Græsk mad fra Moussaka til Souvlaki er über sundt.
Græsk mad er noget af det sundeste i hele verden. Undersøgelser viser, at på de mindre øer, hvor man stadig ikke spiser fast food, men nyder masse fisk og skaldyr og anvender god olivenolie og friske grøntsager, lever befolkningen rigtigt længe. Opskrifter og flere retter følger herunder.
Hvad kan du læse om græsk mad?
Moussaka
Moussakaen, som nok er den mest berømte af græske retter, består af lag af stegt aubergine, hakket kød og kartofler, toppet med en cremet béchamelsauce og bagt til den er gyldenbrun.
Moussaka er altså en lagdelt ovnfad lavet med grøntsager og kød. Den mest kendte version af moussaka er lavet med lag af aubergineskiver, ost og en kødsauce, toppet med en tyk bechamelsauce; andre favoritter kræver dog kartofler, zucchini eller en kombination af grøntsager. En ekspert fortalte mig, at alle grøntsagerne skal lige steges i olie ved høj varme kort før de lægges i lag.
Moussaka, hvor er den bedste i Grækenland?
Fasolatha, kendt græsk mad for deres milde vintre
Fasolatha er en af de mest foretrukne vinterretter i Grækenland. Det er en tyk og cremet hvid bønne- og tomatsuppe. Lækkert og nærende, nemt at lave fra bunden med friske basale ingredienser. Denne gammeldags græske suppe er lavet på komfuret ved hjælp af tørrede hvide bønner, der har ligget i blød natten over.
Grækerne laver aldrig mad med dåsebønner i Grækenland. Jeg har faktisk heller aldrig stødt på dem i en købmand. Bortset fra de store bønner, der allerede er kogt i en tomatsauce. Grækerne er meget traditionelle, når det kommer til madlavning i Grækenland. Og de tror virkelig, at noget, der er kogt fra bunden, altid er sundere. Nu er det eneste problem med tørrede bønner, at de kræver ret lang tid (op til et par timer) for at begynde at lave mad. Men det er det værd, bare læg dem i vand, og gør noget andet og vend tilbage.
Bla. hvilke bønner kan du bruge?
Koulouri, græsk mad kultur er også lækre street bagels
Græske bagels i alle afskygninger. Find kaffen frem? Koulouri dateres tilbage til det byzantinske rige og var hovedsageligt forbundet med byerne Konstantinopel og Thessaloniki. Faktisk kaldte koulouri-sælgere i Konstantinopel deres varer som “Thessaloniki koulouri”, ligesom sælgere i Athen mange, mange år senere. Navnet holdt fast, og Thessaloniki koulouri blev den ikoniske græske snack.
Koulouri, bedre end rundstykker?
Souvlaki
Traditionel græsk souvlaki er måske en af de 3 mest kendte retter i Grækenland. Ved siden af græsk salat eller Tzatziki eller Moussaka.
Hvad betyder Souvlaki?
Til at begynde med, så er definitionen, at Souvlaki et spyd, uanset om det er et træ eller et metal. På græsk kommer ordet Souvlaki (som er selve spyddet) fra ordet ‘Souvlao’ (σουβλάω), som betyder at stikke igennem noget. Det kommer også fra ordet ‘Souvla’ (σούβλα), som er spyddet.
Sådan laver du græsk svinekøds souvlakis
I Grækenland kommer Souvlakis i to versioner. Dem der er lavet med et træspyd og dem der er lavet med et metalspyd. De grundlæggende forskelle er, at dem, der er lavet med et træspyd, er mindre i størrelse, hvilket gør dem ideelle til at tilføje dem i en pita wrap. Mens dem, der er lavet på et metalspyd, er større. De af træ er nemmere at marinere på grund af deres størrelse. Mens souvlakierne, der er lavet med et metalspyd, normalt kommer med forskellige typer grøntsager (som løg, peberfrugt og tomat) tilsat mellem kødstykkerne for at give ekstra smag. Så laver du enten mindre træ-souvlakis, ordentligt marinerede, eller du laver større souvlakis med et metalspyd og nogle grøntsager imellem.
Ladolemono dressing
I Grækenland bruges denne berømte dressing på nærmest al grillet kød. Det bruges som smør på toast. Det er faktisk ganske enkelt olivenolie, blandet med friskpresset citronsaft, men når det hældes over grillet kød, gør det en kæmpe forskel i smagen. Det tilfører øjeblikkeligt ekstra fugt til kødet, så det smager saftigere. Mens citronen neutraliserer den stærke smag af fedt ud af kødet. Souvlaki-marinade Den autentiske græske souvlaki-opskrift kræver en enkel og nem marinade. Lidt olivenolie, friskpresset citronsaft, tørret oregano og peber er alt hvad du virkelig behøver for at lave en lækker græsk souvlaki.
Græsk souvlaki opskrift. Svinekød Souvlaki Med Ladolemono Dressing
Denne græske Souvlaki-opskrift er til at lave den traditionelle svinekødssouvlakis med træspydet og Ladolemono-dressingen på toppen. De er ret enkle at lave. Alt du skal gøre er: Skær kødet i stykker. Træk kødet på spyddene. Mariner i 2 timer eller natten over (ideelt set). Grill. Og server med lidt Ladolemono på toppen. Ret nemt ikke? Med hensyn til den type kød, jeg bruger, er det udbenet svinenakke. Husk på, at når du laver Souvlakis, skal du have et stykke kød, der indeholder en passende mængde fedt. Fedt er nødvendigt for at holde kødet blødt, juicy og også gøre det endnu mere smagfuldt.
Læs mere om den græske signatur ret Souvlaki
Dolmades
Dolmere eller dolmades på græsk er en madret, der består af kødfars indpakket i vinblade. Dolmere stammer oprindeligt fra Mellemøsten op til Kaukasus, hvor farsen typisk blandes med stykker af paprika og ris og rulles i vinblade. Andre grøntsager kan også fyldes: tomater og kartofler, løg, squash og auberginer. Tyrkiske dolmas, kendt som yaprak sarmasi, indeholder normalt en smule tomatpasta og pinjekerner, mens den græske version kendt som dolmades indeholder flere urter og krydderier såsom grønne løg og dild.
I Grækenland er det den tradition, man forfiner og holder af.
Spanakopita
Panakopita er en græsk krydret spinatpie. Den indeholder ofte også ost, typisk feta, og kan derefter kaldes spanakotiropita, især i det nordlige Grækenland. I det sydlige Grækenland er udtrykket spanakopita også almindeligt for versionerne med ost.
Spanakopita er en traditionel græsk velsmagende ret. Den er lavet med filodej og skåret i trekanter, og det indre kan fyldes med kogt spinat og løg.
For en mere solid udgave af Spanakopita med flere proteiner også kan fetaost også tilsættes.
Spinat er typisk dampet til fyldet i spanakopita. Denne velsmagende ret kan være opstået for over 400 år siden, og kan være blevet introduceret under den tyrkiske besættelse af Grækenland. En tyrkisk ret, ispanaki, er næsten identisk i præsentationen, selvom den nogle gange er tilføjet spidskål. Idag har Grækenland omfavnet Spanakopita, og det er den version, du finder i de fleste græske restauranter fra nord til syd.
Gyros
Sådan ser du forskellen: Souvlaki er marineret svinekød, kylling, oksekød eller lam grillet på spyd. Den serveres typisk på spyd, men du kan også spise den i en varm pita eller over en græsk salat. Gyros er lavet med stablet kød (normalt svinekød, men andet kød er almindeligt), der er blevet tilberedt på et lodret rotisseri. Nu er du ekspert.
Loukoumades
Loukoumades er det græske svar på doughnuts, og de har et rundt, gyldent udseende. Fremstillet ved hjælp af mel og salt og forkælet med honningsirup og kanel, er de meget populære i græsk madlavning. Desserten opstod først i det antikke Grækenland, hvor de blev kaldt “honningpoletter” og blev tildelt vindende olympiske atleter
Rejselinks
- Rejser til Rhodos
- Rejser til Kreta
- Kreta, bæredygtig mad og vin produktion
- Rejser til Syros i Grækenland
- Grækenland
- Lesbos er en græsk ø, du burde kende
Mad og rejser
- Fransk mad: Mere end 30 forslag til klassiske franske retter
- Det thailandske køkken og de 5 sanser
- Kinesisk mad fra Beijing til Shanghai
- Indisk mad
- Mad fra hele Asien. Det asiatiske køkken er værd at rejse efter