Den nådeløse kamp om Rubjerg Knude

Rubjerg Knude et naturskønt sted dannet for milllioner af år siden

Rubjerg Knude er et af Danmarks mest kendte natur ikoner.

Vi er mange, der ofte bruger ferierne på at søge mod syd. Lufthavne og motorveje proppes med mennesker og biler, der alle søger væk fra det danske land i et par uger og vender tilbage med rejsetasken fuld af souvenirs, gode minder og fotos af mageløs natur fra fremmede himmelstrøg. Mange glemmer dog i farten, på vej væk fra det kolde nord, at det lille danske, men yndige land rummer nok naturperler og oplevelser til at fylde sommerferiekalenderen ud. Det ved for eksempel de, der har besøgt Rubjerg Knude.

Rubjergknude Fyr fra luften, Danmark
Rubjergknude Fyr fra luften, Danmark

Rå naturkraft

Rubjerg Knude ligger på den jyske vestkyst mellem de populære feriedestinationer Løkken og Lønstrup. Selv på afstand er området betagende med de lyse sandklitter, der ligger som en beskyttende mur mellem det de grønne, rolige marklandskab og de skummende bølger i det brusende Vesterhav. Når man ankommer til Rubjerg Knude møder man først plantageområdet og grønsværklitten, der er bugner af havtorn og hyld. Her findes også Rubjerg Gl. Kirke, hvor især én gravsten skiller sig ud. Ikke så meget på grund af den afdøde, men i stedet grundet datoen for dødsfaldet i 1877: den 31. april, som ikke eksisterer (tæl selv efter). Stenhuggeren ville ifølge sagnet ikke ændre datoen uden at kræve en ekstra betaling på to kroner. Dette gik familien ikke med til og således gik det til at Willum Hansen fik denne ganske særlige mindesten.

Fyret i klitterne

Man ser det straks, idet man nærmer sig Rubjerg Knude: Rubjerg Knude Fyr, der står oprejst i de fygende sandklitter. Fyret, der første gang blev tændt den 27. december 1900, bestod af en række bygninger ud over det 23 meter høje tårn. Her var blandt andet en fyrmesterbolig, et gasværk med tilhørende tank samt en brønd og et haveområde. Rubjerg Knudes fyrtårn blev bygget 200 meter inde i landet på en klit 60 meter over havoverfladen, men efterhånden som årene gik resulterede den voldsomme sandflugt i at klitterne bevægede sig tættere på fyret. Til trods for mange reparationer, plantning af hjelm og opførelse af mure, der alt sammen skulle beskytte fyret mod sandflugten, måtte man til sidst opgive kampen mod den barske natur og den 1. august 1968 tændtes lyset i Rubjerg  Knude Fyr for sidste gang. Fyrets linse, der er produceret i Frankrig og kostede 42.000 kroner, blev taget ud af fyret og ligger i dag begravet et sted i sandklitterne.

Oplev det, før det er for sent

Nogle år efter lukningen af fyret blev der åbnet et museum for sandflugt i bygningerne. Dog blev dette museum i 2002 nødt til at flytte udstillingen til Strandfogedgården, der ligger to kilometer fra fyret, på grund af at den voldsomme sandflugt nu var i færd med at ødelægge store dele af fyrbygningerne. I dag er Rubjerg Knude Fyr kun cirka 60 meter fra at styrte i ned fra den stejle klint og i det brusende Vesterhav. Fyret, der startede med at ligge 200 meter fra klintens kant for omkring 116 år siden, vil inden for to årtier være skredet i havet, hvis ikke det rives ned forinden. Rubjerg Knude og dets fyr er et stykke dansk historie, der snart forgår. En kamp mellem mennesker og den nådesløse natur. En kamp, der skal opleves, før det er for sent.

Se også pragtfulde Nordøst Jylland

De smukkeste steder i Danmark?

13 smukkeste steder i Danmark til din drømmeferie Danmark, vikingernes land, eventyr og Lego, bliver et stadig mere populært turistmål i global skala. Kendt for sin fremragende kulinariske scene, cykelkultur og begrebet ‘hygge’, bliver Danmark ofte kåret som en af ​​de lykkeligste nationer i verden.

Holland som rejseland

Holland som rejseland

Danmarks nationalparker, se dem alle 5

Danmarks nationalparker, se dem alle 5

Facebook
Facebook
X
Pinterest
WhatsApp
Reddit

Relaterede

Rejseemner

Populære

Rejseartikler

Rejsen til Cappadocia

Rejsen til Cappadocia

Rejsen til Cappadocia Dybt inde i hjertet af Tyrkiet udfolder Cappadocia sig som et fængslende mesterværk af naturens kunst og

Søgning