Fiji som arbejdsplads på Survivor, den amerikanske top reality tv-serie

Arbejde på Fiji øerne som ung dansk kvinde i en top US TV serie.

For mange er drømmen at bo og arbejde i udlandet på et exotisk rejsemål som Fiji Øerne, og som en der selv har prøvet det, kan jeg helt klart anbefale andre at gøre det samme. Det er utrolig givende at bo i udlandet, og man får den anderledes kultur helt ind under huden. Der er mange måder at komme til udlandet og arbejde på, og i dette indlæg vil jeg beskrive en lidt mere utraditionel, men ikke desto mindre sjov måde at arbejde på, som fandt sted i paradiset Fiji. Hvis man er til lokalstemning, udfordringer, sammenhold og til tider luksus, jamen så er jobbet som dublet eller dobbeltgænger på en tv-ekspedition det helt rigtige.

Survivor US tv show, hardest game to win
Survivor US tv show, hardest game to win

Læs her resten af danske Nina´s beretning.

Survivor

Survivor* er et meget populært tv-program specielt i lande som USA Australien og Frankrig. Survivor er den franske pendant til Robinson ekspeditionen, hvor en flok mennesker er strandet på en øde ø, hvor de skal overleve de daglige udfordringer i hård konkurrence med andre deltagere. Survivor er en version af det oprindeligt svenske Robinson, en af verdens længst løbende TV serier. Alle, der har set Robinson ekspeditionen ved, at deltagerne lever et hårdt liv, hvor de dagligt bliver testet psykisk og fysisk til langt over grænsen. Nogen, der imidlertid ikke har det så hårdt, og som bor på samme paradis-ø er TV crewet, der står bag produktionen. I det her tilfælde havde det franske tv-hold hyret sig ind på det meget luksuriøse resort Yasawa Island Resort i Fiji Øerne, hvor standarden er i top, og hvor der serveres hummer til morgenmad. Selvom alt virker meget simpelt på TV, kunne det ikke være mere forkert. Det er et kæmpe projekt at lave et program som Survivor, og jeg blev fatisk overrasket over, hvor meget det kræver. For at få det hele til at gå op i en højere enhed bruger prokduktionen en del tricks, hvilket ikke kan komme bag på de fleste, da alle ved, at de klipper og klistrer sammen, så de kan udstille deltagerne, som de gerne vil. Dog vil mange nok blive overrasket over, at hver enkel deltager i ekspeditionen faktisk har en dublet, og det er her, at jeg kommer ind i billedet. At være dublet betyder, at du har en deltager, som du skal efterligne. Dit arbejde er at lære, hvordan din deltager går og agerer i bestemte situationer og gøre som vedkommende i blandt andet kappedyst. Det vil sige, at hvis din deltager kommer sidst i f.eks. en dyst, skal du også under retake. Grunden til at en produktion benytter sig af dubletter er, at rent teknisk larmer en drone for meget, når der filmes i fugleperspektiv, og derfor filmes alle droneoptagelser med en dublet. Så når du ser hele stranden på tv eller oppefra, når de sejler, så er det faktisk ikke deltagerne, men os almindelige mennesker, som har deres tøj på og agerer som dem. Derudover er din opgave som dublet også at være spiltester, og prøve de forskellige baner af, før deltagerne gør det.

Fiji Contestants Survivor
Fiji deltagere til Survivor, der har kørt i over 20 år

*Survivor is the American version of the international Survivor reality competition television franchise, itself derived from the Swedish television series Expedition Robinson created by Charlie Parsons which premiered in 1997. The American series premiered on May 31, 2000, on CBS. Still running i 2021.

Landsbyen på Yasawa Island, Fiji Øerne

At være dublet er virkelig sjovt, men også hårdt arbejde. Du arbejder typisk 10 timer om dagen uden rigtig nogen fridage. Som tidligere nævnt har produktionen (i det her tilfælde) lejet sig ind på det luksuriøse 5 stjernede hotel Yasawa Island resort. Denne luksus tilkommer dog ikke dubletterne. Vi blev indlogeret i en lokal landsby i den modsatte ende af øen. Så hvis man får arbejde på en produktion og er nederst i hierarkiet, er det en god ide ikke at være sart. Toilet og bad var i et lille skur og ikke særlig lækre. Derudover måtte de fleste dubletter sove på gulvet og prøve at få lidt søvn i den ulidelige varme. Men Hvad landsbyen ikke havde i komfort, havde den til gængæld i charme og beliggenhed. Den lå ned til den mest kridhvide uspolerede smukke strand, som bød på virkelig god snorkling og lækker vandtemperatur. Vi følte os ret privilegerede at vågne til den udsigt hver dag. Maden var helt igennem lokal og meget velsmagende, og der var rigeligt af den, så ingen gik sultne i seng. Når vi var på optagelse, blev maden  bragt i nedkølende mad containere, så vi kunne absolut ikke klage over forplejningen

Drawaqa Island coastline and Nanuya Balavu Island, Yasawa Islands, Fiji. This archipelago consists of about 20 volcanic islands
Drawaqa Island kystlinje og Nanuya Balavu Island, Yasawa Islands, Fiji. Denne øgruppe består af omkring 20 vulkanske øer

Survive Survivor i Fiji Øerne er ikke for hvem som helst

Arbejdet som dublet startede typisk ved end femtiden om morgenen, da det gjaldt om at komme hen til location før deltagerne. Først skulle banetestingen gennemføres, så skulle vi gemmes væk når dysten startede med de rigtige deltagere. Under denne skulle alle studere deres deltager til punkt og prikke, og til sidst blev seancen filmet igen med dubletterne iført deltagernes tøj. Enhver kan sige sig selv at vi ikke lignede vores deltager på en prik, men også det havde produktionen øje for. Til hver eneste scenetake blev vi nemlig udstyret med deltagernes tøj, parykker og bandanaer for at ligne så meget så muligt. Via parykker og deltagernes tøj kunne vi dermed også spille flere forskellige deltagere i løbet af dagen. Det var ret sjovt at skifte identitet flere gange dagligt, men også til tider ret så varmt. F.eks. da jeg i bagende hede skulle bestige et bjerg iklædt en stor fed rasta-paryk. Når livet i lejren skulle filmes, fik vi et billede af nogen situationer, som vi skulle efterligne. Dermed kom vi også tættere på lejrlivet, og vi fik både fanget krabber, hiket i bjerge, gået på jagt, cruiset rundt i en båd, jublet over vundne konkurrencer, testet nye konkurrencer, og drengene fik også lov at flekse med musklerne og spille nogle rigtig franske, charmerende Don Juans.

Ventetid i Yasawa er faktisk hårdt arbejde

Selvom arbejdet var rigtig sjovt, og der var sindssyg god stemning blandt os dubletter, så var det hårdeste ved arbejdet alt den ventetid, som der naturligt nok forekommer på optagelser. Den primære drone havde kun batteri til at filme 15 minutter, så det siger sig selv, at den konstant skulle lades op i løbet af dagen. Min primære karakter var desværre ikke specielt god og dermed skulle jeg vente ekstra meget, da hun røg hurtigt ud. Specielt den sidste dag brugte jeg stort set hele dagen på at vente. Da jeg endelig skulle bruges, skulle vi bestige et mindre bjerg, og efter at have været standby i tre kvarter midt på dagen i 35 graders varme fik vi endelig besked i walkien om at påbegynde opstigningen. Glæden blev dog afløst efter 10 minutter, da vi hørte den ikoniske franske accent – ”sorry guys the drone is dead, we need you to come back”. Tilbage gik det for at vente en halv time på, at dronen blev ladet op, og så på med jahatten og afsted igen. Da de skulle bruge forskellige shots, skulle vi gå, vente, gå vente, i en uendelighed, før vi skulle ned igen. Udover ventetiden og myggene i lejren var det værste, at jo længere tid der gik, jo mere beskidt og ildelugtende blev deltagernes tøj, som vi skulle have på. Set i bagspejlet var det dog alt sammen med til at gøre oplevelsen mere intens, og i betragtningen af, hvad de rigtige deltagere går igennem, kunne vi vist slet ikke klage.

Udfordringer som øsende dagsregn under photoshoots

Når man arbejder på en produktion som Suvivor, er man ufattelige afhængig af vejret. Det går ikke at have filmet en scene i solskin, for så at filme de samme scener med dubletter i regn dagen efter. Derfor kunne vi ikke undgå at støde på forskellige udfordringer i løbet af perioden. Den næstsidste dag, vi skulle filme, var Fiji for alvor kommet ind i regnsæsonen, og hvad der startede med sol og filmoptagelse endte i en meget våd omgang.

survivor-finale
Survivor finale

Finaledagen i Survivor

Crewet havde filmet den sidste dyst inden finalen, og resten af os stødte til efter frokost, hvor vi skulle filme lejrlivet. Ligeså snart vi nåede hen til det ene holds lejr, begyndte en kodyl monsunregn. Som druknede mus blev vi derefter fragtet til mandskabets luksushotel, hvor vi blev budt på te og kaffe samt håndklæder at tørre os med for at få varmen. Vi skulle være standby i flere timer, men heldigvis havde resortet PlayStation og Fifa, så ventetiden føltes ikke så lang. Da klokken nærmede sig 18, blev det tilmed besluttet, at vi kunne komme og spise middag samt få drinks på resortet, hvilket skabte en vis tilfredshed efter dagens strabadser. Denne ide blev dog hurtig skudt i sænk, da the big guy på produktionen med kæmpe chefmave erklærede, at det var for farligt at køre frem og tilbage grundet vandmængderne. Så afsted med os i båd og tilbage til landsbyen. Heldigvis tog vi revanche den sidste filmdag. Efter endt optagelse, hvor vi igen endte som druknede mus, tog vi direkte til middag og drinks på resortet, og da vejene igen blev erklæret for livsfarlige at bevæge sig ud på, måtte vi overnatte. Det blev dog ikke på resortet, da det var forbeholdt produktionen topledelse. Vi fik dog stillet fine containere til rådighed, som lå et kvarters kørsel væk, så det var en klar opgradering med varmt bad og air con.

Fijian west coast. In the foreground Hibiscus - the Fijian national symbolic flower. In the background Nadi and Denarau Island.
Fijian west coast. In the foreground Hibiscus – the Fijian national symbolic flower. In the background Nadi and Denarau Island.

Med minifly til Nadi*

Da vi var forsinket grundet vejret, blev 4 af dubletterne tilbage, mens resten af os, inklusive crewet, skulle tilbage mod Nadi. Det øsregnede, da vi tog afsted, og jeg var ret skeptisk, da flyet var ret lille og skulle lette fra en plaskvåd græsplæne. Der var dog ikke så meget slinger i valsen, og flyet satte tempo og spurtede ned ad græsplænen for efter 5 sekunder at være i luften.

*Nadi er en by på Fiji øernes hovedø. Det sydlige Stillehavs største transportknudepunkt, det er også hjemsted for Sri Siva Subramaniya Swami, et hinduistisk tempel, der afspejler Fijis store indiske befolkning. Garden of the Sleeping Giant har orkideer og vandrestier. Denarau Island er et eksklusivt feriestedområde med en golfbane og marina med afgang til øerne Mamanuca og Yasawa.

Øhop til skønne Mamanucas, en del af Fiji øerne

I flyet kunne vi reflektere over oplevelsen og, hvor fantastisk det havde været – ikke bare at bo i paradis, men er være vidne til hvor stort et projekt og setup en tv produktion, som Survivor er. Vi var taknemmelige for at få sådan en på opleveren og toppen af kransekagen blev, da vi på det lokale hostel i Nadi mødte vinderen af det Amerikanske survivor, hvor vi kunne høre historier fra en deltagers side.

FIji wedding-marriot hotel
Fiji bryllup-Marriot hotel

Besøg Fiji øerne i Stillehavet

Intro til Fiji øerne finder du her

Fiji øerne

Fiji øerne

Fiji øerne

Eksotiske rejser, når du vil se nye rejsemål

Facebook
Facebook
X
Pinterest
WhatsApp
Reddit

Relaterede

Rejseemner

Populære

Rejseartikler

Rejsen til Kos, greek aegean sea island landscape

Rejsen til Kos

Rejsen til Kos Rejsen til Kos er populær og med god grund. Den første men ikke uvæsentlige, er, at der

Søgning