Italiens vindistrikter fra Toscana til Sardinien
Italiens vindistrikter er spredt over alle Italiens 20 regioner fra Alperne i Nord til Sicilien og Sardinien i syd. De italienske vine produceres i alle disse regioner. Intet område i Italien, der ikke kan producere en lækker vin. Herunder har du en liste over alle væsentlige vindistrikter og vinregioner, og introduktion til italienske vine. Det er også en guide til, hvorhen du kunne rejse på en vinrejse til Italien. Forskellige vine og druer, et utroligt varieret smagsindtryk og et studie for livet i velsmag og naturligvis det perfekte match til Italiens rige køkken.
Hvor meget vin produceres der i Italiens vindistrikter?
Italien er samtidigt en af verdens ældste vinproducenter. Der produceres bogstavelig talt vin overalt i landet, som også er verdens største producent af vin, tæt forfulgt af Spanien og Frankrig. Det var romerne, der eksporterede vindyrkning til Spanien og Frankrig- Deres soldater drak vin, officererne drak vin og Cæsar drak den bedste vin. Så det var en form for kultur eksport.
Fun-fact er at Armenien, det smukke land mod øst var ekstremt tidligt ude med vindyrkning. Den kan vi tage en anden gang, men de var rimeligvis først.
Årsproduktionen lander i Italien på 45-50 hl millioner vin. Landets indbyggere tager selv for sig af druerne med et gennemsnits årsforbrug på ca. 45 liter, som så kan ganges med de godt 60 millioner, som er befolkningsantallet i dag. Italiens vinproduktion er big business, men det er også stor nydelse, blot man sætter sig en lille smule ind i vinene. Det burde være en ren fornøjelse. Undgå de billige konsumvine og “efterligninger” af den ægte vare. Det behøver ikke koste en formue, tværtimod, lidt research leder den rigtige vej. Og en Amarone til 60 kr. er måske ikke den største nydelse. Find også nye distrikter, hvor priserne ikke er løbet opaf. De har med garanti ofte en bedre vin til prisen. Her er en hjælpende hånd. Salute!
Alle 20 italienske regioner, hver med sine vindistrikter
Der er 2o regioner i alt, af hvilke de 5 har et vist selvstyre. I hver region er der et antal provinser og i dem er der næsten uden undtagelse vindistrikter. Så det her kunne blive en ret lang historie hvis vi ikke fokuserede – til at begynde med – på de såkaldte store B’ er. De er Brunello i det sydlige Toscana, Barolo, Barbaresco og Barbera i Piedmonte, og så Toscana med Brunello – og Chianti. Det er blot en nem guideline og ikke de ultimativt bedste af Italiens vindistrikter, men et par af dem kommer ret så tæt på.
Links henviser til rejseartikler om de forskellige provinser her på traveltalk.
Abruzzo
Valle d’Aosta
Puglia
Basillicata
Calabria
Campania
Emilia-Romagna
Friuli-Venezia Guilia
Lazio
Lombardia
Marches
Molise
Piemonte
Sardegna
Sicilia
Trentino-Alto Adige
Toscana
Umbria
Veneto
Vine fra Italien på winetalk.dk
Det er en hjælp at kende Italiens regioner i hovedtræk og så pinpointe udvalgte vindistrikter og derfra måske dykke ned i de enkelte vingårde, når man har skabt en præference for en vin og et område. Og så besøge det og blive mødt stor gæstfrihed! Som rejseportal er traveltalks vinkel at udvælge vinområder, som er specielt velegnede til en vintur, men også gøre opmærksom på andre vindistrikter, som kunne være en omvej værd, hvis man alligevel er på de kanter.
Genvej til at finde dine ønske vine.
Links markerer artikler fra pågældende provins
Vine fra Abruzzo
Vine fra Abruzzo er dejlige italienske vine til en overkommelige pris. Et godt eksempel er den boblende dessert vin Tre Secoli fra Abruzzo.
Abruzzo er en italiensk vinregion på den østlige (Adriatiske) kyst. Se kortet ovenfor. Dets umiddelbare naboer i det centrale Italien er Marche mod nord, Lazio mod vest og sydvest og Molise mod sydøst.
Abruzzo er hjemsted for een DOCG – Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane – og tre DOC-vinbetegnelser. Den røde og Cerasuolo d’Abruzzo og Montepulciano d’Abruzzo og den hvide vinbetegnelse Trebbiano d’Abruzzo er de mest bemærkelsesværdige, efterfulgt af den mindre kendte Controguerra.
Abruzzo´s berømte vine
Stjernedruesorterne i området er de indfødte røde Montepulciano vine og hvide Trebbiano. Biroller spilles af et par internationale sorter som Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Merlot, og indfødte stjerner som Sangiovese, Passerina, Pecorino og Cococciola. Den sædvanlige modningsproces for Abruzzo-vin er i eg. Montepulciano Cerasuolo modnes dog i rustfrit stål.
Den geografiske sammensætning af Abruzzo er ganske bemærkelsesværdig. En robust, bjergrig region med en lang kystlinje, det frodige, grønne landskab er spredt med nationalparker og skove. Abruzzo er ideelt beliggende mellem Adriaterhavet mod øst og bjergkæden Apennine og Maiella-massivet mod vest. Regionen er hjemsted for Gran Sasso, en af Italiens højeste toppe på 2912 m (9554ft).
Det er ikke overraskende, at Abruzzo er et perfekt tilflugtssted for vindyrkning. Vinrankerne blonstrer ivrigt blomstrer takket være udmærket terroir, solskin, den generøse nedbør og et varieret klima. På kysten er det varmt og tørt ved kysten; inde i landet er det mere kontinentalt (varmt om sommeren og koldt om vinteren).
Endvidere ser de højt liggende vinmarker dramatiske daglige temperaturvariationer. Når de kombineres med kølige bjergluftstrømme, modererer de temperaturen i vinmarkerne på skråningerne. Dette giver et perfekt klima til vinstokkene. De mest gunstige vækstbetingelser findes i de lave bakker i Teramo, Colline Teramane.
Størstedelen af de druer, der dyrkes, kommer fra de kuperede områder i Abruzzo. 75 procent af vinmarkerne ligger i Chieti-provinsen. Resten er beliggende i Pecara, Teramo og L’Aquila. Abruzzo vinodling kan indeholde pergolaer, hvor vinstokkene trænes opad mod smalle arbors. Denne stil tegner sig for cirka 80 procent af vinstokkene, mens resten er nye og plantet i rækker.
Vine fra Apulien, Italiens vindistrikter mod syd
Puglia eller på dansk Apulien er en lang, tynd vinregion i det sydøstlige hjørne af i Italien. For at fortsætte støvlenalogien, der ofte bruges til at illustrere Italiens form, løber Puglia fra selve punktet på hælen til lige under Gargano-halvøens udløb i Adriaterhavet. Se kortet ovefor. Hælen (Salento-halvøen) optager den sydlige halvdel af regionen og er af stor betydning for Puglias identitet. Der er ikke kun kulturelle og geografiske forskelle sammenlignet med det nordlige Puglia, men vinene er også forskellige. Hvor nord er lidt bjergagtig og mere forbundet med vinfremstillingsmetoder i det centrale Italien, er syd næsten helt fladt og har en stærk forbindelse med sin græsk-romerske fortid.
Apulien´s favorit drue er Primitivo
Vine fra Apulien er ofte baseret på druen, som danskerne elsker; Primitivo. Den giver korrekt lavet en bassedreng af en vin, ikke sødlig, men perfekt til bøf og sammekogte rettet, skærer også som laser igennem asiatisk mad om nødvendigt.
Et forslag fra wineXchange.eu er Schola Sarmenti fra Apulien. Navnet antyder at den er tidligt blomstrende, og det er i øvrigt samme drue som Zinfandel, vi kender fra Californien som en storsællert og Negro Amaro. Fra at være et område, der leverer vine nordpå til at peppe op på tyndere vine deroppe, har man nu ypperlige, topmoderne vinbrug, der sælger vinene i eget navn. Schola Sarmenti er stiftet for at bevare vinarven i Salentino. Derfor er der stor samhørighed med vinarven, de gamle vinbønder og jorden. Apuliens vine er i den grad på landkortet og vinkortet. Men listen over vin er lang og det er rejsen også. Belønningen er derimod stor. Smukke bjerrige Apulien venter.
Rejsen til Apulien med Vindrose Rejser
Vine fra Friuli, Italiens vindistrikter leverer også stor hvidvin
Kommer du til Venedig, så er et godt vin og rejsetips at køre af den bekvemme og ikke overbefærdede autostrada ca. 1/2 time til Det nordøstlige Italien og hilse på Friuli´s hvidvine og alt det andet Friuli har at byde på.
Fra Friulano til Colle Orientali på rejsen gennem Italiens vindistrikter
Friuli producerer nogle af Italiens bedste hvidvine. Den lokale hedder Friulano, og står for næsten 1/3 af hele regionenes vinproduktion. Det er den mest komplekse og mineralske vin, som man siger. Andre dyrkede druer i Colle Orientali er Malvasia og Picolit der minder om tysk eller østrigsk Spätlese. Picolit druen er perfekt til søde dessert vine og har to af regionens appelationer, som Italienerne styrer med hård hånd. Det der er deklareret er det du får.
Vin fra Collio i Friuli
Vine fra Collio er ikke topkendte i Danmark, men det laver vi gerne om på. Collio Goriziano er en italiensk vinregion i den nordøstlige italienske region Friuli-Venezia Giulia, beliggende i den nordligste del af provinsen Gorizia, i den italienske del af Gorizia-bakkerne, som udvides til nabolandet Slovenien. Det er anerkendt med den officielle status som DOC. Colli Goriziano producerer overvejende hvide vine, hvor Friulano, Ribolla Gialla, Malvasia Istriana, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio og Sauvignon Blanc er de førende sorter. Rødvin produceres også under Collio Rosso-betegnelsen og er normalt en blanding af Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon.
Friuli i det smukke, nordøstlige Italien
Du finder også hvidvine på Sauvignon Blanc, Pinot Grigio (vor favorit), Verduzzo, Pinot Bianco og Ribolla Gialla.
Rødvine udgår ca. 35% af den samlede vinproduktion i regionen og er især lavet nær byerne Buttrio, Cividale del Friuli and Manzano.
Friulis hvidvine er blandt de bedste i Italien med mineraler fra bjergskråningerne, flint og blomster
Du ret velkommen til at besøge en vingård, men giv dem lige et kald først, de skal jo også passe vinmarkerne eller er bare ikke hjemme. Det er ikke så kæmpestort heroppe i Friuli som i Toscana eller Bourgogne, men snarere varmt, venligt og mindre. Et enoteca, der er værd at starte tilegnelsen af smag og viden i, er Cormòns, (enotecacormons.it). Her kan du nyde over 100 lokale vine, så er vi lige som igang.
Besøg en rigtig italiensk vingård i Friuli
Vil du se et rigtigt winery og tæt på Trieste så kunne det være hos Renato Keber, der har en ultramoderne vingård med pinot bianco and ribolla gialla, i snart 10 år. Vinruten fra Trieste, for en sådan er der, leder dig til op i bjergene og her kunne et pitstop være Cividale og Vignaioli Specogna, der ligger med den smukkeste udsigt over Colli Orientali, Friuli’s måske mest kendte vinmarker på de østlige skråninger. Det er her du får den Pinot Grigio, du har ventet på så længe. Dertil skinke og lokale oste, og ikke et øje er tørt. Friuli, nu er vi venner.
Vine fra Liguria
Ligurien eller Liguria er en kystregion i det nordvestlige Italien og den tredjemindste af landets regioner. Den grænser op til Frankrig mod vest, Piemonte mod nord og Emilia-Romagna og Toscana mod øst. Regionens hovedstad er Genova. I den sydlige del af Ligurien ligger naturparken Cinque Terre der er på UNESCOs verdensarvsliste.
Prøv Vermentino fra Liguria
Selvom der er 100 sorter, der dyrkes i denne region, er Liguria generelt kendt for sine hvide vine fremstillet af Vermentino, som lokalt er kendt som Pigato for de pletter (svin), der vises på de modne druer. Der er en vis forvirring over dette, da det ikke er klart, om Pigato er et synonym for Vermentino eller en særskilt sort. Uanset hvad svaret er, har Ligurias hvide vine fremstillet af Pigato en duftende næse, der minder om det liguriske landskabs fyrretræ og havsaltaromaer samt en underliggende mineralitet. De røde berømtheder kommer i form af Rossese, en sort, der skaber subtile, frugtagtige og krydret vin, og Ormeasco, en lignende sort som Piedmontese Dolcetto. Det deler den nordvestlige del af landet med sin nordlige nabo Piemonte. Kendt som den italienske riviera er denne tynde, smukke stribe af robust land med sit middelhavsklima og dårlige, stenede jordjord domineret af bakker, der næsten falder lige i havet. Disse stejle højder gør vinproduktion til en udfordring, hvilket resulterer i spredte vinmarker (nogle kan kun nås med båd) med begrænset produktion. I nogle områder er skråningerne så stejle, at jorden skal dyrkes med hånden.
Cinque Terre
Længere inde i landet tilbyder bjergskråningerne kun marginalt mindre lodrette højder, og plantning af vinstokke er tæt og kompakt; Vinkultur spiller en væsentlig rolle i forebyggelsen af jorderosion og jordskred. På trods af dette vanskelige miljø er der vokset vinstokke i dette område i mere end 25 århundreder, siden de blev introduceret af etruskerne og grækere. Senere, i romertiden, var det mest berømte område, der opstod, Cinque Terre (Fem lande), nu en DOC, i den fjerntliggende øst for regionen.
Liguria er mest kendt for sine hvide vine
Selvom der er 100 sorter, der dyrkes i denne region, er Liguria generelt kendt for sine hvide vine fremstillet af Vermentino, som lokalt er kendt som Pigato for de pletter (svin), der vises på de modne druer. Der er en vis forvirring over dette, da det ikke er klart, om Pigato er et synonym for Vermentino eller en særskilt sort. Uanset hvad svaret er, har Ligurias hvide vine fremstillet af Pigato en duftende næse, der minder om det liguriske landskabs fyrretræ og havsaltaromaer samt en underliggende mineralitet. De røde berømtheder kommer i form af Rossese, en sort, der skaber subtile, frugtagtige og krydret vin, og Ormeasco, en lignende sort som Piedmontese Dolcetto.
Vine fra Piemonte
En gennemgang af Italiens vindistrikter kan ikke komme uden om Piemonte. Bjergene mod Nordvest er som skabt til skiløb og vindyrkning.
Piemonte ligger i Italiens nordvestlige hjørne og grænser op mod Schweiz og Frankrig. I Danmark kender man nok mest Piemonte for to ting: skiløbet som f.eks. i Sestriere og topvine, som Barolo. Begge dele er i deres respektive topliga og kan kombineres for forsvarlig vis.
Tro mod betydningen af sit navn (foden af bjerget), er Piemonte Italiens mest bjergrige område. Det er omgivet på tre sider af Alperne med de højeste bjergtoppe og største gletsjere i Italien.
Monviso, Piemonte-siden af Monte Rosa, og de andre spektakulære bjerge i regionen skaber utroligt smukke landskaber, og skisportssteder i overflod: Via Lattea og Sestriere byder gæsterne på vintersportsentusiaster med deres topmoderne faciliteter.
Alperne i Piemonte danner en smuk baggrund for dybt svungne og storslåede dale som Val di Susa, Valsesia og Val d’Ossola.
Landskabet ved Langhe (kendt vindistrikt) og Menferrato er mere store bølgende bakker fulde af landsbyer og pittoreske slotte.
De tre B´er i Piemonte: Barolo, Barbaresco og Barbera
Det er hverken Bentley eller Butterfly, men Barolo, Barbaresco og Barbera. Tre vine, som er kendte i Danmark. Tre forskellige vine, men alle værd at besøge på en vintur gennem Italiens vindistrikter i den nordlige del af landet. De to af dem lavet på Piemonte´s topdrue Nebbiolo, som refererer til tågen (Nebbio og Nebel på tysk) og morgendisen i bjergene, og til at vinrankerne oftest vokser højt på bakken, over tågegrænsen og så den elskede folkelige Barbera, i disse år med honette ambitioner, der er lavet på druen af eget navn.
Over bjergtågerne vokser Nebbiolo vinene i Piemonte
De bedste placeringer for top rødvine i Piemonte er de lidt højere, der som sagt typisk ligger over morgentågen og får mere sol. To top vine er lavet på Nebbiolo druen, men der er flere andre, der er absolut drikkeværdige.
Barolo, kongen i Piemonte
Barolo har det måske største navn i Italien, når vi taler en højkvalitetsvin produceret i et større område med egen appellation og meget præcis sub-kategorisering. Det er næsten som overpræcise Champagne i Frankrig. Hver bakke er fundet godkendt eller underkendt. Vinene kan, hvis de er lavet på den “rigtige måde” bliver meget gamle og skal nok være mindst fem år (Riserva, hvis lagret på vingården, ellers garanteret 3 år ab slot+ lagring efter køb) , før man rører den for andet end tørre støv af, og det skal man heller ikke 🙂
Den klassiske Barolo eller den moderne Barolo?
Der er den krølle her, at i takt med vinen er blevet udbredt til en bredere kundekreds, og produktionen er begrænset, så har en del producenter fundet frem til en lettere og hurtigere modnende Barolo. Det er den du ser i supermarkederne oftest. Den klasssisk producerede Barolo er værd at vente på, dyr at producere pga. lagerbinding og metode. Den er også old school på den måde at den har masser af garvesyre, som kræver tid at forvandle til den mest vidunderlige vin med en næsten orange farve, dyb tjære og trøfler. En næsten dekadent og maskulin vin, ikke for begyndere, men det vel også i orden. Det er lidt vinreligion det her. Og du skal lede efter de “rigtige Baroloer” herhjemme og betale “franske priser”. Ellers bare nyd de andre, som ofte er dejlige, tilgængelige vine. Det er bare ikke dem, Barolo eksperter går efter og betaler for. På stedet i Langhe, Piemonte smager de alle godt sammen med lidt ost og oliven og serveret med udsigt over vinmarker
Barolo ligger sydvest for byen Alba i Apenninerne. De eneste vinmarker med Barolo DOCG-status er på sydvendte bakker. Mens vinens farve er en bleg murstenrød eller løgfarvet som franskmændene kalder det, har den en fed smag med klar tannin og lidt højere alkoholindhold (13% minimum) end gennemsnittet i Piemonte. Vinene fra Barolo er lagret i 18 måneder i tønde og frigives efter i alt 3+ år. Top Riserva-niveauet Barolo er i lagret i mindst 5 år. “Vigna” på en etiket angiver en enkelt vingårdsvin. Den ældre Barolo, og de kan blive over 50 år og stadig fyrrige, er den bedste, så kig efter Barolo på 10+ år eller tag en yngre god Barolo og vent! Der er 11 forskellige kommuner i Barolo med to forskellige hovedsmags stilarter (baseret på jordtype: kalksten mod sandsten). De to kommuner at huske, der er lettere i stil er La Morra og Barolo med kalkstenbaserede jordbund. Kommunerne Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba og Castiglione Falletto har en terroir baseret på sandsten og er kraftigere og mere tørre generelt.
Barbaresco, Dronningen i Piemonte
Den mest frugtbare kalksten jordbund i Barbaresco (sammen med Barbaresco´s lidt mildere klima) resulterer i vine med mærkbart mindre tanniner (garvesyre) end Barolo.Det er ikke det samme som at sige Barbaresco er ikke tannisk; det er stadig et monster af en vin! Det er bare et pænere, mere venligt slags dyr.Med hensyn til smag, leverer Barbaresco fantastiske røde frugter. Aromaer af jordbær, hindbær, kirsebær sirup og candy, alle blandes sammen på top noter af roser, blomster og lettere anisBarbaresco skal være 26 måneder (~ 2 år), med mindst 9 måneder i tønden.Barbaresco Riserva skal lagres 50 måneder (~ 4 år), med ca. 24 måneder i tønden.Det er strenge krav sammenlignet med langt det meste vin!
Barbera, tronarvingen i Piemonte fra ydmyge kår
Barbera har længe udfyldt de lave skråninger og dale i Piemonte. Det betragtes som en mindre vin til Nebbiolo druen og bruges typisk ikke på topplaceringer (som f.eks. sydvendte skråninger på bakker over “nebbia” eller tåge). Barbera var og er “vin af folket”, det er også meningen Barbera skal nydes relativt unge – og det meget vin til relativt få penge!Oplev denne unikke lille drue, og du vil aldrig føle at du er nødt til at vende tilbage til ‘Chianti’, når du leder efter en stor værdsat italiensk vin til fair pris. På en eller anden måde smager Barbera-vine både “rige” og lette. En grund er, at den har mørke farve pigmenter, der farver vinen til næsten sort. Men smagen af Barbera har noter af jordbær og syrlig kirsebær: Smagsoplevelser synonymt med lette kropsvine. Lys tannin og høj surhed gør smagen ‘Juicy’. Tag ikke fejl Barbera gennemgår en kolossal udvikling i disse år, desværre også prismæssigt, men er stadig Best buy i Italien, når det gælder rødvine fra kendt område men en næsten ying/yang agtig smagskarakteristik. Det opleves naturligvis kun i de gode Barberaer.
Vine fra Sicilien, Drik vine fra de sydligste af Italiens vindistrikter
Vine fra Sicilien er et af vore fokuspunkter og understreger så klart Italiens enorme varietet inden for vindyrkning. Du kan være en måned på Sicilien og drikke vine, du sikkert aldrig har hørt om hver eneste evige, dejlige dag.
Sicilien af Europas ældste vindyrkningsregioner byder efter flere 1000 år på nogle behagelige overraskelser. Siciliens ønologiske historie er en gammel historie, der stammer fra det tidspunkt, hvor øen var en del af Magna Graecia.
Sicilien er blandt de mest interessante vindistrikter i Italien
Man forbinder normalt fine vine med det vestlige Sicilien eller områdene nær Etna-bjerget, men mange nye vingårde er sprunget op over øen. Siciliansk vinproduktion er ikke kun sorter. Siciliens vintage-vin er en magisk vinkreation, og mange af øens traditionelle vine og spiritus er berømt langt uden for dens bredder. Sicilien har udover sine bord og dessertvine også en række regionale likører.
Vinene er velsignet af et perfekt vinklima
Magien ligger i den frugtbare jord og Siciliens lange, skyløse somre – med fugtighed, men næsten ingen regn fra juni indtil høsten i slutningen af august – to faktorer, der gør sicilianske årgange bemærkelsesværdigt konsistente fra år til år.
Siciliens gamle vinhistorie og lokale druer
Den udsøgte gæstfrihed, der tilbydes af mange vingårde, har spredt sig over hele øen. Mange vinfremstillingsvirksomheder er åbne for offentligheden for smagning, hvilket giver mulighed for at sætte pris på produktionen af sicilianske vine DOC og DOCG, hvad enten det er rødt, hvidt, rose, likør eller mousserende, stammet fra dyrkning af indfødte druesorter: først og fremmest Zibibbo, den ældste, importeret fra fønikerne i Pantelleria, Black Avola, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Carricante, Catarratto, Cricket, Frappato, Perricone og Inzolia.
Vinproduktionen koncentreres for 80% i provinserne Trapani, Agrigento og Palermo. Province of Trapani repræsenterer over 50% af det samlede regionale beløb. Den eneste sicilianske DOCG-vin (registreret og garanteret oprindelsesbetegnelse) er Cerasuolo di Vittoria produceret i området Ragusa med vinstoksorterne Nero d’Avola og Frappato. Nero d’Avola, et siciliansk symbol: Fra den sydøstlige del af øen, mellem Ragusa og Syracuse, har den spredt sig overalt, ofte med svingende resultater, kæmper mod de internationale vinstok-sorter og blevet et siciliansk oenologisk symbol.
- Det officielle site Visit Sicily med vinafsnit.
- Se også mere traveltalk.dk for inspiration til vinrejser til Frankrig og Spanien mv.
- Roadtrip i Spanien på jagt efter den spanske vinsjæl
Vine fra Toscana, et de vigtigste af Italiens vindistrikter
Ingen vinrejse gennem Italiens vindistrikter uden et ordentligt besøg i Toscana.
Toscana kender mange fra dejlige ferier, fra ikke mindst Firenze og Siena. Den mest kendt vin er Chianti, der er alt fra hverdagsvin til en stor vinoplevelse. Den kommer vi tilbage til.
Brunello di Montalcino
Tæt på Siena og endnu tættere på Montalcino, som også står på etiketten finder vi den store, pragtfulde, næsten altid suveræne vinoplevelse med etiketten Brunello di Montalcino. Lad os gribe indvendingen, “men den er jo dyr” i luften, for du kan for menneskepenge få lillebroderen Vino Rosso di Montalcino. Den samme indvending kunne man så have med Amarone, der som sikkert bekendt har en lille bror, der hedder Ripasso. Næsten alle store vine i denne verden har en 2. eller 3. vin, der kommer meget tæt på forbilledet: Samme drue, 2. pres eller nyere vinstokke eller lidt anden placering. Italien er ingen undtagelse. Prøv dem.
Sådan bliver en Brunello di Montalcino til i et af de mest berømte af Italiens vindistrikter
Brunello di Montalcino ligger helt i toppen over Italiens vindistrikter Det er en magtfuld rødvin produceret på vinmarkerne rundt om den lille, men klassiske by Montalcino i det sydlige Toscana, heller ikke langt fra Siena og ca. 80 km fra Firenze. Der er dermed også et oplagt rejse- og udflugtsmål. Montalcino selv rummer et Enoteca (vinbar) med over 40 forskellige Brunelloer. Brunello betyder egentlig brun fra “bruno” og refererer til druen Sangiovese, som er den eneste drue, der må indgå i Brunello. Klimaet er det sydlige Toscana er varmt og tørt, og nogle af de bedste vine produceres i 400 -500 meters højde. Brunello kan blive utroligt gammel. 50 år er “ingen alder” for en klasse Brunello. Vinene skal ligge 4 år til lagring og opnår status Riserva efter 5 års lagning. Første da er de til salg fra producenter, altså efter 4 eller 5 år. Det kræver en markant kapitalbinding og stiller store krav til evnen til at forudse en vins kvalitet. I konkurrencen mod de nye super toscanere holder Brunello skansen. Her er et Brunello vinhus, som er værd at holde øje med og værd at gæste for en uforglemmelig smagning.
Altesino er idag en af de mest respekterede producenter idag, og ligger i det nordlige Brunello. Ejeren er Claudio Basla. Alle hans vine er superbe, men single mark vinen Montosoli er en Brunello reference vin.
Italien som rejseland
- Her er et helt afsnit om Italien som rejseland på Traveltalk fra meget forskellige dele af landet.
- Karneval i Venedig
- Fontana di Trevi i Rom
- Colosseum i Rom
- Matera i Syditalien
- Slotte i Italien, så smukt et rejsetema
- Franske vindistrikter fra Alsace til Languedoc
- Rejser til Italien
- “Piemonte” er en af Italiens smukkeste regioner og betyder “ved foden af bjergene”
- Spanske vindistrikter. Ideer til eventyrlige vinrejser
- Rejser til Italiens 20 regioner