Østrigs madkultur og de lokale drikkevarer, der passer til
Østrigs madkultur nyder godt af sin centrale placering i Europa med en masse kulinariske indtryk fra hele Mellemeuropa. Det fine gamle og simple køkken fra de små alpebyer har også fået en ny tolkning. Det er meget spændende mad idag. I en serie af punktnedslag i den østrigske kulinariske udvikling og tradition kan du blive lidt lækkersulten og måske klogere på, hvad du skal bestille næste gang du sidder ved bordet i en østrigsk restaurant. Glæd dig.
Det mellem-europæiske fusionskøkken
Østrigs centrale placering i Europa og landets skiftende historie har sat sit præg på kulturen og i særdeleshed på madkulturen. Det østrigske køkken er sammensat af et kulinarisk wienerkøkken samt lokale stilarter og så mange også forskellige nabolandes køkkener, som præges af solide retter, der ligger godt i maven.
Hver østrigsk region har sit aftryk og sin kulinariske historie
Hver region i Østrig har sin egen madkultur, der bygger på en fusionsagtig blanding af egne traditioner og kontakt med andre cuisines.
Eksempelvis mærkes den italienske indflydelse tydeligt i det sydlige Østrig, mens der i nord bæres præg af Ungarn i de lokale retter. Hvert af Østrigs forbundslande tilbyder spændende oplevelser for gastronomisk interesserede.
Spoiler alert for Østrigs mad, men på den gode måde
Faktisk er det sådan, at mange af de retter, som vi tror er “typisk østrigske”, har deres oprindelse i andre lande. Blandt andet siges det, at wienerschnitzel oprindeligt kommer fra Milano i Italien, at gullasch er ungarsk og at strudel kom via Ungarn fra Tyrkiet. Det ødelægger ganske vist mine barndoms erindringer fra Sankt Johan om den rene østrigske oplevelse, men jeg overlever nok dette tab af illusioner. Nu er det østrigsk mad, der trækker tilbage mod rødderne og indflydelse er fint. Tænk italiensk mad med afrikansk indflydelse eller fransk mad med italiensk indflydelse eller tyrkisk mad med asiatisk indflydelse. Mad er måske en af de ting, der bygger de stærkeste broer mellem kultur og lande. Derfor det er lidt smukt.
Klassiske østrigske retter møder det nye østrigske køkken
Samtidigt er de klassiske retter, som fx Wienerschnitzel og Apfelstrudel, langt fra det eneste Østrig har at byde på. Selvom mange ting er forskellige, har regionerne også en del til fælles: Et restaurantbesøg i Østrig garanterer rigeligt med smag, der ikke kun er baseret på lokale traditioner og opskrifter, men også på lokalt (ofte økologisk) dyrkede produkter. Ligesom tilberedelsen varierer fra region til region, varierer smagen også afhængigt af årstiden, eftersom det for det meste er årstidens råvarer, der anvendes.
Et restaurantbesøg i Østrig er derfor ikke kun en lækker smagsoplevelse, men også en kulturel rejse. Lige meget, om besøget er på en eksklusiv restaurant i byen eller på en af de mange lokale kroer (Gasthäuser), kan du forvente god mad, der er tilberedt med lokale råvarer. At opskriften også er et resultat af historiens indflydelse tilsætter blot maden lidt ekstra krydderi.
Østrigs mad og vin
Wienerschnitzel fra Østrig og landets klassiske retter.
https://www.traveltalk.dk/rejsemal/europa/vesteuropa/oestrig/wienerschnitzel-fra-oestrig/
Østrigs fremragende vin, Veltliner, need I say more?
Se hele serien om Østrigs kraftigt opgraderede madkultur. Et par her: