle af de bedste rødvine i verden. Det fantastiske landskab har fyrreskove, der skifter med store vinmarker med udsigt over de enorme Estrela-bjerge.
Fantastiske små restauranter, håndplukkede vinhoteller og lokale retter baseret på enkle gastronomiske traditioner får dig til at savne det, indtil du rejser.
Hvis du ikke har hørt om Dão-zonen, skal du ikke bekymre dig – det er måske ikke det mest populære, men det betyder bare, at der er flere skjulte perler at opdage.
Druer i Dão-området vokser i højere højder, beskyttet af bjerge på alle sider i et tempereret klima. Hvis du søger efter mørke, afbalancerede vine med god syre, er dette stedet at finde dem.
En af de mest populære og ædle sorter i Dão-regionen er den portugisiske “dronning” af druer, Touriga Nacional – en blød, mørk og intenst aromatisk drue, der tilskrives den fløjlsagtige glathed hos mange røde Dão-druer.
Dão-Lafões ligger på det centrale områdes område, mellem kysten og landets bagland og har en rig gammel arv, der spænder fra forhistorisk tid til nutid med romerske og middelalderlige spor.
I middelalderen blev vingården i det væsentlige bygget af præster. De lærte de fleste af landbrugsmetoderne, og da de havde stor indflydelse på befolkningen, lykkedes det dem at fylde en masse jord med vinmarker og øge vinproduktionen. Imidlertid var det først efter det 19. århundrede efter plagerne af meldug og phylloxera, at området begyndte at blomstre (Dão-vin var meget kendt for europæere på det tidspunkt, hvor phyfloxera decimerede europæiske vinmarker). Vinproduktionsområdet blev afgrænset i 1908 og blev Portugals andet afgrænsede område.
Fra middelalder i Portugal til nutidens højteknologiske vindyrkning
I middelalderen blev vingårde i det væsentlige dyrket af præster. De lærte de fleste af landbrugsmetoderne, og da de havde stor indflydelse på befolkningen, lykkedes det dem at indrage en masse land og lave vinmarker og øge vinproduktionen. Imidlertid var det først efter det 19. århundrede efter plagerne af meldug og phylloxera, at området begyndte at blomstre (Dão-vin var meget kendt for europæere på det tidspunkt, hvor phyfloxera decimerede europæiske vinmarker). Vinproduktionsområdet blev afgrænset i 1908 og blev Portugals andet afgrænsede vinområde.
Rig og varieret er den lokale gastronomi i dette område. Det er også en attraktion sammen med Dão-vinen. Med et areal på ca. 376.000 hektar er denne region vokset mellem bjergområder og dale med blide skråninger og runde bakker med et koldt og regnfuldt klima om vinteren og tørre, varme somre, unikke forhold for en unik vin.
Vinene i Dao
Varianter i Dão er meget forskellige. Hvad de hvide angår, er de vigtigste: Encruzado, Bical, Cercial, Malvasia Fina, Rabo de Ovelha og Verdelho. I de røde har vi foruden Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen og Tinta Roriz også den mindre kendte Baga, Bastardo og Tinta Pinheira. De hvide vine er meget aromatiske, velafbalancerede og frugtagtige. De røde er fyldige, aromatiske og komplekse efter ældning i flasken.
Lafões er et lille overgangsområde, der sidder fast mellem betegnelserne Dão og grønvin, skåret af Vouga-floden, med hovedsagelig granitjord, hvor de hvide referencesorter er Arinto, Cerceal, Dona Branca, Esgana Cão og Rabo de Ovelha, den røde heraf er domineret af Amaral og Jaen sorterne. Typisk viser vinene fra Lafões en vis syre, svarende til nabonavnet Green Wine.
På Dão-vinruten skal du stoppe ved Paço dos Cunhas de Santar eller Quinta do Cabriz. Begge vinmarker huser berømte restauranter, hvor hver dråbe vin får det gastronomiske akkompagnement, den fortjener. Så har vi ikke lovet for meget 🙂
Lissabon som vinregion
Lissabon vinregion er en lang og tynd region nord for Lissabon, der grænser op til Atlanterhavet. Vind er uundgåeligt en stærkt indflydelse langs kysten, og ikke underligt, at kystnære vinstokke er vindbelastede og hårdt pressede for at modne deres druer. Men bare lidt inde i landet giver ryggen i bakkerne og bjergkæderne en vis beskyttelse til mange af de østlige dele af Lissabon-området.
Det er lige i dette område, at et antal topvinesteder fra Lissabon ligger i eller omkring DOC-regionerne i Bucelas for Arinto-baserede hvidvine og Alenquer, beliggende i den sydøstlige del af Montejunto-bjergene og derfor lidt koldere , lidt mindre blæsende og våd. Druer kan modnes godt, og især røde vine kan være af højeste kvalitet.
Portugal svigter dig aldrig, selv hovedstaden er i en vinzone! Større Lissabon består af ni vinregioner, som hver har sine egne egenskaber.
Hvis du skal vælge en af dem, du vil besøge, skal du gøre det Colares. Denne lille underregion ligger i Sintra-Cascais naturpark med Sintras eventyrpaladser på den ene side og en kystlinje med søde fiskerlandsbyer på den anden.
Vinstokke her vokser direkte på sandet, der ser mærkeligt og tilfældigt ud, men giver gode resultater – som de kraftigt garverige røde druer blandet fra de oprindelige Ramisco-druer.
Omkring 50 hektar Colares vinmarker er tilbage på grund af forstædernes vækst. Det er en simpel dagstur fra det centrale Lissabon; hjælp regionen ved at booke en vinsmagningsoplevelse hos en af de lokale producenter, såsom Adega Regional de Colares eller Adega Viúva Gomes.
Himmelsk vin i Estremadura helt fra fønikernes tid emed på listen vinrejser i Portugal
Det var fønikerne under deres udforskning af havene, der på rejser til Portugal fremmede produktionen af vin i Portugal. De nåede helt til fjerne lande som de britiske øer, og kick-startedeproduktionen af vin i mundingen af Tejo-floden og bragte vinstokke fra Syrien og var således ansvarlig for promoveringen af vin i Portugal, hvor de fandt gunstige og naturlige betingelser for dets vækst.
Regionen, hvor den egentlige Estremadura ligger, har været under muslimsk styre i fire århundreder, og vinavl blev først genoplivet, efter at nationen blev oprettet, og landet blev genvundet af maurerne.
Dette kald blev stærkt fremmet af den viden, der blev formidlet af de religiøse ordener, først af benediktinerne, derefter af klunicenser og endelig af cistercienserordenen, som havde en fremtrædende plads i Alcobaça i Estremadura. Rydningen af jorden gjorde det muligt at genoptage jagtarealer med nye områder for vinmarkerne og de dyrkningsteknikker, der er nævnt af “geopónicos” fra Rom-tiden, at blive genoptaget.
En tidsalder med fred og økonomisk vækst er opstået som et resultat af opdagelsen og kommercialiseringen af varer produceret til søs og til lands, og vin er en pioner i denne region.
Denne tilstand fortsatte, indtil dynastikrisen udløst af kong Fernandos død, forværret af situationen i Europa med hungersnød, epidemier og konflikter og den efterfølgende økonomiske recession.
På denne baggrund ser vinsektoren et nyt tilbageslag, der tager noget tid at komme sig på grund af prioriteringen af opdagelserne i det 14. og 15. århundrede og rekrutteringen af kompetente mænd til denne opgave.
Mens det havde en æra med vinoverproduktion, var det 19. århundrede præget af en samling af vigtige fakta for vinstokkulturen.
Begyndelsen blev præget af de franske invasioner, der ud over at føre til opgivelse af mange lande efter udbredt plyndring på ruten fulgt af angriberne også førte til, især i Estremadura, syd for Torres Vedras, til omdirigering af alle landarbejdere til at forsvare Lissabon (den berømte Torres-linje).
Phylloxera lagde den portugisiske vinproduktion ned, men som i foldbold rejste man sig igen
Angrebet af phylloxera, et insekt, der invaderede rødderne til europæiske vinmarker, forårsagede død for mange af Portugals vinmarker. Da løsningen blev fundet, blev Estremaduras skråninger snart dækket af vinstokke igen.
Konsolideret genopretningen af vinstokulturen og genoptog dens ekspansion over hele Estremadura, mange regioner har anerkendt deres regionale græsgange.
Med offentliggørelsen af dekretet fra 1. oktober 1908 blev der fastlagt krav til afgrænsning af regionerne Carcavelos, Colares og Bucelas. Det samme kan være sket med Torres og Alcobaça, men de svært forståelige forklaringer bidrog til næsten 80 års ventetid.
Ændringen i vaner i den landlige livsstil, kundernes vaner og selve vinpolitikken som følge af inkorporering i Det Europæiske Fællesskab har ført til en nytænkning af dette system.
Udvælgelsen af druesorter, fremskridt inden for teknologi, kendskabet til nye oprindelsesbetegnelser sammen med vinproducentens indsats og information fra vinproducenten var hjørnestenene i den nuværende situation og placerede vinene fra Estremadura på et højt niveau af velfortjent kvalitet.
De vigtigste hvide druesorter er: Arinto, Fernão Pires, Malvasia, Seara-Nova og Vital.
Bairrada: frugtbart ler, eftermiddagsbriser og hvide vine
Mellem bjergene og kysten, på rig lerjord, ligger Bairrada (portugisisk for ler). Rejser til Portugal med en vininteresse må forbi Bairrada:
Bairrada er en portugisisk vinregion beliggende i Beira Litoral-provinsen. Regionen har Portugals højeste vinklassificering som Denominação de Origem Controlada. Det er beliggende tæt på Atlanterhavet, hvilket havstrømme har en modererende effekt på klimaet.
Vinregionen er bedst kendt for røde vine og er en af de få vinregioner i Portugal domineret af en enkelt druesort Baga.
En portugisisk rødvinsdrue med stort potentiale for at producere store vine. Navnet betyder ganske enkelt ‘bær’ på portugisisk. Baga har tykt skind og modner sent. Den giver mørke vine med masser af struktur. Druerne har en høj syreindhold og er meget garvesyre og producerer vine, der kan være hårde og snerpende i deres ungdom, men som blødgøres med alderen og bliver forførende parfumeret. I dag blandes en masse bagaer med ikke-indfødte druer for at få en blødere vin, men de største Bairradas er ren old school Baga. Området drager også fordel af en brise hver dag sent på eftermiddagen, der favoriserer produktionen af friske, madvenlige hvidvine og mousserende vine, der bliver stadig mere populære takket være den yngre generation af producenters entusiasme og kunnen.
Bairrada, der kommer fra det portugisiske ord for “ler” (knudepunktet for dens dominerende jordtype), er kendt for sin rødvin domineret af Baga-druer, som skal udgøre mindst 50% af enhver rød Bairrada-drue. Området producerer også meget af landets blandede mousserende vin fremstillet af hvide druesorter som Bical og Malvasia Fina.
Området Bairrada var et land med erobrere, krige mellem kristne og arabere, i begyndelsen af grundlæggelsen af Portugal, da kongedømmets hovedstad var Coimbra (Midt Portugal). Det var også et land, der beskyttede frihed, truet af Napoleons invasionsstyrker, kendte slag var i Buçaco.
Da det er tæt på havet, er klimaet normalt atlantisk, med milde og regnfulde vintre, en varm, men let blæsende sommer. Under druernes modningscyklus spiller klimaet en væsentlig rolle og er ansvarlig for at bevare druernes syrlighed og give friskhed til de vine, der er resultatet.
Hvis du kun skal kende en drue fra Portugal er det Baga fra Bairrada
Jordbunden er opdelt i terrasser med sandet ler og kalksten. Vinmarkerne til produktion er stringent: Betegnelsen ‘Bairrada’ skal overholde en forordning, der siger, at druerne skal være ‘lavet på’ kalkbrune eller røde ‘jordarter, på’ litoliske humiske eller ikke humiske ‘jordarter eller på en veldefineret sandjord.
De bedste vingårde er begrænsede i antal. Det område, der er dækket af vinmarkerne, er ikke mere end 10.000 hektar.
Bairrada er et område med mange fine vine, lavet med sorter af høj kvalitet, såsom Baga, røde vine og Bical, hvide vine.
Lær en nye vindrue at kende i dag: Baga fra Bairtada. Den dominerende røde sort er nemlig Baga. Vine fremstillet af denne sort er fulde af farve og rige på syrer, men velafbalanceret og langvarig. For nylig har DOC fra Bairrada fået lov til at plante udenlandske sorter, såsom Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot og Pinot Noir, som deler jorden med andre nationale sorter, såsom Touriga Nacional eller Tinta Roriz. Den hvide sort Fernão Pires (i området kaldet Maria Gomes) er den mest voksede. Der er også sorterne Arinto, Rabo de Ovelha, Cercial og Chardonnay. De hvide i området er sarte og aromatiske. Områdets mousserende vine bruges som forretter eller til lokale retter.
Beira i det indre Portugal
Beira var en af de seks traditionelle provinser eller såkaldte comarcas i Portugal. Den territoriale udvidelse adskiller sig fra det område, der kaldes “Beiras”, der henviser til tre provinser i 1936, Beira Alta-provinsen, Beira Baixa-provinsen og Beira Litoral-provinsen. Der er også en vinregion, kaldet Beira VR. Dette meget forskellige område omfatter en bred flade af indre Portugal syd for Douro og øst for Dão. Vinmarker dyrkes på granitjord i relativt store højder. I nord ligner druerne Douros, mens der i syd findes også en række sorter. Stor mulighed for at lave nogle spændende vine her.
Det har en vingårdstradition, der går helt tilbage til nationens grundlæggelse og ligger i Portugals bagland, med omkring 16.000 hektar vinmarker og et stort udvalg af druer.
I Beira-området går vinkulturen tilbage til romertiden. Der er spor af nogle granitstens faciliteter, der brugtes til at fremstille vin.
I betragtning af kvaliteten og den sociale og økonomiske værdi af vine fra denne region blev der fastsat visse regler for at beskytte disse vine, nemlig under regeringstid af kong João I og kong João III.
Vinene er påvirket af bjergene, da regionen er omgivet af bjergene Estrela, Marofa og Malcata, der varierer fra 400 til 700 meter. I de fleste tilfælde er jorden af granitoprindelse, mens de andre er af skiffer oprindelse på grund af områdets robuste og bjergrige topografi. Områdets klima er meget hårdt med temperaturer under 0 C. Ofte er det sne om vinteren, og somrene er meget varme og tørre. Produktet af denne kombination er hvide vine, meget aromatiske, sprudlende og lyse og røde vine fulde af komplekse aromaer af vilde frugter og krydderier kombineret med en markant friskhed.
Regionen producerer hvide, røde og rosé vine vine samt naturligt mousserende vine af høj kvalitet takket være de mange druer sorter, der har gjort det muligt konstant at finde nye smag og aromaer.
I de senere år har dette område set store udviklinger omkring stigningen i producenterne og kvaliteten af vine. Beira Interior ønsker at se sig selv som et område med ekspertise og kvalitet i produktionen af vine og indtage sin position tæt på Portugals store vinregioner.
De udbredte hvide druesorter er Arinto, Fonte Cal, Malvasia Fina, Rabo de Ovelha og Síria, mens de røde er Bastardo, Marufo, Rufete, Tinta Roriz og Touriga Nacional med en hyppig tilstedeværelse af meget gamle vinmarker.
Tras-os-Montes og Alto Douro, skal ses på Vinrejser i Portugal
Rejser til Portugal bør for at bibringe en opfattelse af landets storhed og forskellighed også gå til Trás-os-Montes og Alto Douro, der er en historisk provins i Portugal beliggende i det nordøstlige hjørne af landet. Der findes mange plateauer, floddale, bjerge og slotte i Trás os Montes og Alto Douro. Se. evt kortet herover.
Dette fjerntliggende område i den nordøstlige del af landet er afgrænset på den ene side af høje bjerge og på den anden side af grænsen til Spanien (navnet betyder ‘bag bjergene.’ De genert jord ligner dem fra Douro og druer, der dyrkes her, er ens. Klimaet her kan være intenst, med hårde vintre og lav nedbør om sommeren. Røde er ofte lettere og mere aromatiske end dem af nei.
Vin og vin produceret i Trás-os-Montes-regionen blev allerede dyrket under romernes besættelse.
Klimaet er tørt og varmt om sommeren, og temperaturen falder ofte under 0oC om vinteren. Jordbunden er grundlæggende granit, fattig, med skiferpletter, og det er muligt at finde aflejringer af alluviale og gneisse i et lille område.
Vinregionen Trás-os-Montes er opdelt i tre underregioner: Chaves, Valpaços og Mirandês. Vinmarkerne i Chaves subregion er plantet på skråningerne af små dale, hvor bifloder til Tâmega strømmer. Valpaços-underregionens plateau er rig på vandforsyning. Planalto Mirandês ligger på platået af Mount Modagouro, sydvest for byen.
De dominerende hvide sorter er: Côdega do Larinho, Malvasia Fina, Fernão Pires, Gouveio, Rabigato, Síria e Viosinho, og de røde er Bastardo, Tinta Roriz, Marufo, Touriga Franca, Touriga Nacional og Trincadeira.
De hvide vine er indsmigrende og har tydelig blomsterduft. De røde vine er ofte frugtagtige og let snerpende som helt unge.
Setúbal, vinrejser i Portugal hvor du ser Lissabon og Setubal
Setúbal, 20 km fra hovedstaden Lissabon (Lissabon), producerer aromatiske dessertvine fremstillet hovedsageligt af druer Moscatel de Setúbal og Moscatel Roxo.
Området er ved at blive et førende turistmål takket være den beskyttede natur i Arrábida og Marinho D.Luis Saldanha National Parks, Sado Estuary Nature Reserve, Arriba Fóssil da Caparica Protected Landscape, fremragende turistinfrastruktur og kulturarvsbygninger, rig på mangfoldighed og historisk betydning.
Vine har fået lige stor betydning. Vinkulturen i Setubal har været i stand til at integrere og tilpasse sig moderne tider og er nu universelt anerkendt som vin med høj kvalitet i regionen. Fra de store gårde, der er domineret af sorten Castelão til Moscatel, en af de nationale dessertvine, har denne region altid spillet en førende rolle i historien om portugisiske vine.
Vinmagerne i denne region har lavet prestigefyldte vine og modtaget flere udenlandske priser, men anerkendelsen kommer fra oldtiden, da i slutningen af middelalderen mellem det 12. og 15. århundrede var vin den vigtigste eksportvare på Setúbal-halvøen.
På halvøen Setúbal druefrø, dateret fra det 8. århundrede f.Kr., har nylige arkæologiske udgravninger fremhævet den gamle kultur af vin, der går tilbage til tiden længe før Portugals grundlæggelse.
Det anslås, at dyrkning af vinmarkerne nåede dalen af floden Sado i omkring 2000 f.Kr.
Setúbal-halvøen byder på to stilarter af landskaber. Den ene med vinmarker plantet på ler-kalkjordjord, dækket af Serra da Arrábidas skråninger, og den anden dækker flade eller blidt bakket sammensat af sand, perfekt egnet til dyrkning af druer af høj kvalitet.
Middelhavsklimaet er tempereret med varme tørre somre og kølige og regnfulde vintre. På grund af nærheden til havet er den gennemsnitlige årlige relative luftfugtighed høj.
Halvøen Setúbal inkluderer oprindelsesbetegnelserne, Palmela og Setúbal og betegnelsen for regionale vine ‘Peninsula de Setúbal.’ Navnet ‘Setúbal’ er forbeholdt vinene Moscatel af Setúbal og Moscatel Roxo. De fleste af vinene i regionen bruger sorten Castelão (kendt i regionen Setúbal-halvøen Periquita) i dens sammensætning.
De hvide referencesorter i regionen er Arinto, Fernão Pires og Moscatel fra Setúbal, som bruges i hvidvine og dessertvine fra oprindelsesklassificeringen af Setúbal. Denne vin har unikke egenskaber på grund af sine blomsteraromaer i hvid og de bløde aromaer af røde krydderier og bær. Alfrocheiro og Trincadeira forekommer i røde sorter.
Setúbal dessertvin, fremstillet af sorterne Moscatel og Moscatel Roxo, er en af de ældste og mest populære vine i verden. Setúbal Muscat er en vin af fremragende kvalitet, især når den modnes i mange år på egetræsfade. Det er en vin med en intens aroma af appelsinblomster.
Beliggende langs Atlanterhavskysten er Algarve en populær region for vinturisme. Det er hjemsted for fire DOP’er eller underregioner: Lagos, Portimão, Lagoa og Tavira.
Et område på cirka 200 kilometer (124 miles) med gyldne sandstrande og krystalklart vand, der danner klipper og flere klipper. Regionale delikatesser, såsom figner, mandler, johannesbrød og arbutus bærbrændevin, går forud for den nylige vækst i denne region med hensyn til dens vine.
Dette er et område med et meget unikt klima: det er tæt på havet, men det er også påvirket af bjergene Espinhaço de Cão, Caldeirão og Monchique (næsten en kontinuerlig kæde af bjerge, der krydser regionen, fra den spanske grænse til Atlanterhavskysten). Den sydlige position og bjergbarrieren, der beskytter den mod de kolde vinde i nord, garanterer et tørt, varmt og blæsende klima.
Regionen er blevet afgrænset siden 1980, men først i de senere år er den begyndt at genoplive sin vinindustri. Det startede med genplantning af druesorter, modernisering af vingårde og nye metoder til vinproduktion.
Algarve-regionen opstod på grund af de karakteristiske jordforhold (sand ler og skifer) og vinens klima fire oprindelsesbetegnelser: Lagos, Portimão, Lagoa og Tavira. Imidlertid er meget af den producerede vin en del af sætningen “Algarves regionale vin.”
De røde sorter er standard Castelão og Negra Mole, og de hvide er Arinto og Síria. Syrah var en af de sorter, der blev brugt til genplantning af vinmarkerne og viste sig at være fuldt tilpasningsdygtig til områdets klima og blev derfor bredt plantet af landmænd. De røde og hvide vine er kendetegnet ved meget moden frugt, fløjlsagtig og varm smag. Vinene i dette område har et højt alkoholindhold.
På tidspunktet for opdagelserne var produktionen af vin betydelig, fordi den blev leveret af karavellerne, der forlod Sagres og Lagos.
Algarve, i det nittende århundrede, var en af de få regioner i Europa, der havde undgået ødelæggelsen forårsaget af phylloxera, fordi vinstokke blev plantet i sandjord nær havet.
Vinrejser i Portugal går også til Madeira, en vin og en ø, begge bedårende
Som om du har brug for en undskyldning for at besøge en frodig tropisk ø, men vi giver dig en alligevel. Det hedder Madeiras vin. Efter Port bliver Madeira-vin Portugals næstmest populære berigede vin. Den fås i en række varianter, fra sød til tør, hver lige så speciel som den næste takket være en bestemt vinfremstillingsmetode.
Hvordan fremstilles dette? Generelt opbevares vinen i rustfri stålbeholdere, der opvarmes til en temperatur på 45-50 grader Celsius i mindst tre måneder og derefter hviler i mindst tre måneder. Maderas højeste kvalitetsvine giver afkald på metoden til kunstig opvarmning og efterlader tønder i solen til opvarmning naturligt – ofte i så længe som 20-100 år. For at prøve nogle fine Madeira-vine skal du tilføje Blandys Wine Lodge, der ligger i det centrale Funchal, og Vinhos Barbeito (kun 20 minutters kørsel fra centrum af Funchal) til din rejseplan på Madeira Island.
Hvis tanken om eksklusive lækre berigede vine ikke får dig til at pakke dine tasker, hvad kan vi sige – der er stadig frodige vulkanske landskaber, tropiske frugter og smukke strande. Rejs til den nordlige spids af øen for at springe ned i en af de krystalfarvede Cachalote naturlige svømmehaller, beliggende i vulkanske klipper; eller bad i solen på en af de gyldne sandstrande i den historiske by Machico.
Vinavl på Madeira går næsten tilbage til sin besættelse af det femtende århundrede. De vinstokke, der blev introduceret her på det tidspunkt, var af portugisisk oprindelse og også fra andre dele af Europa. Englænderne, der bosatte sig der i det syttende århundrede, øgede og udviklede produktionen af vinmarker.
Oprindelsesbetegnelsen Madeira tildeles først i 1990
Produktionen af hvide, røde og rosévine blev internationalt anerkendt og førte til oprettelsen af oprindelsesbetegnelsen Madeira i 1990.
På trods af dets mikroklimaer, der adskiller sig i tørre eller mere fugtige regioner, er det sikkert at bemærke, at landet har relativt tempererede klimaer med oceaniske egenskaber. Jorden er vulkansk og meget frugtbar. Lettelsen på øen er ret uregelmæssig, så vinstokke plantes på skråningerne af vulkansk oprindelse, tilpasset de stejle skråninger og dybe dale.
De ædle hvide sorter er Sercial, Verdelho, Boal og Malvasia, vinfremstillet for at give varierende grader af sødme, der sælges i en tør, medium-tør, medium-sød og sød form. Den mest plantede sort på øen er dog Tinta Negra, en rød sort, der let kan tilpasses til de fire sødmetyper.
Vinen “Madeira” blev af de fleste europæiske domstole betragtet som en ret elegant vin. Det blev også brugt som en parfume på kvindens tørklæder. I England konkurrerede Madeira og portvin først i domstolens præferencer. Og William Shakespeare henviste til Madeira-vin, mens han skrev et teaterstykke til kong Henry IV. Karakteren Falstaff sælger sin sjæl til Djævelen til gengæld for et stykke kold kappe og et glas Madeira.
Læs mere om Rejser i Portugal på Traveltalk
Se Intro til Rejser i Portugal med links til flere artikler om Portugal
12 steder du skal besøge i Portugal
https://www.traveltalk.dk/rejse-til-portugal/
Visit portugal, Det officielle statslige rejsesite.
Se et udvalg af portugisiske vine