Fasolatha, kendt græsk mad, også for vegetarer
Fasolatha er en af de mest foretrukne retter i Grækenland. Det er en tyk og cremet hvid bønne- og tomatsuppe. Lækkert og nærende, nemt at lave fra bunden med friske basale ingredienser. Denne gammeldags græske suppe er lavet på komfuret ved hjælp af tørrede hvide bønner, der har ligget i blød natten over. Læs mere nederst om græske bønnesorter, og ja de vokser på en busk.
Den er en væsentlig del af græsk madkultur og kan nydes hjemme eller på rejse i Grækenland.
Grækerne laver aldrig mad med dåsebønner i Grækenland. Jeg har faktisk heller aldrig stødt på dem i en købmand. Bortset fra de store bønner, der allerede er kogt i en tomatsauce. Grækerne er meget traditionelle, når det kommer til madlavning i Grækenland. Og de tror virkelig, at noget, der er kogt fra bunden, altid er sundere. Nu er det eneste problem med tørrede bønner, at de kræver ret lang tid (op til et par timer) for at begynde at lave mad. Men det er det værd, bare læg dem i vand, og gør noget andet og vend tilbage.
Tørrede bønner. Disse giver lækre, solide vinterretter såvel som gode salater.
Gigantes. De mest populære tørrede bønner er gigantes, eller kæmpebønner, som ligner lima- eller smørbønner, men er større. Disse laves til gryderetter bagt med tomater og andre grøntsager, og nogle gange serveres de blot kogt med lidt olivenolie, citronsaft og oregano. De bedste græske giganter kommer fra den muldrige, fugtige, mineralrige jord i Kastoria og Prespes i det nordlige Grækenland. Nogle er BOB (beskyttet oprindelsesbetegnelse).
Hvide bønner. Andre, mindre hvide bønner koges til gryderetter og supper – den nationale bønnesuppe, som ofte er en blanding af marine- eller cannellonibønner, tomater, selleri, løg og ofte stærk peber.