Engelsk mad fra Fish & Chips til Michelin stjerner

Engelsk mad kultur er i kraftig og positiv vækst.

Engelsk mad var for ret få år siden ikke noget at råbe hurra for, men idag er Englands køkken, ja hele Storbritanien´s mad og gastronomi i rivende udvikling og en rejse værd  i sig selv. Restauranter med Michelin-stjerner, madlavningsskoler af høj kvalitet, streetfood og landmands-markeder. Der er identitet og selvbevidsthed på den gode måde i den nye engelske køkken. Der  er også madfestivaler, gastropubs, Slow Food UK og – ja – fisk og chips, britisk engelsk mad fra Wales  over Cornwall til Skotland. Der er lækker vin, der er whisky og Gin. Meget fra øverste hylde i madskabet. Det bidrager altsammen til Storbritanniens voksende ry som en top destination for mad og vinelskere. Englands madkultur er helt deroppe idag. De mange forskellige regioner i Storbritannien er ved at generobre deres traditionelle lokale retter og tilbyder dem med en nyfundet stolthed, og indflydelsen fra Storbritanniens forskellige etniske baggrunde afspejles i den brede vifte af international køkken inspiration, der er på bordet. England rules again, just differently.

Engelsk mad eller UK mad rettere:  Wales lam er en delikatesse
Engelsk mad eller Storbritanien mad, rettere:  Wales lam er en delikatesse

48 regionale fødevarer med beskyttede mad-brands. Det er engelsk mad, når det er certificeret & bedst

Englands mad har også sin base i selvproducerede, stadig bedre råvarer. Regionale fødevarer fra hele Storbritannien, har nu status som beskyttede madnavne. De omfatter Welsh Lamb, Melton Mowbray tærter, Kentish Ale Cornish klumpet fløde og Whitstable-østers, og sikkert flere mens jeg skriver dette. Brexit kan medføre en øget selvbevidsthed, som ikke skader mad kulturen. Tværtimod. Der er kommet en “vi skal vise dem” baseret på en selvransagelse, og en hvad gør vi nu indstilling? Englands mad er under the gun, og det skaber tit de bedste resultater.

The Hand and Flower pub, en pub med 2 Michelin stjerner! Engelsk mad, når det er fra øverste hylde
The Hand and Flower pub, en pub med 2 Michelin stjerner! Engelsk mad, når det er fra øverste hylde

Michelin forgylder Storbritannien

Der er nu snesevis af restauranter med Michelin-stjerner i Storbritannien, som  den ufattelige 3 stjernede kulinariske rejse på The Fat Duck. Måske Englands mest berømte restaurant. Alt sammen takket være landets mange nye, kreative kokke.
Og den store britiske pub – en elsket institution – vinder nu anerkendelse også  for sine madtilbud, med f.eks. The Hand and Flowers i Marlow som den første pub, der blev tildelt to Michelin-stjerner. Jo Englands madkultur har rykket en hylde op.

Etnisk street food i East London. Det er engelsk mad, når det er nemt, spicy og lækkert.
Etnisk street food i East London. Det er engelsk mad, når det er nemt, spicy og lækkert.

Etnisk engelsk mad for alle sanser er en vigtig del af hele UK´s mad kultur

Engelsk mad kultur tilbyder også et varieret udvalg af etniske fødevarer hvor du får værdi for pengene. Du kan finde et indisk karryhus og en kinesisk restaurant eller take-away på de fleste større gader. Thailandsk og tyrkisk, græsk og vietnamesisk, italiensk, spansk, jamaicansk og peruviansk mad kan alt sammen findes i Storbritannien. Det handler ikke kun om lavpris mad, der er også kinesiske, indiske og peruvianske restauranter med Michelin-stjerner.

Mad-scenen hjælpes af Storbritannien´s landbrug og fiskeri, der leverer friske, lokale råvarer fra marker, frugtplantager, floder og hav. Englands mad kultur ville ikke være nået til nuværende niveau uden disse kvalitets leverandører af råvarer, og parternes indsigt i værdien at et tæt parløb. Det samme ser vi jo i Danmark, hvor hver egn nu leverer flere råvarer, der identificerer dem som egnstypiske og af høj kvalitet. Tænk f.eks. Lammefjordskartofler, Samsøkartofler, Lollands kartofler. Det er ikke mindst denne type udvikling, Englands mad kultur kan takke for sin optur.

Engelsk mad suppleres nu af små 500 vingårde og over 1.000 bryggerier

Der er masser af små og større kommercielle vingårde i England på fremmarch, især fra Sydengland, men også så langt vest på som Wales samt et utal af whisky destillerier og vingårde med perfekt klima for vindyrkning.

Engelsk vin generelt på fremmarch

Lad os gå direkte til den mest prestigefyldte afdeling: Prisbelønnede engelske bobler i direkte sammenlignende vinsmagninger med ægte Champagne. Her vinder de engelske bobler ofte. hvad siger du så? Faktum er, at engelske vine er på stærk fremmarch mod at få sin velfortjente plads på vinkortet.  De serveres i alle engelske toprestauranter og nu også i udlandet.
Især i det sydøstlige England satses der i stor stil på at genoptage den lange tradition for engelsk vinfremstilling. I slutningen af middelalderen var Englands vinproduktion inspireret af Romernes ekspansive eksport af vinproduktion, som de altid bragte med sig som et forsonende element til egne soldater ikke mindst efter at have slået fjenden ned,  meget omfattende, især i de sydlige egne ved Den Engelske Kanal, men i flere århundreder siden da har vinproduktionen næsten været forsvundet.
Klimaet er dog næsten det samme som i det nordlige Frankrig, selv om gennemsnits temperaturen om sommeren er lidt lavere, ligesom det også regner mere her om sommeren. Vintrene er derimod mildere end i Nordfrankrig, hvilket gavner vinrankerne i de kolde måneder.Det handler også meget om at finde de rigtige vindruer, som f.eks. dansk vinfremstilling er et glimrende eksempel på.

Engelsk vin og terroir (vækstbetingelserne for vinen)

Jordforholdene minder endnu mere om dem i det i franske Champagne, end klimaet gør, og derfor er det netop de mousserende vine, man bruger lidt ekstra indsats på at perfektionere.  Som i fx Sussex:

South Downs er en række kridtbakker, der strækker sig omkring 260 kvadratkilometer over de sydøstlige kystfylker i England fra Itchen-dalen i Hampshire i vest til Beachy Head i Eastbourne Downland Estate, East Sussex, i øst.

I flere blindtest med engelske og franske mousserende vine har de engelske bobler bla. herfra sikret sig både første- og andenpladser. Generelt dyrkes der hovedsageligt hvide druer, men nogle vingårde har også rødvine og rosévine i deres produktion. Det er oplagt at finde en engelsk vingård at besøg og sikkert foretage et “staldkøb”.

Rathfinny-at-the-ritz, engelske vine, der går fremragende til selv den bedste engelske mad
Rathfinny-at-the-ritz, engelske vine, der går fremragende til selv den bedste engelske mad

Engelske bobler vinder frem

De engelske mousserende vine er blevet nærmest kult. Man har fundet ud af som nævnt ovenfor,  at terroir (Jordbunden og klima)  i f.eks. South Downs er næsten identiske til samme i den bedste del af Champagne.

Berømte Cotes and Seely, bubbles to die for :
Berømte Cotes and Seely, bubbles to die for

Rathfinny, mousserende lækkerier fra Sussex

Denne mousserende vin fra Sussex er i øjeblikket måneskin som The Ritz ” Månedens mousserende vin ‘. En anerkendelse for en sydlig specialitet, der blev etableret i 2010 af Mark og Sarah Driver på deres markbrug nær Alfriston i South Downs. Driver mener, at den sprøde, karakteristiske drink er en ‘fantastisk afspejling af Rathfinnys unikke terroir’. Den mousserende rosé er levende koralfarvet og har noter af vilde jordbær og mandarinskal; Deres Blanc de Noirs er blevet alderen i seks og tredive måneder og har en lokkende rødme, der sætter scenen for parfumeret pæon på næsen.

Ganske vidunderligt  kan kan bo i Flint Barns, der er blevet klogt restaureret i den vestlige ende af ejendommen. Derfra kan du deltage i vandreture, gennem den frodige vingård og nyde den dejlig engelske mad og vin.

Rathfinnyestate.com

Læs meget mere om vin fra England på vort søstersite wineXchange.
Klik foto og den store vinverden åbner sig.

Pair of wineglasses and grapes against the harbour of Portvenere, Italy
winetalk.dk, bedre vin for pengene

Cornwall etablerer sig stærkt på kortet over lækker engelsk mad

Som eksempel, så laver Rick Stein på DR1 de mest cahrmerende madprogrammer i mange lande, og har nu vendt sig i 10 afsnit mod sit eget Cornwall, hvor han er særdeles veletableret sin restaurant, der nærmest ligger med en fod i vandet på den smukke Atlanterhavskyst.

Engelsk mad Rick-Stein-Fistral-Beach-Restaurant-Cornwall
Engelsk mad Rick-Stein-Fistral-Beach-Restaurant-Cornwall

1000 engelsk bryggerier venter dig

Der er godt og vel 1.000 bryggerier der laver øl i Storbritannien. Engelsk mad passer rigtigt godt til engelsk øl. Mange engelske mikrobryggerier  aflaver også rigtig øl på fad. Her er nogle af de bedste, men det er en lang liste.

  • Magic Rock High Wire – Pale Ale, 5.5% (Huddersfield)
  • Partizan X Ale – Mild, 6.3% (London)
  • Buxton – Jacob’s Ladder – Pale Ale – 2.7% (Buxton)
  • Cloudwater Session Bitter – Bitter, 4.5% (Manchester)
  • Wiper & True Milk Shake – Milk Stout, 5% (Bristol)
  • Wild Beer Co Millionaire – milk stout, 4.7% (Shepton Mallet, Somerset)

Er du til Gin og Tonic så er The feathers i Oxfordshire noget for dig:

englands madkultur The world's largest gin collection, at The Feathers Hotel in Oxfordshire
Engelsk mad kultur – og drinks to match: “The world’s largest gin collection, at The Feathers Hotel in Oxfordshire”

Top Whisky og nu også Gin for kendere i England

Englands mad kultur trives fint med en tilsvarende udvikling inden for drikkervarer fra lemonader til Gin. Storbritannien er således den største eksportør af gin i verden,  og “London Gin” er anerkendt af EU som en Special Quality Beverage (Drik af særlig kvalitet). The Feathers hotellet i Oxfordshire har som udsøgt eksempel mere end 400 forskellige gins, og det er den officielle verdensrekord. Der er over 3000 forskellige gins world-wide. It´s gone crazy. Og nu til noget andet udover procenten:
Whisky omfatter 70 % af hele den skotske føde- og drikkevareindustri. Mere end 40 destillerier og besøgscentre er åbne for besøgende.

malt_whisky_trail-2

The Malt Whisky Trail

En fantastisk mulighed for at smage sig gennem den skotske malt whisky historie og dens stadig voksende smagsudtryk er en tur måske uden for mange timer bag rattet, men bedre med en “designated driver”, er kendt som the Malt whisky trail (spor).

The Glenlivet whisky barrels in front of the distillery
The Glenlivet whisky barrels in front of the distillery

Malt Whisky Trail forbinder ni ikoniske whisky destillerier  i Moray Speyside, det område med den største koncentration af whiskydestillerier i verden. I det maleriske landskab omkring floden Spey finder du mange af verdens mest berømte mærker af single malt Scotch whisky, men også fantastiske whiskybarer og en fantastisk natur. Samt turen tilbyder et fascinerende indblik i scotsk historie  fra regionens gyldne strande, dybe fyrreskove, rigeligt dyreliv til sneklædte bjerge. Skotland er så meget mere, end vi normalt tror.  Whisky stoppestederne på Malt Whisky Trail spænder fra boutique produktion til globale mærker. Du møder de håndværkere, der bærer mere end 250 års viden om skotsk whisky produktion fra dens tidlige dage med ulovlige destillerier  beliggende fjernt og højt i bakkerne til de tidlige pionerer inden for lovlig destillation. Under besøgene i destillerierne,  vil du dufte til  whisky lige fra fadet, mærke varmen fra kobber fadene og nyde atmosfæren i de fine gamle produktions haller. Der er masser at opleve for whisky elskere.

Du besøger steder som the Glenfiddich, the Glenlivit og the GlenMoray. This is the real whisky deal.

Det er muligt at følge Maltwhisky-stien her og besøge destillerier i det skotske højland.

Det var slutningen på denne appetizer til engelsk mad og vin. Der kommer meget mere. Er du til mad og vin, så se også et par af vore andre artikler om et land og dets mad.

Englands turistkontor

Det sensuelle vietnamesiske køkken

Vietnamesisk mad fra retter som Bánh Chưng til Bún Bò Huế.

Fransk mad fra provins til Paris

Fransk mad med 40 lækre retter og opskrifter fra hverdag til fest

Besøg England

Læs om trendy London Gin hotel her

Bestil rejsen

Forsikring

Facebook
Facebook
X
Pinterest
WhatsApp
Reddit

Relaterede

Rejseemner

Populære

Rejseartikler

Rejsen til Kos, greek aegean sea island landscape

Rejsen til Kos

Rejsen til Kos Rejsen til Kos er populær og med god grund. Den første men ikke uvæsentlige, er, at der

Østrigs kulinariske rejser

Østrigs kulinariske rejser

Østrigs kulinariske rejser Østrigs kulinariske rejser er et ægte paradis for madelskere, der søger en harmonisk blanding af tradition og

Søgning