Bygdøy nær Oslo, en smuk halvø med meget at byde på
Oslo har faktisk et godt bud på, hvordan man kan smage lidt på et komfortabelt øliv. Bygdøy er hverken tropisk eller øde og er teknisk set kun en halvø. Alligevel findes der en speciel idyl på halvøen syd for Oslo, som kan give en rigtig god rejseoplevelse, hvis budgettet ikke helt står til en flybillet til mere tropiske breddegrader. Der er omkring 3300 indbyggere på Bygdøy, og sammen med indre by, er halvøen et af de dyrere steder at bo i Oslo, men vi er jo kun på besøg.
Bygdøy fra lækker shopping til udflugter i det smukkeste bakkede landskab
Hvad har stedet egentlig at byde på, der gør det så attraktivt? Starter man med selve vejen ud til Bygdøy ligger den eneste landlige adgang ved en altid velbesøgt bådhavn for enden af Karenslyst Allé, som også er en shoppinggade med alt fra caféer, badeartikler til gourmetmad fra trendy Maschmanns. Herfra kører man igennem det bakkede landskab med udsigt over mark og eng. Ikke så langt inde på øen finder man både Det Norske Kongehus’ økologiske landbrug og Kongefamiliens sommerresidens. Selv når Bygdøy ikke har royalt besøg er det sjældent, at garden ikke er at spotte bag gitteret rundt om kongens ejendom, og man fornemmer hurtigt, at man er på vej ind i eksklusivt selskab.
Et indblik i norsk kultur fra vikinger til nutid på Bygdøy
Fortsætter man op ad Bygdøyveien, når man efter nogle få hundrede meter til det første af en række museer på Bygdøy: Det Norske Folkemuseum. Dette er især i julen et trækplaster for børnefamilier, hvor man både ind- og udendørs kan få en smag på norsk folkehistorie blandt gamle træbygninger. På den videre færd gennem Bygdøy passerer man så Vikingeskibsmuseet, som også til tider kan fylde bus 30, der hver dag fragter folk til og fra halvøen. Tager man bus 30 helt til endestationen ender man museumsturen nede ved Bygdøys østlige kystlinje, hvor hele tre forskellige kandidater til et udflugtsmål byder sig til. På venstre side har man i første omgang Kon-Tiki Museet, hvor man kan se den oprindelige tømmerflåde, som den norske sølegende Thor Heyerdahl krydsede havene helt tilbage i 1940´erne. Ved siden af ligger Fram-musset, hvor fortællingerne om polarekspeditionerne og skibene, der muliggjorde dem, er det primære fokus. Til sidst har man så norsk maritim museum, som kan friste de fleste interesserede i livet til søs og alt, hvad det indebærer.
Summertime på Bygdøy på lækre strande
Selvom de mange museer naturligvis er blandt de primære turistattraktioner på Bygdøy er der mere at komme efter endnu. Bygdøy er nemlig også hjemsted for en håndfuld ambassadeboliger, der mingler med andre overdådige villaer, som gemmer sig rundt omkring på øen. Larm er der ikke meget af: udover ambassaderne og de royale er det primært velhavende norske familier, der bor på halvøen, og der findes vel dårligt et andet sted på planeten, hvor de næsten lydløse Teslaer udgør så stor en andel af den totale bilmængde. Kombineret med store skovarealer med masser af stisystemer, flotte kystlinjer og nogle af Norges bedste badestrande om sommeren begynder vi at kunne se konturerne af det sande øliv.
Som tidligere nævnt er den primære transport til øen bus 30. Men i sommermånederne går der også færger mellem indre by og visse steder på Bygdøy. Skulle man være så heldig at befinde sig i nærheden af Bygdøy i løbet af sensommeren, må man ikke snyde sig selv for den bådtur; de tidlige efterårsfarver inde på øen og udsigten til de nymoderne villaer ved vandet med dertil hørende privatbåde giver endnu et flot perspektiv på et af Norges mest eftertragtede steder.
Rejser til Norge
DFDS den nemmeste vej til Norge
Atlanterhavsvejen, måske verdens mest spektakulære vejstræk
Det storladne Vestlandet i Norge
Bergen, den smukke by mod Nord
Oslo som kulturby; Ekebergparken mv
Læs mere om Norge
Rejseintroduktion til Norge med links til artikler og rejseviden
Se her Muslinger, krabber og rensdyr menu til søs på M/S Lofoten langs Norges kyst