Japansk mad og et asiatisk køkken med en utrolig tradition.
Japansk mad begynder med det store kapitel, sushi. Det vi har taget til os med så megen appetit i Danmark. Ikke at der ikke er utrolig meget andet mad i Japan og måder at lave mad på i Japan, men det er det danske primære valg af japansk mad, så vi begynder der efter denne appetitvækker: Teppanyaki.
Kanpai! (skål)
Teppanyaki. Social food, når det er bedst
Teppanyaki er mad tilberedt på en kogeplade. Teppan betyder jernplade, og yaki betyder grillet eller stegt.
Sammenlignet med Japans gamle traditionelle retter er teppanyaki ‘ny’ – den blev opfundet i 1945 af en japansk restaurantkæde og blev hurtigt populær blandt udlændinge, der fandt maden mere ligende vestlig mad end sushi, nudler og resten af det store japanske køkken, og nød at se kokkens kunstneriske færdigheder. Teppanyaki kok har gennemgået en krævende uddannelse i en japansk restaurant med respekt for sig selv og gæsterne.
Teppanyaki har typisk et bord rundt om grillpladen, man sidder ved og sammen kan se kokken stå og tilberede maden. Teppanyaki afdelingen består typisk af 2 borde, hvor der kan sidde op til 11 ved hvert bord. Man deler bordet med andre spisende, ligesom på en bar og man kan sagtens komme alene eller i grupper. Det var da anderledes japansk mad, ik?
Sushi på flere måder end du måske tror
Sushi er en af de første japanske mad retter, når vi tænker på japansk køkken. Denne delikatesse var en af de første japanske retter, der blev eksporteret til USA og Europa mv. efter Meiji-dynastiet i 1868, og siden da er dens popularitet støt steget år efter år.
Ordet ‘sushi’ henviser til enhver ret lavet med japansk ris, der er tilsat riseddike. Almindelige sorter af sushi inkluderer Makizushi (sushi ris og fyld, rullet op i nori tang), Nigiri sushi (formet, lille størrelse høje sushi ris med enkelte skiver rå fisk eller lignende anrettet over toppen) og Inarizushi (sushi ris fyldt i lommer med inari; en type krydret, stegt tofu).
Udon, de lækre nudler lavet på hvedemel og saltvand, simple!
‘En af de tre vigtigste nudelsorter spist i Japansk mad tradition; Udon nudler er tykke, seje og traditionelt lavet af hvedemel og saltvand. Udon kan serveres på en række forskellige måder (blandet i stir-fries, tilsat til varme gryder, serveret koldt med en tsuyu- eller tentsuyu-suppebase på siden til dybning), men bruges mest i nudelsupper, hvor de serveres i en salte suppe bouillon med forskellige pynt. Nogle af de mest almindelige udon-nudelsupperetter inkluderer kitsune udon (‘fox udon’, toppet med aburaage stegt tofu), tempura udon (toppet med tempura battered skaldyr og grøntsager) og chikara udon (‘power udon’, toppet med grillet mochi riskager).
Tofu deler vandene, du elsker den sunde Tofu, eller du gør nok slet ikke, men prøv den dog
Selvom tofu hovedsageligt betragtes i vestlige lande som en sundhedsføde eller et vegetarisk alternativ, nydes tofu (især silke tofu) i sydøstasiatiske lande som Japan og er en almindelig del af den traditionelle diæt. For at besvare spørgsmålet hvad er tofu? Det er sojamælk, der er blevet koaguleret, med den resulterende ostemasse presset i blokke. Disse blokke kommer i forskellige fasthedsniveauer og kan spises ubehandlede (måske med et par salt korn som pynt), koges i varme gryder eller steges i velsmagende stykker og bruges som garnering.
Tempura, det japanske køkken er også knasende sprødt
Hvis du holder af sprødt stegte retter, vil du elske tempura. Tempura er stykker eller skiver kød, fisk og / eller grøntsager, der er blevet dækket af en speciel tempura-dej og dybstegt, indtil de bliver sprøde og gyldne. I modsætning til i vort land, hvor fødevarer har tendens til stadig at være med masser af kød og fisk, er tempura tendens oftest lavet af enten små skaldyr som rejer eller grøntsager som grønne bønner, græskar, daikon mooli radiser og søde kartofler. Tempura kan spises af alene (måske med en lille revet daikon og en lille tallerken med tsuyu son dip) eller serveres oven på risretter eller nudelsupper.
Yakitori, mini kylling snack spyd
Mens man i Vesten muligvis henter en portion chips eller en hotdog under en sportskamp, henter japanerne nogle Yakitori. Med et navn, der bogstaveligt talt betyder ‘grillet kylling’, er yakitori små spyd af en bids størrelse. Kyllingestykker krydret med salt eller overhældt med en sauce eller tara af mirinrisvin, sojasovs, sake-alkohol og sukker. Der er mange forskellige typer yakitori, men de mest almindelige sorter er momo (kyllingelår), negima (kylling og forårsløg) og tsukune (kyllingekødboller).
Sashimi, det rå japanske køkken
Muligvis en af de mest kontroversielle retter i hele det japanske køkken, sashimi er rå fisk eller kød, der er smukt og præcist skåret i tynde skiver og typisk serveret med daikon-radise, syltet ingefær, wasabi og sojasovs. Sashimi adskiller sig fra sushi, idet al sushi er lavet med eddike ris og ikke altid indeholder rå fisk, mens Sashimi næsten udelukkende er rå fisk og aldrig serveres med ris.
Fisken, der bruges til at fremstille sashimi, skal være så frisk som muligt, både for at minimere risikoen for kontaminering, og fordi friskere fisk giver mere smagefuld sashimi.
Ramen, japanske supper er ret så delikate med nudler og strimlet svinekød
Ramen er en nudel suppe bestående af hvedenudler (også kendt som ‘ramen nudler’), en smagfuld bouillon (sojasovs, salt, miso og tonkotsu svinekød er de fire vigtigste ramen bouillon baser) og fyldt af kød, protein, og / eller grøntsager såsom strimlet svinekød, nori tang, forårsløg, bambusskud og andre.
Ramen er en af nutidens Japans absolutte yndlingsdelikatesser, der koster meget lidt og er bredt tilgængelig i restauranter og Ramen barer (som findes på næsten ethvert gadehjørne). Faktisk er japansk Ramen så populær, at der er et museum og forlystelsespark med Ramen-tema i Tokyo.
Donburi, til den japanske lunchbox
Denne ret i en risskål er næsten lige så populær som Ramen i Japan og et populært frokostvalg for travle japanske arbejdere. Donburi fremstilles ved at tilberede (normalt ved at simre eller stege) forskellige kødsorter, fisk og grøntsager og servere over dampet ris i store skåle (også kaldet ‘donburi’). Mens donburi kan fremstilles med næsten ethvert sortiment af ingredienser, inkluderer de mest almindelige typer oyakodon (kogt kylling, æg og grønløg), gyudon (skivet oksekød og løg simret i en sojasovs suppe), stegte tempura stykker dryppet i tsuyu og katsudon (panerede og dybstegte svinekoteletter eller tonkatsu, simret i tsuyu med løg og æg).
Natto er du til fermenterede soyabønner?
På samme måde som Marmite deler den britiske nation især for nu at finde en parallel, deler også natto japanerne. Denne traditionelle japanske mad fremstilles ved at fermentere sojabønner i en særlig type bakterier, der produceres naturligt i den menneskelige mave-tarmkanal. Natto har en stærk lugt, der ligner lugten af muggen ost, samt en klæbri /slimet struktur, som mange finder afskrækkende. Imidlertid elsker mange andre disse fermenterede sojabønner for deres fyldige salte og salte (eller umami) smag og deres rigelige næringsværdi. Er natto lækker eller modbydelig? Det er op til dig at beslutte. Du har final call, men giv den en chance!
Oden, når det er koldt derude, så er Oden løsningen
Ingen kold japansk vinter ville være komplet uden Oden. Denne vinterret eller nabemono fremstilles ved at tage et udvalg af grøntsager og proteiner (inklusive forarbejdede fiskekager, mochi-riskager, kogte æg, daikon-radise, konjac yam og tofu).
De simres i en let bouillon krydret med sojasovs og dashi (en suppekraft lavet af infusioner af bonitofiskflager, kombu tangtang og / eller andre salte ingredienser) i en stor varm gryde i midten af et bord. De spisende kan derefter øse deres yndlingsstykker op og nyde med karashi-sennep og andre krydderier. Ud over at være et solidt hovedmåltid fungerer den kogende varme krukke også som et effektivt “varmetæppe” på kolde aftener.
Tamagoyaki, japansk omelet i mange varianter, og så har den en forførende sødme
En alsidig delikatesse, der kan nydes til morgenmad, frokost eller aftensmad, tamagoyaki (som bogstaveligt talt betyder ‘kogt æg’) er en japansk omelet lavet ved sekventiel kogning og rullning af flere lag pisket æg (undertiden krydret med sojasovs og / eller sukker). En friskkogt tamagoyaki ligner en sammenrullet crêpe, som derefter kan skæres op og spises af sig selv (ofte er det sådan, den spises ved morgenmaden) eller bruges påfyldning eller udfyldning af sushi. En tamagoyaki-toppet nigiri sushi spises ofte i sushi barer som den sidste ret, da Tamagoyaki har en lille smule sødme, der gør Tamagoyaki næsten dessertlignende.
Soba, den tredie slags japanske nudler, nu er du snart ekspert
Ellers kendt som ‘boghvede nudler’ (‘soba’ er det japanske ord for ‘boghvede’), er soba en af de tre hovedvarianter af nudler, der oftest spises i Japan. I modsætning til udon og ramen er soba nudler lavet delvist, hvis ikke helt, af boghvede mel. Dette giver dem en tydelig jordagtig og let nøddeagtig smag, der fungerer godt med stærkere smag som hvidløg og sesam. Soba kan serveres varmt i supper med påfyldning af forårsløg, agetama tempura flager, kamaboko fiskekager og / eller grillet mochi) eller kold med en side af tsuyu og garniture af grønne løg, strimlet nori tang og wasabi.
Tonkatsu, japansk mad er også svinekoteletter, friturestegte sprøde små grisebasser
Tonkatsu svinekødskoteletter er en af de mange yoshoku eller ‘vestlige’ fødevarer, der oprindeligt blev introduceret til Japan af europæere. Som de fleste andre yoshoku-fødevarer tog japanerne den originale tonkatsu og gjorde den til sin egen. I dag fremstilles tonkatsu ved at lægge svinekoteletter i sprøde panko-brødkrummer og frituresteg dem, indtil de er gyldenbrune i farven. De serveres normalt dryppet i frugt-og-grøntsagsbaseret tonkatsu-sauce med strimlet kål og andre sprøde salatgrøntsager på siden. Tonkatsu nydes også ofte som en del af en bento-frokost i en japansk karry (kendt som ‘katsu curry’) eller i en sandwich.
Se utrolige Tokyo, verdens største sammenhængende byområde, læs om Olympiaden og få masse af rejsetips til Tokyo
Rejsen til Japan, kæmpe rejse intro til Japan
Dinoasauerne har erobret japansk hotel!
Rejsefakta fra Japan
Se relevante rejsefakta for rejser til Japan, som klima, møntsort, kort over Japan osv.
Skal du finde vin til din japanske mad?
winetalk.dk