Meze, (mezze) det kvalificerede græske svar på tapas
Meze eller mezze er de små hapsere som forret eller en uformel middag, Grækernes svar på Tapas. Men også mange andre landes. Det gør det bare mere interessant og lokalt. De kan udgøre et helt måltid, en sulten for sjov ting eller en forret.
Meze eller mezze er nemlig et udvalg af små retter, der serveres som forretter i store dele af Vestasien og på Balkan. Meze serveres ofte som en del af en flere retters menu. De er populære i Israel, Iran, Palæstina, Jordan, Syrien, Libanon, Grækenland, Tyrkiet, Kaukasus og Balkan.
Mezze fra Middelhavet og Mellemøsten, minder om spanske tapas og andre små tallerkener og fingermad, der er beregnet til at stimulere appetitten. Men i modsætning til disse appetitvækkere er mezze (som udtales “meh-zay”) beregnet til at udgøre hele måltidet. Denne spisestil byder på en kombination af kold og varm mad, herunder grøntsager, kød, dips og brød. Lad os prøve lidt mezze.
Hvad er Meze?
Mezze (mazza, meze, mezzah, mezzeh eller mezza, afhængigt af hvor den serveres) er en spisestil, der er populær i det østlige Middelhav, Nordafrika, Balkan, Vestasien og Mellemøsten. Dette omfatter lande som Grækenland, Tyrkiet, Egypten, Bulgarien, Cypern, Libanon, Iran, Dubai, Armenien og så mange flere. I disse regioner er mezze en blanding af små tallerkener med retter som dips som hummus og baba ghanoush, fladbrød, salater og fingermad såsom fyldte oliven, små saltede fisk, hårde oste og frikadeller. Bare for at nævne nogle.
I modsætning til spanske tapas eller pintxos, der serveres som forret eller barmad, har mezze mere til fælles med det danske smørrebrød, for så vidt hele måltidet består af små tallerkner. Når du spiser ude, så komponerer du bare din egen mezze fra menuen.
Oprindelse af Meze
Meze er blevet spist over hele Mellemøsten og Middelhavet i århundreder, men stammer ikke fra ét bestemt sted. Det udviklede sig snarere som en måde, hvorpå folk kunne få et uformelt måltid uden at bekymre sig om meukort eller anrette individuelle hovedretter. Du tager hvad du vil have og lægger det på din egen tallerken, og går ofte tilbage efter mere. Dette giver også gæsterne mulighed for at falde ind og ikke bekymre sig om at afbryde en formel middag, eller gå tidligt uden at gå glip af noget af maden. Fordi disse retter er hurtige at sammensætte, serveres der ofte mezze til improviseret samvær.
Uanset hvor mezze spises, er det almindeligt at have både varme og kolde retter, som kan omfatte en regional variation af hummus, tabbouleh (frisk persille og myntesalat), baba ghanoush (auberginedip) og dolma (fyldte drueblade), sammen med diverse oliven og kød- og/eller grøntsags-kebab.
Hvert land har specialiteter, såsom tulumost i Tyrkiet, kufteh (urtefrikadeller) i Iran og taramosalata (fiskerogn som vor torskerogn) i Grækenland, for eksempel. En bulgarsk speget kød kaldet elena filet er meget populær. I Libanon finder du også kibbeh, en knækket bulgur hvedekroket og kafta, en type frikadeller, der ofte serveres som kebab.
Meze vs. Tapas
Ofte sammenlignes mezze med tapas, men mens begge typer mad serveres som et sortiment af små tallerkener og fingermad, spises de ikke på samme måde. Spanske tapas er beregnet til at opbygge appetit og spises ofte som barmad før hovedmåltidet. Mezze er derimod måltidet og består som regel af adskillige små retter.
Tapas, som er unikke for Spanien, indeholder ofte ristede og saltede nødder, oliven, skinke, patatas bravas (stegte kartofler), grillet blæksprutte, hårde spanske oste som Manchego, speget kød som chorizo og pan con tomate, også kendt som tomattoast .
Mezze har færre stegte retter og består normalt af flere dips som hummus og baba ganoush, frisk pita eller fladbrød, kebab, dolmas, urtefyldte salater, oliven, friske oste og speget fisk og kød.
Ofte kommer dips og kolde tallerkener først ud, efterfulgt af den varme mad og brød. Mezze kan bestå af blot nogle få eller snesevis af retter, afhængigt af hvad der er tilgængeligt og størrelsen på spiseselskabet. Det er de vigtigste ting, du finder i mezze, selvom hver region har sine egne specialiteter og krydderi nuancer.
Dips til Meze
Dips i modsætning til tapas bruges som supplement til friske grøntsager og fladbrød såsom pita. Disse omfatter den østlige middelhavsaubergine-ret baba ghanoush samt kikærte-, citron- og hvidløgsdip kaldet hummus, som muligvis startede i det gamle Egypten. Dernæst er der tzatziki, en agurk- og yoghurtdip med persiske rødder, som er populær i Grækenland. Og der er muhammara, en krydret, lys rød syrisk dip lavet med rød peber og valnødder.
Græsk mad, der får dig til at danse Zorba.