Atlantershavsvejen – 8 broer i Norge på en kort, men unik biltur
På Atlanterhavsvejen møder man udover den smukkeste natur og bilister på natur-cruise masser af cykel-motionister. Mange biler er midlertidigt efterladt på parkeringspladser rundt om broerne. Ejerne har taget fiskestænger eller dykkerdragter med og taget til den nærmeste ø. Nogle er gået til den nærmeste bro for at fange den salte smag af havet, som vinden fører med. Den britiske avis The Guardian har kaldt Atlanterhavsvejen “verdens smukkeste bilrejse”, men her fiskes, cykles, dykkes og løbes også. Og for få år siden benyttede nyeste James Bond film de 8 broer til en forrygende biljagt.
Atlanterhavsvejen blev James Bond historie
Og så er Atlanterhavsvejens broer gået til filmen: I den nyeste 2021 James Bond film No time to die foregår filmens måske mest spektakulære biljagt i store 4 hjustrækker fra Toyota og 2 Landrovers her i det smukke Norge.
Otte broer mellem holme og skær
Vejen har otte broer mellem holme og skær, hvor havet skyller mod Norges nordvestlige kyster. Vejen blev åbnet i 1989 og er siden blevet udvidet fra Bud i Fræna Kommune til Karvag på Averøy i Møre og Romsdal Fylke.
Atlanterhavsvejen er overkommelige 8,2 km
Vejen er præcist 8.274 meter lang og går fra Vevang i Eide til Kårvåg i Averøy og afløste 7. juli 1989 færgeforbindelsen mellem Ørjavik og Tøvik i de to kommuner. Det var et kæmpe skridt, da vejret heroppe i det store Atlanterhav ofte er på orkan niveau om vinteren. Atlanterhavsvejen løber henover adskillige små øer og over otte lave broer, der er bygget direkte over og langs Nordatlanten. Den korte men smukke tur går gennem et fantastisk kystlandskab og er ikke overraskende blevet et af Norges mest besøgte turistmål. Du kunne starte turen med en kort sightseeing i den lille by Kristiansund, inden du fortsætter til Averøy. Her besøges som forslag Kvernes Stavkirke fra første del af det 13. århundrede.
Naturens skønhed og kraft langs Atlanterhavsvejen
Langs Atlanterhavsvejen kan man også nyde kystmiljøet. Man kan leje udstyr til at fiske eller dykke, deltage med lokale fiskere på en tur ud på havet eller finde overnatningssteder. Atlanterhavet er generelt og især nordpå ret så uforudsigeligt. Stille og smukt den ene dag og tårnhøjebølger den næste, men det er mest et vinterfænomen, men se lige hvor flot og hårdt nat, det kan gå for sig.
Det er ikke usædvanligt, at man på de rigtige fiskepladser i sæsonen fanger 10- 20 buttede fisk, f.eks. makreller og lyssej i sæsonen. Men naturen har også sin barske side. Storme og orkaner er normale under vinteren. Og i løbet af de seks år, det tog at bygge vejen, oplevede arbejderne tolv orkaner, der virkelig testede vejens fundamenter og kvalitet.
Men om sommeren bruges havet på bedste vis: Dykkercentre på Hustadvika frister med ture til de mange skibsvrag på havbunden. Der er sejlture og der er nævnte cykelture og fiskeri. Tag fiskestangen med!
Flere populære attraktioner på Atlanterhavsvejen
Den tætte kontakt, som de besøgende får med havet her, sammen med broernes unikke design, har tiltrukket opmærksomhed langt ud over The Guardian og andre internationale medier. Den otte kilometer lange vejstrækning er en af Norges nationale turistruter og er opført som en kulturarv. Den rangerer også blandt landets mest populære natur-orienterede attraktioner. Flere kendte reklamefilm er også blevet optaget her. Hurtigrutens nærmeste anløbshavn ved Atlanterhavsvejen er Molde.
Opførelsen af vejen begyndte i 1983, og resultatet er den rene ingeniørkunst. I 2005 kårede nordmændene vejen til Århundredets Norske Bygningsværk. Den ikoniske Storeseisund-bro er den højeste og mest kendte af de i alt otte broer, der binder vejen sammen over de mange skær og skaber trygge forbindelser i lokalområdet.
Nordlys i Norge nord for polarcirklen
Udover Atlanterhavsvejen er der meget mere rejseinspiration fra Norge. Læs om det fantastiske nordlys nord for polarcirklen i Tromsø, der er kendt for sit nordlys og for at være en af verdens få større byer nord for polarcirklen. Hvordan klarer de sig deroppe? De har topfodboldhold, turisme, universitet og meget mere. Læs om spændende og blomstrende Tromsø.