Kinesisk Nytår er verdens største fest og 2025 er slangens år
Kinesisk Nytår, også kendt som Forårsfestivalen, vil blive fejret fra onsdag den 29. januar 2025, hvilket markerer starten på Træ-Slangens År. Denne traditionelle højtid, der har rødder i over 4.000 års historie, er den vigtigste begivenhed i den kinesiske kalender. Hvert år svarer til et af de 12 dyr i den kinesiske dyrekreds, og 2025 er Slangens år, specifikt en Træ-Slange. Slangen er forbundet med egenskaber som visdom, intuition, elegance og mystik.
Betydningen af Slange-Året:
I kinesisk astrologi er Slangen et symbol på forvandling og genfødsel, ofte set som en skabning af visdom og dyb tanke. Dem, der er født under Slangens tegn, menes at være tænkende, meget intuitive og graciøse. Træ-elementet bringer ekstra egenskaber som modstandsdygtighed, kreativitet og fleksibilitet til den allerede intellektuelle Slange.
Traditionelle Fejringer:
Kinesisk Nytår er en tid for familiegensyn, ære for forfædre og forberedelse til en frisk start. Hjemmene bliver rengjort for at feje uheld væk, og alt pyntes med rødt – en farve, der symboliserer velstand, glæde og afværgelse af onde ånder.
Vigtige traditioner inkluderer:
- Familiesammenkomster og Festmåltider: Familier samles til store genforeningsmiddage på nytårsaften med retter, der symboliserer held og lykke. Retter som dumplings (der symboliserer rigdom), hel fisk (der repræsenterer overflod) og riskager (for velstand) er almindelige.
- Løve- og Dragedans: Disse traditionelle danse udføres for at skræmme onde ånder væk og bringe held.
- Fyrværkeri og Fyrværkeri: De høje lyde menes at skræmme uheld og onde ånder væk og bane vej for en frisk start på det nye år.
- Røde Kuverter (Hongbao): Ældre giver røde kuverter fyldt med penge til børn og ugifte unge som et ønske om velstand og held.
- Dekorationer: Hjemmene pyntes med parrimetre – røde papirstrimler indgraveret med poetiske sætninger – røde lanterner og papirklip for at byde held og lykke velkommen.
Fejringerne varer i 15 dage og kulminerer med Lanternefestivalen, hvor farverige lanterner tændes for at ære afdøde forfædre og symbolisere ønsket om et lyst og succesfuldt år fremover.
Lanternefestivalen:
Denne festival finder sted på den 15. og sidste dag af Forårsfestivalen. Folk samles for at tænde og frigive lanterner på himlen, hvilket symboliserer at give slip på fortiden og byde held og lykke velkommen. Lanternerne kan komme i forskellige former, nogle formet som dyr eller andre symboler og er ofte indgraveret med gåder.
Kinesisk nytår 2024: Få hele historien om kinesisk nytår
Kinesisk nytår 2024 vil som årets største fejring i denne verden af en national eller hellligdag helt sikkert blive en spændende begivenhed. Uanset om du ønsker at deltage i festlighederne eller bare vil vide, hvornår det finder sted og hvordan og hvorfor, vil denne artikel hjælpe dig med at forstå alt om kinesisk nytår 2024.
Hvad er dit kinesiske stjernetegn og hvad betyder det?
Ikke alene vil denne artikel hjælpe dig med at opdage dit eget kinesiske stjernetegn, men den vil også give en dybere forståelse af disse dyrs betydning i kinesisk kultur. Uanset om du søger at få indsigt i din egen personlighed eller blot er fascineret af gamle kinesiske traditioner, vil denne udforskning af de 12 fascinerende kinesiske stjernetegn helt sikkert fange og oplyse dig. Gør dig klar til at træde ind i en verden af gammel visdom og låse op for det kinesiske stjernetegns hemmeligheder.
Hvad du behøver at vide om kinesisk nytår de seneste 5 år inklusive 2024. Fra datoen og varigheden til, hvor det kan fejres. Læs videre for at finde ud af alt, hvad der er at vide om disse betydningsfulde festdage, en af verdens største fester målt på deltagere!
Hvad er kinesisk nytår?
Kinesisk nytår er årets største fejring i Kina. Det er en tid, hvor familier samles for at fejre begyndelsen af det nye år. Datoen for kinesisk nytår skifter hvert år, men det er altid mellem 21. januar og 20. februar.
Kinesisk nytår kaldes også forårsfesten. Dette er fordi det markerer slutningen af vinteren og begyndelsen af foråret. Festivalen varer i 15 dage, og hver dag har sin helt særlige betydning.
På den første dag i det kinesiske nytår bliver folk normalt hjemme med deres familier. De kan se fjernsyn, spille spil eller bare tale med hinanden. På den anden dag besøger folk deres slægtninge og venner. De giver ofte gaver til hinanden på denne dag.
Den tredje dag kaldes “Chunyun” eller “Forårsmigrering”. Det er, når mange mennesker rejser tilbage til deres hjembyer for at være sammen med deres familier til festivalen.
På den fjerde dag begynder folk at forberede sig til Lanternefestivalen. Denne festival afholdes på den femtende dag i det kinesiske nytår. Folk laver lanterner af papir og bambus, og de bærer dem ofte i parader.
Den femte dag er kendt som “Tongxin Jie” eller “genforeningsdagen”. På denne dag vender folk, der er langt væk hjemmefra, hjem for at være sammen med deres familier igen.
Den sjette dag kaldes “Duanwu Jie” eller “Dragon Boat
Hvornår er kinesisk nytår 2024?
Kinesisk nytår er årets største og vigtigste fejring i Kina. Det er en tid for familie, venner og kære at komme sammen og fejre. Datoen for kinesisk nytår ændrer sig hvert år, da den er baseret på månekalenderen. I 2024 falder det kinesiske nytår den 12. februar.
Kinesisk nytårsaften samles familier til en stor fest. Måltidet omfatter normalt traditionelle retter som dumplings, fisk og kylling. Efter middagen vil folk blive sent oppe for at se CCTV-nytårsgallaen, en varietet-show-ekstravaganza, der er enormt populær i Kina.
Ved midnat bliver der sat fyrværkeri af for at markere starten på det nye år. Næste morgen vil folk besøge deres slægtninge og venner for at ønske dem et godt nytår. De vil også udveksle gaver og røde kuverter med penge (kendt som hongbao). Denne tradition kaldes chunlian, og det er en af de vigtigste dele af kinesisk nytår.
I løbet af de efterfølgende 15 dage er der masser af andre aktiviteter og traditioner, der finder sted. Disse omfatter løvedanse, tempelmesser, dragebådsvæddeløb og lanternefestivaler. På den sidste dag i det kinesiske nytår, kendt som Chu Xi (eller blot ‘slutningen’), vil familier rense deres huse fra top til bund som forberedelse til starten på en ny månecyklus.
Hvor længe varer fejringen?
Den kinesiske nytårsfejring varer typisk omkring to uger. Den vigtigste del af fejringen er dog de første tre dage, som er kendt som forårsfesten. På den første dag af forårsfesten bruger folk normalt tid sammen med deres nærmeste familiemedlemmer og udveksler gaver. Den anden dag er kendt som lanternefestivalen, og på denne dag går folk ofte til templer for at bede og tænde lanterner. Den tredje dag er kendt som Peak Day, og på denne dag besøger folk generelt slægtninge og venner.
Hvor skal man fejre kinesisk nytår 2025
Der er mange forskellige steder, hvor du kan fejre kinesisk nytår. En mulighed er at deltage i et offentligt arrangement. Mange byer er vært for store festligheder, der inkluderer dragedanse, fyrværkeri og traditionel mad. Du kan også besøge en Chinatown for at opleve festlighederne som den utroligt spændende Chinatown i Vancouver. Mange templer tilbyder særlige begivenheder og aktiviteter i løbet af det kinesiske nytår. Ønsker du mere intime rammer, kan du fejre derhjemme med venner og familie. Der er mange måder at dekorere sit hjem og gøre det festligt på. Du kan også tilberede traditionel mad til at nyde.
Symboler for det kinesiske nytår
Det kinesiske nytår er en meget vigtig højtid i Kina. Det er en tid for familie, venner og samfund til at mødes og fejre. Der er mange symboler på det kinesiske nytår, der repræsenterer forskellige aspekter af ferien.
Et af de vigtigste symboler på det kinesiske nytår er dragen for 2024. Dragen er et symbol på held og lykke. Det er også et symbol på magt og styrke. Drager ses ofte i kunstværker og dekorationer i løbet af det kinesiske nytår.
Et andet vigtigt symbol på det kinesiske nytår er den røde konvolut. Røde kuverter gives traditionelt til børn af deres
Kinesisk nytår 2023 var den søde kanins år.
Kinesisk nytår 2023 var dedikeret til kaninen. Hvert år har sit symbolske dyr. For kinesere som også for os er kaninen et elskeligt, tamt dyr, der i Kina repræsenterer håb og liv. Den er blød og dejlig. Månegudinden Chang’e i den kinesiske mytologi har en kanin som sit kæledyr, hvilket måske repræsenterer ideen om, at kun denne skabning er elskværdig nok til at matche hendes ædle skønhed. En anden måde at sige det på er, at kaninen er inkarnationen af månegudinden i sig selv, og den er altid et symbol på renhed og lykke.Hvad kinesisk nytår og kinesisk astrologi for 2023
Mennesker født i kaninens år er blide og imødekommende. De har et anstændig, ædelt og elegant væsen. Det har vi brug for mere af.
Kinesisk nytår eller måne (lunar) nytår 2023 faldt søndag den 22. januar 2023, og starter et år med kaninen.
Hvad var det kinesisk nytår 2022-dyr? – Tigeren!
2022 var Tigerens år ifølge den kinesiske stjernetegn, startende fra 1. februar 2022 og indtil 21. januar 2023. Mennesker, der er født i et år med Tiger, forventes at være modige, konkurrencedygtige, uforudsigelige og selvsikre. De vil opleve deres stjernetegns fødselstegn (benmingnian) i 2022, hvilket betragtes som uheld. De seneste/kommende år for Tiger er 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 og 2022.
Er kinesisk nytår samme dag hvert år?
Datoen for kinesisk nytår skifter hvert år, men den falder altid mellem 21. januar og 20. februar. Datoen bestemmes af den kinesiske månekalender, som er baseret på månens og solens cyklusser og er generelt 20 til 50 dage foran den gregorianske (internationalt anvendte) kalender. Kinesisk nytår er en nymånedag, normalt sekundet efter vintersolhverv.
Hvad var det kinesiske nytårs 2022-dyr?
2022 var Tigerens år ifølge den kinesiske stjernetegn, startende fra 1. februar 2022 og varde indtil 21. januar 2023. Mennesker, der er født i et år med Tiger, forventes at være modige, konkurrencedygtige, uforudsigelige og selvsikre. De vil opleve deres stjernetegns fødselstegn (benmingnian) i 2022, hvilket betragtes som uheld. De seneste/kommende år for Tiger er 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 og 2022. Du kan bruge vores gratis kinesiske stjernetegn beregnerværktøj til at finde dit stjernetegn.
Kinesisk nytår, 2021 var oksens år.
Kinesisk nytår er en enorm fest på 2 uger med hvert sit årlige dyr i den kinesiske astrologi med masse symbolik og betydning for kineserne. Her kan du læse alt om det kinesiske nytår fra dyrenes fascinerende symbolik, til hvordan den gigantiske nytårsfest afvikles, hvad man spiser, og hvad nytårs traditionerne er, og vi lover jer gigantiske mængder af fyrværkeri, som kineserne jo opfandt.
Hvornår var det kinesiske nytår 2021?
I 2021 begyndte det kinesiske nytår d. 12. februar.
Hvornår ligger/lå det kinesiske nytår 2022, 2023 og 2024?
I 2021 begyndte det kinesiske nytår d. 12. februar.
1 Feb 2022 Kinesisk nytår 2022, Tiger
22 Jan 2023 Kinesisk nytår 2023, Kanin
10 Feb 2024 Kinesisk nytår 2024, Dragen
Hvad er dyrenes og stjernetegnenes betydning for det kinesiske nytår?
Oksen i kinesisk mytologi er nummer 2 af alle kinesiske stjernetegn. Ifølge den kinesiske myte om nytåret, der bestemmer så meget for kineserne, sagde Jade-kejseren, at kejserens ordre og dermed antageligvis medfølgende privilegier ville blive givet i den rækkefølge, i hvilken gæsterne ankom til hans storslåede fest. Oksen var tæt på at være den første til at ankomme, men Rotten narrede Oksen i sidste øjeblik til at give ham en tur på den brede ryg. Derefter, lige da de ankom, sprang Rotten ned og landede foran Oksen i Jade kejseren palæ. Således blev Oksen det andet dyr, der stod foran Jade kejseren i den kinesiske mytologi. Lidt snydt, lidt outsmarted, men stadig stærk og blandt de første af alle.
I termerne yin og yang (阴阳 / yin yáng) er oksen Yang. Det der trækker mod jorden, tyngdekraft og styrke. Okser er de hårde arbejdere i baggrunden, intelligente og pålidelige, og kræver aldrig ros. I kinesisk kultur er oksen et værdsat dyr. På grund af dets rolle i landbruget tilskrives det positive egenskaber, såsom at være hårdtarbejdende og ærligt.
Hvordan er oksens, stjernetegnet for 2021, egenskaber?
Okser er ærlige og oprigtige. De er low key og søger aldrig efter ros eller det at være centrum for opmærksomhed. Dette skjuler ofte deres talent, men de får anerkendelse gennem deres hårde arbejde. De mener, at alle skal gøre, hvad der er bedt om, og holde sig inden for deres egne rammer og evner. Selvom de er venlige, er det svært for dem at forstå overtalelse ved hjælp af patos. Det er for dem ikke passende, emotionelt styret er de ikke. Sjældent mister de besindelsen. De tænker logisk og kan være store ledere.
Hvornår var det kinesiske nytår i 2021?
I 2021 begyndte det kinesiske nytår d. 12. februar. (oksens år). Den gigantiske nytårsfestival i alle lande med en vis kinesisk befolkning varer til næste nymåne, cirka 15 dage i alt. Som en officiel helligdag kan kinesere få op til syv dages fri fra arbejde.
Hvad er den 12 årige kinesiske nytårs cyklus?
Det kinesiske nytår følger den kinesiske 12 års cyklus med et dyr for hvert kinesisk år. 2020 var rottens år Det var grisens år i 2019, og det var Hundens år i 2018. 12 dyr i alt skifter i en ret kompliceret cyklus.
2020 nytår: Hvad symboliserer rotten i kinesisk astrologi?
Rotten er den første af alle dyr symboliseret i den kinsiske kalender og mytologi. Ifølge en kinesisk oldgammel myte sagde en kinesisk Jade-kejser, at dyrenes rangorden ville blive besluttet af den rækkefølge, de ankom til en stor fest. han afholdt. Rotten lurede oksen ved at sætte sig på oksens ryg. Så da de ankom til målstregen, sprang Rotten ned og landede foran oksen og blev først. Rotten anses for klog og snedig. Egenskaber der også gælder mennesker født i rottens år. En god iagttager af andre mennesker. Kort sagt i Kina er synet på dette dyr ret anderledes end i vesten. Når det gælder yin og yang (阴阳 — yin yáng), er rotten yang og repræsenterer begyndelsen på en ny dag. Den symboliserer også natten. I kinesisk kultur blev rotter set som et tegn på rigdom og overskud og frugtbarhed. På grund af deres reproduktionshastighed bad/beder ægtepar også til rotten for at få børn. Der er i alt 12 dyresymboler som afløser hinanden efter flere kriterier, bla månens bevægelser ifølge kinesisk astrologi. Som det kan ses overfor, så er det ikke samme dag fra år til år, men samme symbolik, ritualer, mad og gigantiske fester, vi næsten ikke kan forestille os med samlet over 1 mia. deltagere verden rundt. I 2019 var det grisens år- Grisen som eksempel er symbolet på enthusiasme, optimisme og hårdt arbejde. Kineserne ser også disse træk, som vigtige for de mennesker, der er født i grisens år.
Sådan fejres det kinesiske nytår hvert år jorden rundt
Alle kinesere fejrer denne begivenhed, så det er verdens største nytårsfest. Den fejres i Kina, i Vancouver, i London, Taiwan og i Singapore, ja i Danmark af herboende kinesere. For det første så ligger det kinesiske nytår ikke på samme faste dag, som vort nytår, men følger månens bevægelser: Bliver også kaldt for måne nytår eller forårsfestival og er den vigtigste af de traditionelle kinesiske helligdage. Kinesisk nytår begynder på dagen for den anden nymåne efter vintersolhverv. Fejringen af der kinesiske nytår begynder aftenen før, det er nymåne anden gang i et år, og den flere uger lange nytårsfest slutter først, når det er fuldmåne 15 dage senere. Den 15. dag fejres helt overdådigt i det nye år og kaldes Lanternefestival, som fejres om aftenen med lys i røde lanterner, og børn der bærer lanterner i en parade.
Det kinesiske nytår i Hong Kong
Hongkongs største festival fejres over hele byen. Røde lanterner hænges overalt i byen, løvedans udføres på gaderne, og folkemængderne går ned til deres lokale tempel for at bede om lykke for det nye år. Kinesisk nytår, afholdt i januar eller februar i henhold til den kinesiske månekalender, er en fest, som Hong Kong elsker. Gå en tur gennem de mange gade markeder, der sælger alle mulige festlige genstande, og stop for at se fester i hele byen og vær selv med. Læs mere om Nytår i HongKong
Det kinesiske nytår i Singapore
Fra den berømte nytårsfest i Singapore ved Marina Bay. Ca. 15 minutter langt fyrværkeri i 2019, og festen blev ved i 2 uger. https://youtu.be/dwxrzVftngA Den første dag vil, da den følger nymånen ligge mellem 21. januar og 20 februar. I 2017 var det den 28. januar og i 2018 er det den 16. februar. Ikke helt som vi kender vort nytår. I 2019 4.2.2019.
Rundt om Singapore 360 grader
Det kinesiske nytår er mange hundrede år gammelt. Hvor fejres det?
Fejringen som tradition af det kinesiske nytår på denne måde er mange hundrede år gammel. Man ærer de gamle kinesiske guddomme og forfædre. Nytåret fejres som sagt i andre asiatiske lande og lande, hvor kinesere har slået sig ned, men typisk fejres det kinesiske nytår i Kina, Taiwan, Hong Kong, Macau, Singapore, Indonesien, Malaysia, Korea, Thailand, Vietnam, Cambodia, Mauritius, Australien, og Filippinerne m.fl. I det store land Kina varierer måden at fejre det kinesiske nytår på ret så meget. Ofte begynder festen aftenen før selve nytåret med en familie middag. Man gør også grundigt rent i hele boligen, for at fjerne onde ånder og ulykke og byde de gode hændelser velkommen i det nye år. Vinduer og døre er smykkede med røde papirklip med små tekster med temaet “held og lykke”, “langt liv” og “rigdom”. Andre typiske aktiviteter omfatter fyrværkeri ikke så mærkeligt da det jo var kineserne der op fandt krudtet. Især i det nordlige Kina spiser man dumplings, som er dampede små boller med forskelligt kød indhold. Nytårsaften er de dog typisk fyldt med grøntsager. Planlægger du en rejse til Kina, er det absolut værd at se, om du ikke kunne få den store nytårs oplevelse med.
Mere om store Kina som rejseland
- Læs mere om Bejing som rejsemål i Kina
- Kinas sydlige gigant: Guangzhou
- Kina: Macau, Østens Las Vegas
- Læs mere om Nytår i HongKong
- Rejs med Singapore Airlines
Kinesisk mad fra Beijing til Shanghai
Kinesisk mad fra Beijing til Shanghai
Mad fra hele Asien. Det asiatiske køkken er værd at rejse efter