Spansk mad begynder med “t” for Tapas.
Tapas er synonymt med spansk mad, det er signatur retterne sammen med paella. Lad os se nærmere på det spanske fænomenale tapas eventyr, der har bredt sig som en steppebrand til så mange lande.
En tapa (ental) er en forret eller snack i det spanske køkken. Tapas kan være kolde (såsom simple blandede oliven og ost) eller varme (såsom chopitos, som er stegte babyblæksprutter eller patatas bravas find den nedenfor i denne gennemgang). Det kan også være russisk salat, som er en apolitiske salat med hakkede gulerødder og ærter mv. som vores italiensk salat. bare ca. 15 x bedre.
I nogle barer og restauranter i Spanien og over hele kloden har tapas udviklet sig til et meget sofistikeret køkken. Tapas kan kombineres til et komplet måltid. Som en slags tasting menu.
I nogle mellemamerikanske lande er sådanne snacks kendt som bocas. I Nordspanien i Baskerlandet som Pintxos. Også eksempel på herunder. I dele af Mexico kaldes lignende retter for botanas. Kært barn har mange navne.
Tag til Spanien for den ægte tapas
Der er gået inflation i tapas som begreb helt ærligt. Ethvert supermarked har dem. De er sjældent frisklavede, lige som de har sushi af samme ok men lidt triste kvalitet. Også mange restauranter har tapas, nogle fantastiske, andre ikke helt. Men i Spanien får du den ægte vare, som frisk pasta eller pizza i Italien. Spanien leverer referencen for rigtige tapas. Man tager tradition og god mad alvorligt i den forstand, at det skal laves ordentligt med respekt for, hvordan man er nået frem til de små lækre hapsere, udviklet gennem 100 vis af år.
Er tapas en hel ret?
Ja hvis du tager nogle stykker, kan de sammen være et helt måltid. Tapas er snacks, små hapsere, antipasti ville de sige i Italien eller bare små tallerkener, der stammer fra Spanien. Men mange mennesker er ikke klar over, at tapas kommer i mange forskellige former og kan variere meget i hele Spanien – selv fra by til by!
Hvad betyder Tapas oprindeligt?
Spansk tapa, bogstaveligt talt ‘dæksel eller rettere låg’ (fordi retterne blev givet gratis sammen med vin eller øl i baren, serveret på et fad, derfor ‘dækkende’, glasset). Det var praktisk, nemmere at servere og holdt på evt. varme og var mere hygiejnisk.
Hvad er der i Tapas?
Der er virkelig ikke noget endegyldigt svar, da det afhænger af, hvem du spørger. I Spanien kan tapas indeholde praktisk talt alt – lige fra en luns tun, syltede cocktail løg og nogle oliven på en lang tandstikker, til rygende varm chorizopølse serveret i et lille fad af ler, eller pil pil (store gambas rejser i olie med hvidløg, chili, hvidvin og vin eddike) til en langsomt tilberedt mini-gourmetbøf serveret over en sød kartoffelpuré. Tapas serveres dag ud og dag ind i barer og caféer i hele Spanien, det er mad svaret på en espresso, levering på stedet med det samme – selvom hver tapas bar har sin fortolkning af ordet og forskellige priser. Det er stadig tapas.
Nogle af de mest populære tapas
Omelet kan også være tapas
En lille omelet eller rettere tortilla er en af de største favoritter, frisklavet, sund og perfekt til et glas vin. Se hvordan den laves i videoen herunder
Den bestilles ofte som en pincho de tortilla eller ret enkelt et stykke tortilla. De mest traditionelle er lavet yderst enkelt med æg, kartofler og olivenolie, men mange indeholder også løg. For mig er det perfekt med noget så simpelt som kartofler, der giver substans, mæthed og smag. Og så kan vegetarerne også lege med.
Patatas bravas og patatas alioli (hvidløg)
Patatas bravas og patatas alioli rammer også nerven i det basale spanske køkken, billigt nemt og små retter med substans. De består af pandestegte kartofler dækket af en sauce eller rettere dressing. Bravas dressing er krydret og alioli er hovedsageligt lavet af olivenolie og (hvidløgsdressing) hvidløg, der er rørt sammen. Vi bringer en opskrift senere.
Spansk skinke som f.eks. Pata Negra, sortfodsskinke
Spansk skinke konkurrerer benhårdt med italiensk skinke. Det gør kun kvaliteten endnu bedre. Dette er en af de spanske tapas, der er mest spiste af besøgende på spanske tapas restauranter, og som en tapas serveres iberisk skinke normalt med brød eller picos og colines (lille fad med sprødt brød, der er typisk i Spanien).
Se også vor ret dækkende gennemgang af en af verdens topskinker: Pata Negra på vort vinsite winetalk.dk. Hvad tror du den spiser, den lille grisebasse?
Spansk ost
I Spanien er der mange varianter, og du vil mest typisk blive tilbudt en lokal ost som en hapser. Nogle af de mest kendte er Manchego (typisk for Castilla – La Mancha), Idiazábal (Baskerlandet), Roncal (Navarre), Mahón (Baleariske Øer dvs Mallorca primært) og Majorero (Kanariske Øer). De er alle perfekte til tapas især, mener jeg. De faste som Manchego med lækker nøddesmag passer perfekt til et glas portvin, hvid sherry eller rødvin med dybde.
Mange flere tapas på tallerkenen lige om lidt. Kom tilbage. Se også…