Italienske linser og nytår, når nydelse og sundhed mødes

Italienske linser og nytår. Du bliver rig og lykkelig, siger traditionen

Italienske linser er et lykkebringende kapitel i den italienske madkultur, som går helt tilbage til de gamle romere

Fra winexchange.dk, et andet af vore livsstilsprojekter

Citat:

Italienske linser er et lykkebringende kapitel i den italienske madkultur, som går helt tilbage til de gamle romere. Italienerne har ikke monopol på linser. Linser spises med stor fornøjelse i Mellemøsten, i Indien og i Frankrig som eksempler, men italienerne har dyrket linser siden romertiden med en nærmest religiøs iver. Italienske linser som fødevare, og hvor de kommer fra, og hvad de giver os af sund næring,  har vi en historie om her, men nu handler det om et par nemme retter med italienske linser med f.eks. parmesan ost, porchetta og italienske pølser. Det er rustikt, sundt og meget italiensk. Vi begynder med en suppe, du kunne leve af, så sund er den – med og uden italienske pølser.

Læs alt om italiensk mad (næsten), så du er klar til din næste Italiens rejse.

https://www.traveltalk.dk/italiensk-mad/

Suppe med italienske linser

Når du først smager denne sindssygt lækre suppe, vil du forstå, hvorfor linsesuppe er så speciel for italienerne og nydes i slutningen og begyndelsen af ​​hvert år! Hvis du følger trinene præcist, vil du snart også nyde linsesuppe måske for første gang!

Alle kulturer, inklusive italienernes, har ritualer for at byde velkommen til det nyt år, for det meste fokuseret på godt helbred og velstand.

"<yoastmark

Sera di Capo di Anno. Ingen italiensk nytårsaften uden italienske linser

Nytårsaften er en meget speciel fest for familier i Italien. Som i alle italienske fester er maden omdrejningspunktet på “La Festa di San Silvestro” eller “Sera di Capo di Anno”. Ved at samles om et stort spisebord til en cenone (større fest), deler familie og venner deres tanker om det foregående års velsignelser sammen med håb og optimisme for det kommende år.

Ifølge traditionen fejrer de fleste italienere nytår ved at spise én meget vigtig mad: linser

Spis 12 druer ved midnat

Men der er mere charmerende overtro: Ved midnat, mens uret slår, for at blive rigtig heldig det næste år, skal du også spise én drue (chicco) for hver af de 12 slag, så gem lidt appetit til det ene og andet.

Efter den store middag slutter, fester italienerne hele natten lang! Fyrværkeri affyres ved midnat som en moderne version af den gamle tradition for at lave tonsvis af larm på årets sidste dag for at skræmme spøgelserne væk, hvilket vi også i Danmark som bekendt gør ret effektivt. Vi har kun få spøgelser.

En anden italiensk tradition på nytår er at bære rødt undertøj for at bringe held og lykke i kærligheden, lige som i Kina! Så se efter næste gang…

Rejser til Italien

https://www.traveltalk.dk/rejser-til-italien/

 

Tilbage til de italienske linser, og hvorfor de med garanti bringer lykke

Først og fremmest kaldes de små bælgfrugter “lenticchie” på italiensk, linsernes magi er i deres runde form menes at ligne romerske mønter, og symboliserer derfor penge og velstand. Så traditionelt spiser mange  italienere linser for at bringe held og lykke til familien i det kommende år.

Det siges, at jo flere italienske linser du spiser, jo rigere bliver du, og formue og personlig lykke følger det følgende år.

Linser serveres på forskellige måder over hele Italien. I Norditalien serveres “heldige” linser nytårsdag sammen med store, fyldige, fede svinepølser hjemmehørende i regionen , kaldet “cotechino”-pølser.

Nå, svinekød menes at være god for overflod, velstand og rigdom, fordi det er så fedt og rigt. Svinekam eller en hvilken som helst udskæring af svinekød kan bruges og er nemmere at finde end cotechino fra Modena, Italien 🙂

Italienere nyder også at drikke passende mængder af Prosecco eller Spumante (“mousserende vin”)sammen med deres ret af  linsesuppe nytårsaften og/eller dag! At dryppe lidt god olivenolie oven på linserne siges også at give et godt helbred! Så meget charmerende overtro, ikke?

En af de mest værdsatte sorter af linser kommer fra Castelluccio i Umbrien.

Castelluccio, Umbrien stor produktion a linser i 1500 meters højde
Castelluccio, Umbrien stor produktion af linser i 1500 meters højde

De ret så udsøgte italienske linser fra bjergene i Umbrien

I bakkerne eller rettere bjergene i Umbrien, for vi kommer 1500 meter op, har Bartolini-familien dyrket bælgfrugter siden 1850’erne, med linser som specialet. Deres linser er berømte i hele Italien og videre ud i gourmet verdenen  for deres enestående farve, tekstur og smag. Denne sort er så fin og velsmagende, at den er blevet tildelt “IGP-status” (en italiensk regeringsgaranti for, at maden kun må produceres i bestemte beskyttede udpegede regioner). Du ved, ligesom Balsamico eddike kun skal komme fra Modena, og Parmigiana må kun komme fra Parma. Italienerne er super strenge med hensyn til denne kvalitetsstandard. . . og vi kan også smage forskel! Kan du ikke?

https://www.winexchange.dk/italienske-linser/

Italienske linser som gryderet med pølser fra Emilia Romagna

Linser kan serveres som en tyk gryderet og serveres med noget kødfuldt, som pølser. Pølser, især i Emilia-Romagna og længere mod nord, kendt som “Cotechino” (en blød pølse-lignende salami) serveres fortrinsvis i det nordlige Italien. Eller linser kan være supper og spises med en ske (min præference). Og linsesuppe er virkelig alsidig. Som så mange gode, enkle bonderetter bliver den endnu bedre dagen efter. Så planlæg at lave en stor portion at spise i dag og gem resten til i morgen.

En af de mest ikoniske nytårs linsebaserede retter kommer fra regionen Emilia-Romagna især fra byen Modena: Cotechino er en ret stor pølse lavet af Cotica (flæskesvær) blandet med magert svinekød og rygfedt og smagt til med salt, peber, nelliker, muskatnød og kanel. Kan du få i hos udvalgte slagtere og i det italienske supermarked, Supermarco i Sydhavnen i Kbh SV.

Cotechino, den fede italienske basse af en svinepølse

Cotechino er en større  italiensk svinepølse, der kræver langsom tilberedning; normalt simrer den ved lav varme i flere timer. Dens navn kommer som sagt fra Cotica, men den kan have forskellige navne afhængigt af dens forskellige produktionssteder.

Den sælges kogt eller rå, derefter simret ved svag varme og skåret i skiver. Du kan købe færdigkogte, vakuumpakket cotechino. Svinekødspølser fungerer lige så godt.

Cotechino, Italiensk svinepølse med linser
Cotechino, Italiensk svinepølse med linser

Hvis du bruger cotechino, så skær den i tykke skiver og læg den blot oven på linserne. Fjern skindet og steg på panden.

Italiensk linsesuppe, endelig kom opskriften

Cotechinoen ser flot ud, serveret traditionelt oven på linserne og pyntet med nogle hakkede asparges og friskrevet Parmigiano.

Ingredienser til linsesuppe

Linser, foretrækker de små grønne, 200 gr til 500 gr (det sidste er ret mange)

hvidløg
selleri
gulerødder, 2 er nok
panchetta eller god fast bacon
løg helst skalotteløg, der er milde
2 tomater i små tern,
tomatpure,
hønsebouillon, 1 bouillonterning er fint

Husk linser har en fin, næsten sart smag, så enten spis dem som de er med salt og peber, lidt hvidløg og ingefær super fint skåret, eller gå all-in som ovenfor og lad linserne blive det sekundære smagsindtryk.

TRIN 1:

Skyl, skyl, skyl linserne med koldt vand. . . to gange. Brug et dørslag. Skyl, fortsæt med endnu et trin, kom tilbage og skyl igen! Det tager altså kun et par minutter, du ser bare hvornår vandet er klart, måske allerede efter første skyl?

TRIN #2:

Indstil komfuret  på middel varme, men hold øje; dryp olivenolien i og varm den lidt op, men lad den ikke svide og ryge, det er en no no.

Trin #3:

Svits panchettaen i tern i den varme olivenolie.

Skær derefter gulerødder, selleri og løg (soffritoen) i tern.

Tilføj bladene fra selleri, når du hakker! Bladene af selleri er fulde af smag, der ikke kan gå glip af!

Skær sellerien i tern

Skær løget i tern

Og nu har du “sofritto”, treenighedsgrundlaget i italiensk madlavning: løg, gulerødder og selleri! Som alt i det gode italienske køkken er det befriende enkelt.

En italiensk “sofritto” er grundlaget for alle velsmagende italienske opskrifter og inkluderer løg, gulerødder og selleri.

Trin #4:

Tilsæt soffrito (løg, gulerødder og selleri) til gryden sammen med tomater, tomatpure, hvidløg, hønsebouillon og bouillonterning …. og bring det i kog.

Trin #5:

Tilsæt linser, evt hakket spinat, hvis du har den frisk, persille og Parmigiano ost. Tip brug skorpen i strimler. Sæt låget på, og sæt gryden over  i 10 minutter. FInd en middelvarme, hvor det ikke bulderkoger.i

Tilsæt enten frisk spinat.

Bonustip: Smid aldrig sværene af hård italiensk ost, især dem fra Parmigiano ost. Gem dem ved enten at fryse dem eller opbevare dem i dit køleskabs osteskuffe/placering. Disse tilføjer den mest utrolige smag til supper og saucer! Hvis du er vegetar og ost ikke er inkluderet i din kost, så skal du blot eliminere denne del af processen, men det endelige resultat af suppe ikke vil have samme smag af de opskrifter,

Det tager 10 minutter.

Sæt låget på, læn dig tilbage og slap af med et godt glas vino, og spil noget dejlig musik.

Tilbered derefter en salat, skær noget friskt sprødt hvidt og rustikt brød i skiver som Filone, dæk bord, og du vil have et lækkert måltid på mindre end 20 minutter!

Trin #6:

Når tiden er gået, og tilberedningen er færdig, skal du lade gryden frigøre al dampen. Når du er klar til at åbne gryden, skal du forsigtigt åbne låget ‘væk’ fra dig for at undgå varmen.

Hæld den italienske linsesuppe i store dybe tallerkener. Server med revet parmigiano ost og hakket italiensk persille drysset på toppen. Tilbyd dine gæster noget sprødt italiensk brød, olivenolie og smør.

Varianten er den med italienske pølser i linsesuppen “Salsicce e Lenticchie”

Hvad drikker du til italienske linser?

Alt fra vand til vin. Som en meget personlig tommelfinger regel vil jeg sige at jo mindre du blander linser med kød og andre grøntsager, jo mere nærliggende er det at drikke god hvidvin, ikke en stor overdøvende en, men en med en klar struktur og rygrad som en Pinot Grigio eller Prosecco, som er meget brugt i Italien i denne sammenhæng. Når vi tilsætter pølser og Panchetta f.eks., så drik måske en god og sjældent for dyr rødvin fra provinsen Umbria med de måske bedste linser i Italien, nemlig.

 

https://www.winexchange.dk/shop/vine-fra-italien/vine-fra-umbrien/lungarotti-lu-rosso-igt/

Læs alt om italiensk mad (næsten), så du er klar til din næste Italiens rejse.

https://www.traveltalk.dk/italiensk-mad/

Vinrejser i Italien

Italiens vindistrikter fra Nord til Syditalien

Italiens vindistrikter fra Nord til Syditalien

 

Facebook
X
Pinterest
WhatsApp
Reddit

Relaterede

Rejseemner

Populære

Rejseartikler

Det er tid til Storbritannien

Det er tid til Storbritannien

Få dit overblik over rejser til Storbritannien. Storbritannien er et af danskernes mest oplagte og fascinerende rejemål. Flere lande, spændende

Tokyo tower at night and city view

Verdensbyer til verdensborgere

Verdensbyer: En Omfattende Guide Verdensbyer til verdensborgere er globalt vigtige og interessante byer af en markant størrelse og økonomisk og

Hanggliding eller paragliding?

Hanggliding eller paragliding fra 20 til 120 km/t? Hanggliding eller paragliding? Vi har alle set de meneskelige fugle hænge i op til timevis i termiske vinde. Det er den med en skærm, du kan pakke ned i en stor rygsæk. Og den storslåede udsigt. Men læs lidt videre og du får hele forklaringen. Hanggliding er den med vinger. Principperne er de samme. Du ser dem på en skiferie, på en sommerferie i Sydfrankrig. I Brazilien eller Azorerne. I Frankrig, Norge eller ved Gilleleje. Sommer og vinter.

Tyrkisk mad

Tyrkisk mad og kultur

Der var engang, hvor tyrkisk mad i Danmark primært betød en hurtig durumrulle på vej hjem fra byen. Men ligesom med så mange andre køkkener, har vi efterhånden fået øjnene op for den enorme bredde og dybde i det tyrkiske køkken. Fra saftige kødretter og luftige brød til friske salater og søde delikatesser – Tyrkiets madkultur er en af verdens mest mangfoldige og smagfulde. At rejse gennem Tyrkiet er også at rejse gennem et kulinarisk landskab, hvor hver region har sine specialiteter og hvor maden ofte afspejler landets rige historie og kulturarv.

24 Timers Le Mans 2025

24 Timers Le Mans 2025 er verdens mest prestigefyldte udholdenhedsløb, der afholdes årligt på Circuit de la Sarthe i Le Mans, Frankrig. Den 93. udgave finder sted 14.-15. juni 2025 og samler topfabrikanter, legendariske kørere og motorsportsentusiaster fra hele verden. Grundlagt i 1923, er 24 Timers Le Mans verdens ældste aktive udholdenhedsløb. Det blev skabt for at teste bilers holdbarhed og effektivitet, men udviklede sig hurtigt til et af de vigtigste motorsportsbegivenheder og en del af den legendariske Triple Crown of Motorsport sammen med Monacos Grand Prix og Indianapolis 500.

The Ritz Madrid

The Ritz Madrid

The Ritz Madrid, også kendt som Hotel Palacio de los Ritz, er et af de mest ikoniske hoteller i Spaniens hovedstad. Dette 5-stjernede hotel, der åbnede i 1910, har været en vigtig del af Madrids luksuriøse hotelbranche i over et århundrede. Med sin elegante Belle Époque-arkitektur, rige historie og centrale beliggenhed er det fortsat et populært valg for dem, der søger komfort og sofistikation i Madrid. Ritz Madrid blev designet af arkitekten Charles Mewès og blev bygget for at imødekomme byens elite, herunder royalty og dignitarer.

Fodbold sportsbegivenheder i 2025

Fodbold sportsbegivenheder i 2025

Fodbold sportsbegivenheder i 2025 byder på en række spændende turneringer og begivenheder, der fortsætter den globale begejstring for sporten. Efter et begivenhedsrigt 2024 med UEFA Euro, Copa América og Sommer-OL, ser vi nu frem til nye turneringer, klubmesterskaber og forberedelserne til VM 2026. Fodboldåret 2025 byder på flere store begivenheder, der vil tiltrække fans fra hele verden. Nedenfor er en oversigt over de vigtigste turneringer samt anbefalinger til turister, der planlægger at deltage. Finalen i UEFA Champions League 2025 afholdes den 31. maj.

Formel 1 sæsonen 2025

Formel 1 sæsonen 2025 markerer 75-års jubilæet for FIA Formula One World Championship og byder på rekordhøje 24 løb fordelt på fem kontinenter. Det byder på endnu et år med højhastigheds-konkurrence fordelt på 24 løb i nogle af verdens mest dynamiske byer. Med en blanding af historiske baner og moderne venues giver kalenderen ikke kun fans spændende motorsportsoplevelser, men også muligheden for at udforske en række fascinerende rejsemål. Uanset om det er gadeløbet i Monaco, de oplyste skyskrabere i Singapore eller højderne i Mexico City.

WTA Tour 2025

WTA Tour 2025

WTA Tour 2025 er den førende globale turneringsrække for professionel kvindetennis, organiseret af Women’s Tennis Association (WTA). Sæsonen består af en bred vifte af turneringer, herunder Grand Slam-events, WTA 1000-, WTA 500- og WTA 250-serierne, og kulminerer i den prestigefyldte WTA Finals. WTA-sæsonen 2025 har leveret spændende tennis med store præstationer på verdensplan. Fra erfarne stjerner, der bevarer deres dominans, til nye spillere, der skaber overraskelser, har fans været vidne til en sæson fyldt med dramatik og høj kvalitet.

Sicilien, rejser til hele verden

Traveltalk, let's explore the world

Traveltalk News giver dig det bedste rejseindhold fra over 2.000 unikke artikler på vores to sider med meget lidt reklame. Vi har ca. 40.000 følgere på sociale medier, der fungerer som inspiration til din næste ferie samt tilbud fra vores gode partnere i rejsebranchen. Derudover får du gratis adgang til over 250 rejsevideoer på vores platform – helt uden betingelser. Velkommen til Traveltalk, vi er glade for at have dig med ombord!

Søgning