Souvlaki – det græske køkken på spyd

Souvlaki – lam, gris, okse på græske spyd.

Vi spidder det græske køkken og souvlaki i særdeleshed, måske en af de tre bedste kendte græske retter, som vi kender den fra en lille taverna i havnen på Kreta eller Syros, som bare smager lækkert på stedet med en nuttet grøn salat for øjne og hjerte og en god græsk vin til eller iskold fadød. Så er livet enkelt og leves med et smil. Mad gør glad. Det er heldigvis ikke rocket science at lave selv, det kommer vi tilbage til. Souvlaki er en spydret med lam, kylling, gris eller oksekød. Du kunne jo også blande lidt, men sig det ikke til nogen.

Se også den store samlende artikel om græsk mad 

Hvad betyder Souvlaki?

Til at begynde med, så er definitionen, at Souvlaki et spyd, uanset om det er et træ eller et metal. På græsk kommer ordet Souvlaki (som er selve spyddet) fra ordet ‘Souvlao’ (σουβλάω), som betyder at stikke igennem noget. Det kommer også fra ordet ‘Souvla’ (σούβλα), som er spyddet.

Souvlaki-kødspid-græsk-mad
Souvlaki-kødspid-græsk-mad

Sådan laver du græsk svinekøds souvlaki

I Grækenland kommer Souvlaki i to versioner. Dem der er lavet med et træspyd og dem der er lavet med et metalspyd. De grundlæggende forskelle er, at dem, der er lavet med et træspyd, er mindre i størrelse, hvilket gør dem ideelle til at tilføje dem i en pita wrap. Mens dem, der er lavet på et metalspyd, er større. De af træ er nemmere at marinere på grund af deres størrelse. Mens souvlakierne, der er lavet med et metalspyd, normalt kommer med forskellige typer grøntsager (som løg, peberfrugt og tomat) tilsat mellem kødstykkerne for at give ekstra smag. Så laver du enten mindre træ-souvlakis, ordentligt marinerede, eller du laver større souvlakis med et metalspyd og nogle grøntsager imellem.

Ladolemono dressing bruges ofte til kødspiddene

I Grækenland bruges denne berømte dressing på nærmest al grillet kød. Det bruges som smør på toast. Det er faktisk ganske enkelt olivenolie, blandet med friskpresset citronsaft, men når det hældes over grillet kød, gør det en kæmpe forskel i smagen. Det tilfører øjeblikkeligt ekstra fugt til kødet, så det smager saftigere. Mens citronen neutraliserer den stærke smag af fedt ud af kødet.

Souvlaki-marinade Den autentiske græske souvlaki-opskrift kræver en enkel og nem marinade. Lidt olivenolie, friskpresset citronsaft, tørret oregano og peber er alt hvad du virkelig behøver for at lave en lækker græsk souvlaki.

Græsk souvlaki opskrift. Svinekød Souvlaki Med Ladolemono Dressing

Denne græske Souvlaki-opskrift er til at lave den traditionelle svinekødssouvlakis med træspydet og Ladolemono-dressingen på toppen. De er ret enkle at lave. Alt du skal gøre er: Skær kødet i stykker. Træk kødet på spyddene. Mariner i 2 timer eller natten over (ideelt set). Grill. Og server med lidt Ladolemono på toppen. Ret nemt ikke? Med hensyn til den type kød, jeg bruger, er det udbenet svinenakke, kunne også være ribbensteg. Husk på, at når du laver Souvlakis, skal du have et stykke kød, der indeholder en passende mængde fedt. Fedt er nødvendigt for at holde kødet blødt, juicy og også gøre det endnu mere smagfuldt. Så uanset du bruger ged, lam, oke eller gris, så gå ikke efter det dyreste kød, men det der har passende fedt, en del af det forsvinder jo på grillen og efterlader en pragtfuld duft og smag.

Souvlaki spyd med kylling, kan også være lam eller okse. french fries, græsk salat, snacks og drinks
Souvlaki spyd med kylling, kan også være lam eller okse. French fries, græsk salat, snacks og drinks

Hvad spiser man til Souvlakis?

Græsk fladbrød med tzatziki, løg, tomat og sprøde pomfritter eller bare en græsk salat.

Græsk salat, en klassiker, græsk mad
Græsk salat, en klassiker, græsk mad

Hvad drikker man til Souvlaki

Græsk vin eller god spansk eller italiensk vin. Hvidvin og rosé eller en god Barbera. Behøver ikke den dyreste. Se vort site om vin her winetalk.dk

Hvad er forskellen på Souvlaki og Gyros

Sådan ser du forskellen: Souvlaki er marineret svinekød, kylling, oksekød eller lam grillet på spyd. Den serveres typisk på spyd, men du kan også spise den i en varm pita eller over en græsk salat. Gyros er lavet med stablet kød (normalt svinekød, men andet kød er almindeligt), der er blevet tilberedt på et lodret rotisseri. Nu er du ekspert.

Gyros, græsk mad
Gyros

Læs også om gyros, lodrette græske spydlækkerier, den anden kendte variation af Grækenland på spyd.

Rejser til Grækenland

Stort afsnit om rejser til Grækenland med flere separate artikler f.eks. om Kreta, Syros, Rhodos og mange flere, opdateres løbende, find også rejseleverandører.

Koulouri er bagels på græsk

Facebook
Facebook
X
Pinterest
WhatsApp
Reddit

Relaterede

Rejseemner

Populære

Rejseartikler

Rejsen til Kos, greek aegean sea island landscape

Rejsen til Kos

Rejsen til Kos Rejsen til Kos er populær og med god grund. Den første men ikke uvæsentlige, er, at der

Østrigs kulinariske rejser

Østrigs kulinariske rejser

Østrigs kulinariske rejser Østrigs kulinariske rejser er et ægte paradis for madelskere, der søger en harmonisk blanding af tradition og

Vinterferie med familien

Vinterferie med familien

Vinterferie med familien – oplev spændende aktiviteter og fælles oplevelser En vinterferie giver familien en oplagt mulighed for at tilbringe

Søgning