Casado fra Costa Rica, power food fra Sydamerika
Casado mad fra Costa Rica er forførende simpel, lækker og nærende. Det er meget af maden i Mellemamerika. Men casado er på mange måder med til at definere Costa Rica. Costa Ricas køkken er virkeligt sundt, lækkert og varieret. Costa Rica er mere end blændende hvide strande og dybe jungler. Det er også en stolt kultur og madtradition, der er lækker, sund og “easy on the eyes”. Det er kort sagt værd at sætte sig lidt ind i, men lille advarsel, du bliver sikkert sulten! Costa Ricas gastronomiske tradition låner fra de oprindelige stammer i Mellemamerika, fra den spanske indflydelse og fra det afrikanske køkken. Det er mad for alle sanser. Det er de mest friske råvarer, og alt fra havet og ofte sorte bønner, der er signature ingredienser.
PS: Scroll ned her i artiklen for video om mexicansk mad, som du kan læse om her.
Casado er fyldt med masse protein og energi.
For os kan Casado som mad-ret ser meget banal ud. Det er også tanken. Du tanker op med Casado om morgenen. Din morgenmad skal give energi i mange arbejdstimer. I Costa Rica har mange hårdt fysisk arbejde, så hvis du skal ud i marken eller junglen i Costa Rica de næste 10 timer, så skal der høj oktan i maden. Se det også som en potentiel superkost herhjemme, hvis du træner meget.
Det skal tilføjes, at der er betydelige regionale forskelle på hvad man spiser i Costa Rica, så der du på de kanter er det er værd at rejse lidt rundt alene af den grund, hvis man er lidt til at lære nyt om sund mad i Mellemamerika.
Hvad betyder Casado?
Det er måske lidt sjovt at vide, at det betyder “en gift mand”, eller “en jaget mand”, altså en eftertragtet mand. Det er en billig ret, hvilket er karakteristisk for Costa Ricas køkken, bl.a fordi den kan laves af de ingredienser man har ved hånden. Det er hele grundtemaet. Den har sin egen tolkning i Costa Rica, men findes i det mellemamerikanske køkken flere steder og længere syd på også. Det er en nærende, afbalanceret ret med masse proteiner, men til gngæld er der få forarbejdede kulhydrater og ikke for meget fed. Det er en form for balance diæt.
Hvordan laver man Casado? Her er den autentiske opskrift
Er du måske interesseret i at prøve kræfter med retten Casado? Det er mange variationer af Casado, men der er næsten altid sorte bønner og hvid ris, og det er de små hvide riskorn der anvendes altid.
Se denne nemme Casado opskrift, der indeholder svinekoteletter, ris, bønner, hvidløg, tomat, gulerødder, sorte bønner og ost, Dertil kan tilføjes små totillas. En ret med meget lidt fedt og balance mellem protein, kulhydrater og fedt.
Ingredienser til den rigtige Casado, Costa Rica´s national ret
- 4 svinekoteletter
- Salt og peber, efter smag
- 2 hvidløgfedd, knust
- vegetabilsk olie til stegning
- 1/2 kop oksekød bouillon
- 1 lille salathoved (Iceberg)
- 1 skiver tomat
- to løg i ret tynde skiver
- 1 gulerod, revet
- Vinaigrette
- 3 kopper hvid ris, kogt
- 3 kopper sorte bønner, kogte
- 4 æg, stegt eller hårdt kogt
- 1 kop queso fresko (frisk ost), skiver
- tortillaer efter behov, husk der er meget mad
Tilberedningen af Casado, den sunde nationalret fra Costa Rica
- Begynd med at krydre svinekoteletterne med salt, peber og hvidløg. I en stor stegepande, opvarmes to spiseskefulde vegetabilsk olie over medium varme og steg svinekødet efter ønske på hver side. Derefter bruges juicen fra stegepanden til saucen ved at tilsætte 1/2 kop oksekød og bring e det i kog. Lad reducere til 1/3 kop og læg den til side.
2 I en separat stegeepande steger du grøntsagerne i lidt olie, indtil de er gyldenbrune.
3 Forbered i mellemtiden salaten ved at kombinere den revne gulerod og tomatskiver. Krydr med salt, peber og vinaigrette; sæt til side.
4 For at anrette skal du dække fire store tallerkener med bananblade og placere de forberedte portioner side om side: en svinekotelet med lidt salsa til hver tallerken med en portion stegte gøntsager til siden, efterfulgt af salat, ris, bønner, et stegt eller hårdt kogt æg og nogle skiver queso-fresko. Sørg for at have masser af tortillas klar.
5 Server straks med en god kop Costa Rica kaffe eller iskolde cervezas (øl som San Miguel) på en varm dag.
Costa Rica´s sunde køkken: frokostretterne er lækre og nærende
De fleste ticos (betegnelsen for de indfødte i Costa Rica) spiser “casado” til frokost.
Casado kommer i flere varianter som sagt, men kan også være en “side order” eller med pommes frites, avocado, i kombination med Tortillas med ost, æg eller majs. En anden frokost ret kunne være “picadillo”, som er en gryderet med kartofler, løg, peberfrugter og masse milde krydderier. Costa Rica mad er generelt mild.
Andre retter fra Costa Rica: “Den farvede hane” og Salsa Lizano
Køkkenet fra Costa Rica er præget af sund balance mellem proteiner, kulhydrater og fedt med friske råvarer og en ret enkel tilberedning, der er nem at variere. Det gælder også morgenmaden.
Ticos spiser typisk meget mere morgenmad, end vi gør, og det skal være en energibombe, for at starte din morgen på bedste vis. Hvis du ser nærmere på den typiske morgenmad og casado, vil du opdage, at disse to måltider er meget ens i dens sammensætning.
Traditionelt er Costa Rica´s morgenmad sammensat af æg, brød – som hvidt brød, ristet brød, kager osv. – og ost – og typisk den lokale vores hvide ost ved navn Turrialba. Dertil rigeligt med majs tortillas, creme fraiche, stegte, kort ristede grøntsager, pølse eller en anden slags kød kan også tilsættes og Gallo Pinto. Den farvede hane! Det er faktisk en skål med en blanding af ris og bønner, der får sit navn på grund af det med en del god vilje kan ligne hanens farvede fjer sammenlignet med bønner blandet med ris i en skål.
Gallo Pinto i hele Mellemamerika, væsentlig Costa Rica mad
Denne ret spises også i forskellige latinamerikanske lande med forskellige versioner af den. Det er den typiske morgenmad i Costa Rica. Folk her spiser i øvrigt gallo pinto uanset tid på dagen. Det er et perfekt måltid til morgenmad, frokost og middag.
Pintoen – hvad den også kaldes – tilberedes med løg, peberfrugter, koriander og hvidløg i en gryde med enhver form for olie. Denne skål er en fantastisk kilde til kulhydrater og protein.
Den hemmelige ingrediens i Casado
Der er en “hemmelig ingrediens” til din morgenmad i Costa Rica. En, der er meget smagfuld, lidt krydret og virkelig uforglemmelig … Salsa Lizano –eller Lizano-sauce. Costa Rica mad er ikke super spicey, men man spiser sundt og velsmagende fra morgenstunden, så der er energi nok frem til frokosten. Denne dressing er meget populær blandt ticos (de lokale indbyggere), og den betragtes som en vigtig del af det traditionelle køkken i Costa Rica, også til morgenmad. Det er en tynd, glat, lysebrun sauce (minder om HP Sauce eller Worcestershire sauce). Det er let sweet/sour, med et strejf af krydderier som sort peber og spidskommen. Kan nemt købes på nettet, hvis du vil prøve kræfter med det Costa Ricanske køkken.
Besøg Costa Rica
Nu vi har styr på Casado og Costa Rica mad, så lad os tage et kort kig på rejser til Costa Rica. Flere danske rejsebureauer har Costa Rica på plakaten fra lange backpacker og fx. sprogrejser til luksusophold.
Jysk Rejsebureau er også helt hjemme i Costa Ricas jungle og natur
Besøg Mellemamerika
Intro til Mellemamerika som rejsemål
Mad & rejser
Det er et meget populært emne. Vi rejser for at få nye indtryk også fot opleve den lokale mad, de lokale drikke:
Traveltalk har et helt afsnit om Mad & Rejser.
Mexikansk mad
https://www.traveltalk.dk/thai-mad/
Det elegante Vietnamesiske køkken
England er blevet et gourmet rejsemål
https://www.traveltalk.dk/fransk-mad/
Japansk mad, meget større køkken, end de fleste tror.