Mexicansk mad og introduktion til det mexikanske køkken
Mexicansk mad er kendt over hele verden for sin fantastiske sammensætning af lokale, historiske og etniske retter. Nogle går helt tilbage til Aztekerne. Mexicos køkken leverer et absolut lækkert, interessant og levende køkken. Mexicos mange regioner byder på stor forskellighed. Mexico´s mad og kulinariske vaner afhænger i høj grad af landets mangfoldighed og klima.
Mexicos topretter
Farverig mexicansk mad med stor visuel appel
Det store udvalg af ingredienser i det mexicanske køkken skaber farverige retter, der ikke kun appellerer til øjnene, men også til ganen. Smagsindtrykkene fra det mexicanske køkken er usædvanlige som et resultat af sammensmeltningen af spansk og hispanisk kultur fra Mellem- og Sydamerika, som har tilføjet spændende facetter til det mexikanske køkken.
Men mexicansk mad går helt tilbage til de store kulturer i Mellemamerika og Sydamerika: mayaerne og aztekerne. Så lad os kort definere denne del af mexicansk historie.
Mexicansk madkultur går tilbage til Aztekerne og Maya kulturen
Aztekerne var Nahuatl-talende mennesker, der boede i det centrale Mexico i det 14. til 16. århundrede.
Maya-folket boede i det sydlige Mexico og det nordlige Mellemamerika – et bredt område, der omfatter hele Yucatán-halvøen – fra så tidligt som 2600 f.Kr. Civilisationens højde var mellem 250 og 900 e.Kr. Noget af DNA´et i det mexicanske køkken går direkte tilbage til disse fantastiske kulturer, der stadig er en af de bedste grunde til at besøge Mexico.
Mexicansk mad er en af de mest populære køkkener i verden. Den er nem, hurtig og lækker. I alle større byer kan du finde mexicansk mad, da efterspørgsel efter dette køkken vokser i takt med take-out mad tager over. Det er et super alternativ til amerikansk fast food, og det er sådan set også en væsentlig del af amerikansk kultur idag. Mexicansk mad er kendt for spændende smag, hurtig tilberedning og visuelt attraktiv.
Enchiladas
Enchilada er en mexicansk starter, der er elsket af både lokale og besøgende for sin smag, relative enkelhed, rige smag og varme. Der er flere forskellige opskrifter på Enchiladas, som mennesket kender, inklusive et antal kød, grøntsager og saucer. Der er også udelukkende vegetariske Enchiladas, dem med ost osv.
Den mest populære-Enchilada Suisas-indeholder halvstegt majs tortillas fyldt med kylling og hældt over med fløde, salsa, ost og skåret løg; bare for at sikre, at du ikke sulter, mens du stadig er i seng.
Enchiladas siges at være en maya-opfindelse, der går tilbage til den periode, hvor folk hovedsageligt ville stole på majs tortillas med en lille fisk indeni. I dag er fyldet mere rigeligt og inkluderer ost, grøntsager, fisk, bønner, kød eller alt, hvad der er pakket sammen. En nær allieret med Enchilada-chili sauce; sammen udgør de en ideel kombination af morgenmad. Enchiladas kan gå separat, som en stærk aperitif eller supplere et større måltid.
Mexikansk mad rummer også en mulvarp! En såkaldt Mole
Den særprægede, erhvervede smag af Mole (muldvarp) er en klassiker af mexicansk køkken. Men i betragtning af at der er syv forskellige typer muldvarp, er det forsikret, at der vil være en smag, der passer til alle. Den mest identificerbare smag er dog utvivlsomt den brune chili-chokolademuld, der kommer med aromatiseret ris og kylling med sesamfrø. Et andet fremragende valg af muldvarp er den gule sort, der ikke indeholder chokolade, men har alle krydderierne.
Tacos, mexicansk mad som vi kender den bedst
Taco er en berømt traditionel tortilla lavet af majs eller hvede. De kommer i små størrelser, bløde at flade og fyldt med fyld efter eget valg – grøntsager, oksekød, fisk og skaldyr, kylling og ost; række af kombinationer kan variere betydeligt. Hvis du tror, du kender en mexicansk taco, skal du først prøve en mexicansk gadesælger. Oprullet eller foldet spises det typisk med hænder ledsaget af en sidepynt, som kan være guacamole, salsa, avocado eller løg og salat, koriander plus et par kalkbiler for at intensivere effekten. Fisk tacos er også tilgængelige, lette på maven og store på ganen. De ser måske ikke fantastiske ud, men de smager fantastisk. Desuden vil det ikke sætte dig tilbage mere end blot et par pesos. Virkelig værdi for dine penge!
Tamales, mexikansk mad til frokostpakken?
Tamales er en kogt masa (dej) med fyld. Fyldet kan være oste, chili peber, kød, løg, frugt eller en blanding af disse ingredienser. Masa er en stivelsesholdig dej, der stort set er baseret på majs. Dejen rulles inde i bladet og dampes. Du smider bladet ud og chomp på den fyldte dej til et velsmagende traditionelt måltid. Retten går helt tilbage til de gamle Aztekere, der på rejser og erobringer havde denne forbavsende langtidsholdbare madvare med sig.
Pozole. Mexikansk mad med meget gamle aner
Ifølge antropologer blev denne præ-spansktalende suppe ofte brugt som en del af et ceremonielt offer. Disse dage er svinekød, kylling og vegetariske pozolesorter bredt tilgængelige i mere daglige omgivelser. Lavet af hominy majs, der har masser af urter og krydderier, koges skålen normalt i timevis, nogle gange natten over. Når du er klar til servering, drys løg, lime, salat, radise og chili ovenpå.
Carnitas
Hvis du aldrig har haft carnitas før, går du glip af det. Carnitas er identiske med svinekød trukket. Svinekøds steget koges lavt og langsomt i svinefedt eller olie, hvilket gør kødet meget saftigt og velsmagende. Men i modsætning til trukket svinekød tilberedes kødet ved at skrue varmen op og gøre ydersiden af svinekødet lidt sprød. Carnitas serveres med majs tortillas og garneres med avocado, tomater, salsa og andre krydderier. Carnitas kan også bruges i burritos eller tamales.
Tortas. Den originale mexicanske sandwich. Mexicansk mad version af fast food
Dette er en anden fantastisk lokal ret, du vil se på hver mexicansk restaurantmenu. En torta ligner en burrito eller taco, men det er virkelig en mexicansk sandwich, der serveres i en bolle. Torta serveres i en blød bolle, toppet med smør og er super velsmagende.
Tortas har tendens til at have en masse forskelligeMexicansk mad, 5 minutters introduktion til 20 retter, du skal prøve i Mexico.
Mexicansk mad er kendt over hele verden for sin fantastiske sammensætning af lokale og etniske retter. Mexicos mad leverer et lækkert og levende køkken. Mexicos mange stater beskriver en lækre a-la-carte, der omdefinerer ægte smag til hjertet. Men roden til landets mad og kulinariske vaner afhænger i høj grad af dets etniske mangfoldighed og klimamønstre.
Derforr blev denne præ-spansktalende suppe ofte brugt som en del af et ceremonielt offer. Disse dage er svinekød, kylling og vegetariske pozolesorter bredt tilgængelige i mere daglige omgivelser. Lavet af hominy majs, der har masser af urter og krydderier, koges skålen normalt i timevis, nogle gange natten over. Når du er klar til servering, drys løg, lime, salat, radise og chili ovenpå.
Tlacoyo
Tlacoyo er en ovalformet stegt lomme-taco. Tortillaen er tykkere end den typiske majstortilla, så den kan skives åben i midten og fyldes med ost, malede bønner, svinekød, kød eller andre ingredienser. Normalt kan du bestille med netop det fyld, du ønsker.
Tlacoyo kan toppes med rojo eller verde sauce, cotija ost, queso fresco, strimlet salat og løg. De er den ultimative gadefoder. Du kan bestille dem fra standen og spise dem, mens du går. Serveres sød og varm, de er meget velsmagende.
Pambazos
Mexico Citys twist på standard torta er pambazo – og brød er det, der gør en stor forskel her. For-gennemblødt i guajillo chilisauce, før den tørres, tilføjer et levende spark til hver bid. Men fyldet er lige så fantastisk – kartofler, chorizo og queso fresco, creme kommer sammen for at skabe en robust sandwich, der holder dig i bevægelse, når du udforsker regionen.
Mexicansk mad på den exotiske og oprindelige måde: Molcajate
Også kendt som lavapotter. Molcajates serveres i stentøj, der holder varmen under måltidet. Selve retten er en kogende varm gryderet af kød og grøntsager. Det er ikke præcist, hvad du vil vælge at lave hjemme ved havegrill eller i køkkenet, men det er ret lækkert at finde en restaurant, som serverer denne gamle fine ret.
Ordet Chapulins er afledt af Nahuatl-sproget. Kapuliner er græshopper og spises bredt i dele af Mexico. I de senere år er kapuliner blevet anerkendt som en af de mest bæredygtige fødekilder i verden, selvom de har været en fast bestanddel i det sydlige Mexico i århundreder. De tørres ofte og ristes og krydres med limejuice, hvidløg og undertiden chili, hvilket gør det til en proteinrig, fedtfattig, jordnær, salte og sprød snack, men i modsætning til skål tørret rejer. De kan indtages alene, f.eks. Ved sportsbegivenheder, men kapuliner drysses også inde i tostadas, tacos og pizza.
Arroz con Leche Mexikansk mad med et twist. Måske ikke det første du tænkte på?
Arroz Con Leche, der oversættes til engelsk som “ris med mælk.” Faktisk er denne skål langt mere end ris og mælk, det er en blanding, der involverer de to ingredienser som hovedingredienser, og det er en traditionel skål, der ikke længere er eksklusiv for Mexico, der bliver mere og mere populær over hele verden. Arroz con Leche er en utrolig let dessert at lave og kan laves derhjemme med lidt indsats og en kort liste over ingredienser, hvor hovedingredienserne er ris, sukker, mælk og kanel, men denne grundlæggende opskrift er en af de fineste.
Tostadas
Hvad vil du gøre med uaktuelle tortillas? steg det selvfølgelig! Tostadas er en simpel, men lækker skål med majs tortillas stegt i madolie, indtil de er sprøde og gyldne. De serveres enten alene eller stables højt med en hvilken som helst mængde pynt. Populære påfyldninger inkluderer ceviche, bønner, ost, skaldyr og kogt kød.
Chalupas
Chalupas, der er identiske med tostadas, er som ekspansive tacos. Basen er en dybstegt majs tortilla, der er let bøjet i kanterne for at holde ingredienserne inde. Tortillaer er normalt toppet med hakket oksekød (eller strimlet kylling eller svinekød) og ost, salat og tomat. Nogle mennesker ønsker at skælde de stegte bønner på deres chalupas, før de tilføjer oksekød. Andre ønsker at blive fyldt med creme fraiche og guacamole. Uanset hvad du kan lide, skaber disse sprøde delikatesser en vidunderlig middag.
Mexicansk mad: Desserter til dit søde hjerte: Flan
Efter middagen vil du måske have en fornøjelig dessert, og det er her flanen kommer ind. Flanen blev opfundet i Mexico, fordi hun havde en overflod af æg og først blev serveret som en velsmagende skål med kød eller fisk. Men nu er flan flyttet til dessertmenuen og er sindssygt lækker.
Denne opskrift er en sød dessert lavet med æg, mælk, sukker og vanilje. Det kan også være belagt med honning eller toppet med karamel. Det er en meget stilfuld og lækker skål i nogle mexicanske restauranter. Flan kan også være en rigtig behagelig dessert, for nogle gange har den en tendens til at fnise.
Guacamole en uundværlig del af mexicansk mad og snack kultur
På trods af Guacamoles ubestridte succes ved meget få, at denne Mexicos favorit snack er århundreder gammel og blev opfundet af aztekerne. Over tid er Guacamole blevet en populær forret og snack, ikke kun i Mexico, men også i nabolandene. Det er en traditionel side dish med tortillas. Denne dip sauce består af mosede/udskårne avocadoer, grønne tomater, løg, chili peber, citronsaft og ofte et par fed hvidløg, hvilket gør den perfekt til oksekød, fisk eller enhver anden mad, hovedsagelig på grund af den neutrale smag af avocado.
Elote’s (mexicansk gade majs)
Du finder denne majskolbe på mange gadestande i Mexico City. Ja, du kan finde almindelige majsører, ristede og varme, serveret overalt, men den virkelige godbid er en version, der serveres med mayonnaise gennemvædet og derefter brushed med cotija ost og chilipulver. Dette er himmelsk. Alt majs skal indtages på denne måde.
Chiles en Nogada
Patriotiske og velsmagende opsummerer chiles en nogada. Med de røde, hvide og grønne farver på det mexicanske flag er dette måltid forudsigeligt berygtet på tidspunktet for den mexicanske uafhængighedsdag. I lighed med Rellenos-ostefyldte chili fyldes chiles en nogada med picadillo (krydret hakket kød), inden de toppes med deres karakteristiske, cremede valnødssauce og granatæblefrø. Menes at have stammer fra Puebla, fortæller historien os, at skålen først blev serveret af Don Agustin de Iturbide, befrieren og senere kejser af Mexico.
Chili Relleno
Chili Relleno er en ristet chili peber fyldt med ost, dyppet i en ægdej, stegt indtil den er gylden og derefter undertiden toppet med rød eller grøn sauce. Nogle gange har Chile Relleno også kød indeni. I nogle mexicanske hjem er det populært at spise dem i julen sammen med tamales og andre sæsonbestemte favoritter. Men uanset hvilken tid på året, skal du prøve dette mexicanske mesterværk, før du mister din chance.
Burritos, så er vi på kendt mexikansk mad, men hvad er historien bag?
Burrito, kendt som taco de harina i det nordlige Mexico, siges at være en nordlig version af den populære taco de canasta. Oversat som et “lille æsel” er det forholdsvis mindre almindeligt i andre dele af Mexico. De fineste serveres angiveligt i byen Villa Ahumada.
Burritos ristes eller dampes forsigtigt. Oprindelige burritos er små og tynde og indeholder kun en håndfuld ingredienser: kød eller fisk, kartofler, ris, bønner, asaderoost, chili rajas eller chili relleno. Oven på det kan være en grill, muldvarp, skivede pølser kogt i tomat- og chilisauce, omstegt bønner og ost, deshebrada (strimlet langsomt kogt flankebøf). Sidstnævnte kan forekomme i to former: chile colorado (mild til moderat varm) og salsa verde (meget varm).
I modsætning til resten af Nordamerika, hvor de lægger alt indeni, lægger de påfyldningerne (salsa, salat, ost, løg) på siden af skålen i denne version af mexicansk mad.
Jarritos
En ting, du måske har set i menuen på en mexicansk madrestaurant, er Jarritos. I virkeligheden er Jarritos et velkendt sodamærke i Mexico. De ser ud til at være lidt mindre søde end de sodavand, vi er vant til at drikke, men de kommer i flere unikke frugtagtige smag.
I Mexico betyder Jarrito “lille kande” og henviser til drikkevand eller andre drikkevarer i lerkeramikpotter. Denne drink serveres i glasflasker i de fleste traditionelle mexicanske restauranter. Du får dem i smag som Limon, Pina, Tutti Frutti, Sangria og mange flere.
Oksekød Barbacoa
Oksekød Barbacoa er en langsomt kogt oksekødsskulder kogt med chipotle peber og spidskommen, ofte i en pit på stenen. Det er ømt, saftigt og godt krydret og egner sig godt til hakket kødretter, såsom sandwich og tacos.
Du finder det på mange menuer, du er stødt på, i en eller anden form, omkring Mexico, men det er mest almindeligt i og omkring Mexico City, tæt på hvor det startede.
Camotes
At prøve camote er noget, som ingen turist i Mexico City kan springe over. Lyt til leverandørvognens signaturfløjte, og camoterne er lige rundt om hjørnet. Denne søde kartoffelret serveres varm sammen med kondenseret mælk og jordbærsyltetøj. Det er en af Mexicos ældste og smukkeste traditioner med gademad, som du skal smage en gang.
Frugt og chili, Mexicansk mad og dessert som street food
Det er et simpelt madalternativ til mexicansk mad, men det fortjener stadig et sted på listen. I hele Mexico møder du gadesælgere, der sælger frugt i pinde eller i kopper. Frugten kommer normalt med en lille smule chilipulver i slutningen. Frugten er utrolig lækker, og krydderiet tilføjer et dejligt spark.
Rejs til Mexico og smag fantastisk mexicansk mad
Mexico rejser, Cozumel Den utroligt smukke mexikanske ø.
Har du besøgt Cancun´s utrolige strande?
Mad på rejse fra hele verden
Mad og rejser rundt i verden, intro
Mad, vin og rejser i Frankrig. Det franske køkken er et stjerne køkken fra afslappet landstil til skarpt Pariser niveau
Mad og rejser i Storbritannien
Casado fra Costa Rica, så sundt kan du spise
Intro til at rejse til Mexico på traveltalk.dk